Életműdíjat kap Deim Pál

A Magyar Festészet Napja Alapítvány kuratóriumának életműdíját ebben az évben Deim Pál kapja. A mai napig aktívan dolgozó, Munkácsy-, Kiváló Művész- és Kossuth-díjas alkotó az elismerést festészetének minősége mellett mindenekelőtt iskolateremtő munkásságával érdemelte ki.

A hetvenöt éves díjazott a Magyar Képzőművészeti Főiskola címzetes egyetemi tanára, 1991 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A minden ízében szentendrei alkotó 1987-ben a város Pro Urbe díját is elnyerte.

Az elismerésről szólva Deim Pál elmondta: „Egy díj mindig jó érzés, ez pedig különösen kellemesen érintett, hiszen ez talán a legszakmaibb mind közül, melyeket kaptam. Mostanában frissebb, színesebb, kevésbé statikus, irodalmiasabb képek kerülnek ki a kezem alól, de mint ahogy életművemben, ebben sincs előzetes koncepció, nem azzal kezdek dolgozni, hogy most kifejezem ezt és ezt. Sokkal inkább az ecsettel gondolkodom, egyik vonal a másikat követi, címet is akkor kapnak a képeim, ha már elkészültek.”

Az Életműdíjról Bráda Tibor, a Magyar Festészet Napja Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: „Az életműdíj odaítélésének feltételei hat éve, a kezdetektől nem változtak. Amellett, hogy a jelöltnek teljes, nagy, és kiemelkedő életművel kell rendelkeznie, elsősorban iskolateremtő munkáját értékeljük, azt a több évtizedes erőfeszítést, melyet a művészeti tudás, az alkotói ismeretek átadásáért tett. Ez így volt a korábbi díjazottakkal is, és ez alól Deim Pál sem kivétel.”




Az életműdíjat hivatalosan október 18-án, a Magyar Festészet Napjának égisze alatt immár hatodszor megnyitásra kerülő Doyenek című kiállítás alkalmával adja át Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára.

Címkék: Magazin