Eb-selejtezők: angol válság, német taktikázás

Egy vereséget nehezen lehet magyarázni – egyszerűbb külső okokra fogni. A játékvezetők tevékenységét vegzáló szakvezető viszont egy dolgot bizonyít: hogy rossz vesztes.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

A szerdai Eb-selejtezők után az angolok szövetségi kapitánya, Steve McClaren élt a Magyarországon is bevált, de Londonban José Mourinho által szabadalmaztatott kifogással.

„Még egyszer megnéztem a büntetőt. Szégyen, hogy ezt befújták” – így az egykori Middlesbrough-edző. „A szabálytalanság egyértelműen a tizenhatoson kívül történt. Ám ezt a partjelző nem észlelte, míg a játékvezető messze volt az esettől. Ilyen dolgokon múlik egy mérkőzés. Rossz helyzetben vagyunk, hisz abban kell bíznunk, hogy Izrael pontokat vesz majd el az oroszoktól.”

Izrael kezeiben a sorsuk

McLarennek igaza is van, meg nem is. A Wayne Rooney-Konsztantyin Zurjanov afférnál a manchesteri kétségtelenül a „megengedettnél keményebben” járt el, az orosz pedig a tizenhatoson belül ért földet. Büntető volt? Fogalmazhatunk úgy is, hogy meg lehetett adni. Mint ahogy érvényteleníteni lehetett – les címén – az oroszok egyenlítő találatát Londonban. Akkor az oroszok reklamálhattak, most az angolok, akik 1966, egy vb-döntő óta jól tudhatják, hogy a vonalak körüli esetek megítélése igencsak kétesélyes.


Rooney remek góljával még a vendégek vezettek (AP)


McClarennek elsősorban abban nincs igaza, hogy Pavljucsenko büntetőjén múlt(múlhat) a továbbjutásuk. A BBC kommentátora, Mark Lawrenson ki is fejtette, hogy a háromoroszlánosok nem Zágrábban, avagy Moszkvában kerültek bajba, helyzetüket elsősorban a Macedónia elleni otthoni döntetlennek köszönhetik.


Pavljucsenko duplája eldöntötte a csatát. A továbbjutást is? (AP)


„Kezünkben volt a mérkőzés, és mégis vesztettünk” – fogalmazott Steven Gerrard, aki a legjobban tudhatja, hogy alkalomadtán még egy 3-0-s vezetés esetben sem borítékolható a győzelem, pláne nem egygólos vezetésnél. Anglia az első félidőben ugyanis kezében tartotta a sorsát, s miután kiválóan alkalmazkodva a műfüves borításhoz, megszállta térfelét, majd ellentámadásba ment át. A vendégkontrák, sőt, az oroszok bénultságát érzékelve, pozíciós támadások meghozták az eredményt: Rooney remek kapáslövéssel szerzett vezetést.

Hol vannak a művészek?

Bár a térfélcsere után Gerrard még helyzetbe került, az angolok szép lassan „elaltatták magukat”, s Guus Hiddink annál jobb edző, hogy ezt ne észlelje. A házigazdák egyre bátrabban léptek fel, és bár egyenlítő góljuk minimum megkérdőjelezhető, 1-1 után már csak ők voltak a pályán. Pavljucsenko második találatát megelőző Alexej Berezuckij helyzet maga volt a mestermunka, és utána is elsősorban Robinson kapuja forgott veszélyben.
Az orosz siker megérdemelt.

Az egykori Liverpool-nagyság, Alan Hansen nem értékelte magát a büntetőt, ám feltette a kérdést: „A tizenegyessel kapcsolatban csakis egy dolog foglalkoztat. Gőzöm sincs, hogy mit kereshetett Wayne Rooney a balhátvéd pozíciójában.”


Angol melankólia. A válogatott sorsa az Izrael-Oroszország meccstõl függ (AP)


Akár nemzeti tragédiává mélyülhet a jelenlegi angol válság. Chris Waddle, az egykori angol válogatott szélső elsősorban az angol labdarúgás megítélését övező kettősségre hívta fel a figyelmet. Az Olympique Marseille csapatával 1991-ben BEK-döntőig jutó cselgép szerint nem McClaren a felelős az angol válogatott sorozatos szürke teljesítményei miatt.
„Többször is kimondták, hogy a Premier League a világ legszínvonalasabb bajnoksága úgy az erőket, mint a játék nívóját tekintve. Ha Anglia nem jut ki egy világeseményre, ez az állítás mennyiben állja majd meg a helyét? Remélem, hogy ott leszünk az Európa-bajnokságon, de ha mégsem? A világ elhúzott mellettünk. Az angol csapat keményen küzdő csapat, de távolról sem világklasszis, s nem is lesz addig, amíg technikai szempontból nem fejlődik. Az együttes becsületes, fitt, a labdarúgást s a válogatottat övező közeg kiváló – ám a csapatstruktúra, nos előnytelen. Hol vannak ebből a csapatból a művészek és a cselezők? Steve McClarenen nagy lesz a nyomás, s ha nem jutunk ki, sokan majd a fejét követelik. Ám bárki is legyen a következő kapitány, neki is az ismert játékos-anyagból kell majd merítenie.”

Döntés a Hampdon Parkban

Skóciában is magyarázkodnak. Nem véletlenül. Azok után, hogy Franciaországból győzelemmel tért vissza a „Tartan Army”, Grúziában 2-0-s vereségbe szaladt bele. Ám angol kollegájától eltérően Alex McLeish elsősorban előre tekint – igaz, ő megteheti.


McFaddenék nem bírtak a grúzokkal. A skótok az olaszok ellen javíthatnak (AP)


„Nem hinném, hogy a három tinédzsert, és gyakorlatilag a B-csapatot pályára küldő grúz kapitány sokat blöffölt. Jó a csapatuk” – ismerte el McLeish. “Nálunk többre tartott együtteseket is megtréfáltak már, s hogy őszinte legyek, ellenünk is kiválóan játszottak. Az első félidő végén talán kaphattunk volna egy tizenegyest, de nem ez döntött. Négy hiányzónk volt, s bár helyetteseik mindent megtettek, ma ez nem volt elég. Ám fogjuk fel előjelnek. A mi szempontunkból már az is felemelő, hogy az olaszok elleni otthoni mérkőzésünknek igencsak nagy lesz a tétje.”

Nem reagáltak a németek

Németországban Joachim Löw kapott helyet a tűzvonalban, a sajtó felháborodottan fogadta a csehek elleni 0-3-s buktát. Tényként kezelik, hogy a Nationalelf játszhatott volna jobban a csúcsra járatott, s rendkívül motivált csehek ellen.


A német szurkolók ünnepre készültek. Hidegzuhany lett belõle (AFP)


A müncheni stadionban a német válogatott az év talán leglangyosabb teljesítményével rukkolt elő, s okkal merülhet fel a kérdés, hogy jó szokásukhoz híven a németek nem taktikázták-e el a mérkőzést? A szövetségi kapitány természetesen felháborodottan értékelte a látottakat:
„Rosszul játszottunk. A korai gól megfogott minket, szünet után felpörögtünk ugyan, s bár voltak helyzeteink, a tempó és a szervezettség is kritikán aluli volt. A mai napot minél hamarabb el kell felejteni.”

A lelkes tanítványai által ismét mennybe vitt Karel Brückner szavai már többről árulkodtak:
„Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy kiharcoltuk a továbbjutást. Támadásvezetésünk ma hibátlan volt, minden játékosom kitett magáért. A korai gól mellettünk szólt, mint ahogy az is, hogy ellenfelünk érthetetlen módon nem reagált időben.”


Joachim Löw: felejtsük el a szerdai napot (AP)


Az 1982-ben Ausztriával játszott szégyenletes “rokoni döntetlennel” Algériát kiejtő, majd négy esztendővel később, az 1986-os világbajnokságon a dánok elleni 0-2-s vereséget nyíltan bevállaló, s ezáltal a könnyű ágra – Marokkó, Mexikó – kerülő németek még az írek elleni dublini selejtező előtt amiatt háborogtak, hogy az UEFA a két házigazdát, s a címvédő görögöket is kiemelte, míg a negyedik „első kalapos” lesz csupán az aktuális Európai-ranglista alapján.

Amit történetesen éppen a németek vezettek, akiknek nem igazán feküdt volna a „kiemelt” szerep. A válogatott menedzsere, Oliver Bierhoff szerint ugyanis csoportkiemeltként akár a franciákkal és az olaszokkal is összefuthatnának, aminél azért bárki el tud képzelni jobb sorsolást.


Jan Koller köszönte a tapsot; a csehek továbbjutottak (AFP)


Nos, a müncheni Allianz Arenában elszenvedett vereséggel a németek már csak csoportmásodikok; s nem elképzelhetetlen, hogy lesz még egy-két vereségük – akár barátságos mérkőzéseken. A csehek elleni míves zakó akár azt is jelentheti, hogy Németországban, pontosabban a válogatottnál komolyan készülnek a jövő évi kontinens-viadalra, s a cél érdekében akár a kurrens sikereket is feláldozzák.

Az 1996-os győztesnek lenne is javítanivalója, hisz a legutóbbi két alkalommal (2000, 2004) egyaránt a csoportküzdelmek után kullogott haza.

—-Emékeztető. Eredmények, csoportok—-


Európa-bajnoki selejtezők

A-csoport:
Belgium-Örményország 3-0 (0-0)
Gól:
Sonck (63.), Dembele (66.), Geraerts (75.)
Azerbajdzsán-Szerbia 1-6 (1-4)
Gól:
Alijev (26.), illetve Tosics (4.), Zsigics (22., 42.), Jankovics (41.), Jovanovics (75.), Lazovics (84.)
Kazahsztán-Portugália 1-2 (0-0)
Gól:
Bjakov (94.), illetve Makukula (82.), Ronaldo (91.)
A csoport állása:
1. Lengyelország 24 pont (12 mérkőzés), 2. Portugália 23 (12), 3. Szerbia 20 (12, 19-9-s gólarány), 4. Finnország 20 (12, 11-6), 5. Belgium 15 (12), 6. Örményország 9 (10), 7. Kazahsztán 7 (12), 8. Azerbajdzsán 5/10


B-csoport:
Franciaország-Litvánia 2-0 (0-0)
Gól:
Henry (78., 80.)
Ukrajna-Feröer-szigetek 5-0 (3-0)
Gól:
Kalinyicsenko (40., 49., 64.), Huszev (43., 45.)
Grúzia-Skócia 2-0 (1-0)
Gól:
Mihedlidze (16.), Siradze (64.)
A csoport állása:
1. Franciaország 25 (11), 2. Skócia 24 (11), 3. Olaszország 23 (10), 4. Ukrajna 16 (10), 5. Grúzia 10 (11), 6. Litvánia 10 (10), 7. Feröer-szigetek 0 (11)


C-csoport:
Bosznia-Hercegovina-Norvégia 0-2 (0-1)
Gól:
Hagen (5.), Riise (75.)
Málta-Moldova 2-3 (0-3)
Gól:
Scerri (71.), Mifsud (84.), illetve Bugajev (24., 11-esből), Frunza (31., 35.)
Kiállítva: Golovatenco (86., Moldova)
Törökország-Görögország 0-1 (0-0)
Gól:
Amanatidisz (79.)
A csoport állása:
1. Görögország 25 (10, (már Eb-résztvevő), 2. Norvégia 20 (10), 3. Törökország 18 (10), 4. Bosznia-Hercegovina 13 (10), 5. Magyarország 12 (10), 6. Moldova 9 (11), 7. Málta 5 (10)

D-csoport:
Írország-Ciprus 1-1 (0-0)
Gól:
Finnan (90.), illetve Okkaridesz (80.)
Németország-Csehország 0-3 (0-2)
Gól:
Sionko (2.), Matejovsky (23.), Plasil (63.)
San Marino-Wales 1-2 (0-2)
Gól:
Selva (73.), illetve Earnshaw (13.), Ledley (36.)
A csoport állása:
1. Csehország 23 (10, már Eb-résztvevő), 2. Németország 23 (10, már Eb-résztvevő), 3. Írország 16 (11), 4. Ciprus 14 (10), 5. Szlovákia 13 (10, 27-20), 6. Wales 13 (10, 16-17), 7. San Marino 0 (11)


E-csoport:
Oroszország-Anglia 2-1 (0-1)
Gól:
Pavljucsenko (69., 73., előbbit 11-esből), illetve Rooney (29.)
Macedónia-Andorra 3-0 (2-0)
Gól:
Naumoski (30.), Sedloski (44.), Pandev (59.)
A csoport állása:
1. Horvátország 26 pont (10), 2. Anglia 23 (11), 3. Oroszország 21 (10), 4. Izrael 17 (10), 5. Macedónia 11 (10), 6. Észtország 4 (11), 7. Andorra 0 (10)


F-csoport:
Svédország-Észak-Írország 1-1 (1-0)
Gól:
Mellberg (15.), illetve Lafferty (72.)
Dánia-Lettország 3-1 (2-0)
Gól:
Tomasson (7., 11-esből), Laursen (27.), Rommedahl (89.), illetve Gorkss (80.)
Liechtenstein-Izland 3-0 (1-0)
Gól:
Frick (27.), Beck (80., 83.)
A csoport állása:
1. Svédország 23 pont (10), 2. Spanyolország 22 (10), 3. Dánia 17 (10, 17-9), 4. Észak-Írország 17 (10, 15-12), 5. Lettország 9 (10), 6. Izland 8 (11), 7. Liechtenstein 7 (11)


G-csoport:
Hollandia-Szlovénia 2-0 (1-0)
Gól:
Sneijder (13.), Huntelaar (87.)
Albánia-Bulgária 1-1 (1-0)
Gól:
Kisisev (öngól, 32.), illetve Berbatov (88.)
Luxemburg-Románia 0-2 (0-1)
Gól:
Petre (42.), Marica (61.)
A csoport állása:
1. Románia 26 (10, már Eb-résztvevő), 2. Hollandia 23 (10), 3. Bulgária 19 (10), 4. Albánia 11 (10, 9-8), 5. Szlovénia 11 (10, 9-14), 6. Fehéroroszország 7 (10), 7. Luxemburg 3 (11)

Címkék: foci