Orosz–angol: a drukkerek már összecsaptak

A szerdai orosz–angol Eb-selejtező előtt bizonytalanság uralkodott Moszkvában azt illetően, hogy mire kell számítani a hírhedt angol futballhuligánok és a mögöttük nem nagyon elmaradó orosz „kollégák" találkozása kapcsán. A meccs előtti éjszakán négy angolt már kórházba kellett szállítani.

Az egyik orosz klub kemény szurkolóinak Killer – Gyilkos – becenévre hallgató vezére szerint több forgatókönyv jön számításba: az egyik, hogy olyan szigorúak lesznek a biztonsági intézkedések, hogy minden „jó szándék” ellenére sem sikerül összemérni az erejüket, ebben az esetben az oroszok nem is fogják keresni az ellenfeleket, és minden rendben zajlik le.

A másik lehetőség, hogy a szervezett huligánokon kívül is mindenki azon lesz, hogy igazolja az angolok rossz hírnevét, függetlenül a biztonsági intézkedésektől, s ebben az esetben minden lehetséges: bárhol, bármikor kitörhetnek összecsapások.

Fokozott készültség

A várhatóan 80 ezer néző békéjéről a stadionban és környékén 5000 belügyi katona és rendőr – köztük 55 lovas és több mint 80 kutyás rendőr – vigyáz majd, a különleges feladatokra kiképzett OMON rohamrendőrség 230 tagja tartalékban várja a fejleményeket, és a belvárosban szolgálatot teljesítő rendőrök számát is jelentősen megemelték erre a napra, a stadion közelében lévő piacot pedig szerdára bezárták.

Az OMON különleges gyakorlatokat is tartott a meccsre való felkészülés során, s külön eligazítást kapott a jogszabályok feltétlen tiszteletben tartásáról és a külföldi állampolgárokkal való bánásmódról – mondta el a belügyminisztérium fővárosi igazgatóságának sajtósa.

Oroszországban minden klubnak van saját “cége”, amelyben a keményebb szurkolók tömörülnek, s ezek mindegyikének van saját szlengje, divatja, újságja, internetes honlapja és számos íratlan törvénye, vagyis nem csupán egyszerűen verekedőkről, hanem egész szubkultúráról van szó.

Huligán-kódex

Az orosz futballhuligánok nem támadnak békés emberekre, csakis a másik fél huligánjaival csapnak össze, s íratlan törvényeik szerint a verekedésekben semmiféle eszközt nem használnak puszta kezükön kívül. Ezzel együtt az ilyen összecsapásokban Oroszországban az utóbbi években életét vesztette néhány ember, s nem véletlen, hogy egy-egy hétköznapi meccsen is hatalmas rendőri készültség van.

A legemlékezetesebb összecsapás 2002-ben zajlott le a moszkvai belváros szívében: akkor a vb-selejtezőn a Japán nemzeti együttessel játszó orosz válogatott nem jutott tovább. A szurkolók az állami duma – a parlament – épülete előtt, a Kremltől 200 méternyire borogattak fel és gyújtogattak kocsikat, s két ember életét vesztette, bár a „cégek” szerint ebben „igazi huligánok” nem vettek részt.

A szerdai meccsre mintegy 75 ezer jegyet adtak el az orosz, és mintegy 4500-at a brit szurkolóknak. A hazai szövetség szerint ilyen érdeklődés még nem volt meccs iránt az orosz futball történetében: október elejéig 570 ezer jegyigénylés érkezett.

—-Négy angolt már megvertek—-

Négy angol állampolgárt – alighanem az orosz-angol meccsre érkezett szigetországi szurkolót – a szerdára virradó éjszaka összevertek ismeretlenek Moszkva belvárosában, különböző szórakozóhelyek környékén.

A négy sérült közül kettő saját felelősségére távozott a kórházból, a másik kettőt közepesen súlyos állapotban ápolják. Mindannyiuknál számos zúzódást és alkoholos befolyásoltságot állapítottak meg, kettőjüknél a koponyán belüli vérömlenyt találtak, egyiküknek emellett eltört az orra, egy másiknak pedig a térde.

A brit nagykövetség jelezte, hogy felkészült minden eshetőségre és szoros kapcsolatban áll mind az orosz, mind a brit rendvédelmi szervekkel. A képviselet honlapján is figyelmeztette a Moszkvába érkezett 4 és fél ezer szurkolót, hogy ne ismerkedjenek, ne igyanak ismeretlenekkel, igyekezzenek észrevétlenek maradni, és a mérkőzés lefújása után minél gyorsabban hagyják el a stadiont.

Alkoholstop, dugók

A moszkvai rendőrség közölte szerda délelőtt, hogy csakis színjózan szurkolókat engednek be a stadionba, bent pedig nem árulnak majd alkoholos italokat, és üveges üdítőket sem.

A meccs előtti biztonsági helyzet minden rádióadón vezető hír volt, nem csupán az éjszakai verekedések és a nagy érdeklődés miatt, hanem azért is, mert a meccsre Moszkva környékéről autóval érkező szurkolók már délelőtt hatalmas dugókat okoztak a fővárosban.

Címkék: foci