Hosszú hétvégék – ki merre?

Idén eddig sem panaszkodhattunk hosszú hétvégékben, sőt az elkövetkező hetekben kétszer is módunk lesz arra, hogy újra betervezzünk egy-egy pár napos utazást. A FigyelőNet annak járt utána, hova is érdemes az október 21-23., illetve november 1-4. közötti napokban kiruccanni, melyik várost vagy hazai régiót vegyük célba.


Jövőre kevesebb

Az idén még két hosszú hétvégével számolhatunk: karácsonykor ugyanis december 24. (hétfő) helyett 22-e (szombat) lesz a munkanap. A hétfőre eső szilveszter ugyan pihenőnap lesz, de helyette 29-én, szombaton kell dolgoznunk. 2008-ban az idei hattal szemben csak három hosszú hétvégénk lesz: jövőre a május 1-jei, az október 23-i és a karácsonyi ünnepeket megelőző szombaton kell majd dolgozni, cserébe a hosszú hétvégéért.

Ahogyan tavaly, úgy előreláthatóan Budapest az idén is kiürül, amint közeledik az október 23-i ünnep, amelyhez a tavalyi tüntetések és rendőrségi oszlatások emléke is valószínűsíthetően hozzájárul. A fővárosi szállodák mindezek ellenére bizakodóak, remélve, hogy a külföldiek nem maradnak el, és nem ijeszti el őket a nemzeti ünnepre várható tüntetések híre. A vidéki panziók, wellness hotelek, kastélyszállók ugyanakkor ezúttal is teljes „üzemmódban” várják a kikapcsolódni vágyókat.

Külföld: knédli vagy törökfürdő

Hasonlóan a tavaszi időszakhoz, az őszi kiruccanások során is hódítanak az európai városlátogatások. Róma, Párizs, London, Amszterdam, Athén, Barcelona, Madrid, Lisszabon, Dublin számít továbbra is a legkedveltebb úti célnak, akár a vékonyabb pénztárcájúak számára is. Az utazással együtt körülbelül 50-80 ezer forintért Prágában vagy Krakkóban, 100-120 ezer forintért Párizsban vagy Rómában, míg ennek a kétszereséért az „egzotikusabb” Isztambulban lehet eltölteni 3 éjszakát másodmagunkkal. Akár egy mini körutazást is betervezhetünk a hosszú hétvégére egy szervezett utazás keretében, így „egy csapásra” fedezhetjük fel Bologna és San Marino, Velence és Treviso, vagy éppen Barcelona és Andorra turisztikai kincseit – két személy esetében – mintegy 180-200 ezer forintért.


Amennyiben az egyéni szervezést részesítjük előnyben, s az utazást saját magunk oldjuk meg, úgy a legkedveltebb európai célállomásokon egy-egy hosszú hétvégéért, azaz 3 éjszakáért (reggelivel együtt), a szállás minőségétől függően mintegy 30-60 ezer forintot kell fizetni két személy részére.

Wellness idehaza

Amennyiben belföldi kikapcsolódásban gondolkodunk, és egy hazai wellness hotel felé vennénk az irányt valamelyik hosszú hétvégén, akkor átlagosan 80-140 ezer forintos kiadással szükséges számolni két személynek. Érdemes ugyanakkor alaposan körülnézni a kínálatban, hiszen jelentős árkülönbségekre lehet bukkanni. Míg a Balaton-felvidéken vagy Bükkfürdőn egy négycsillagos hotelben, négy napon keresztül másodmagunkkal mintegy 120-140 ezer forintért élvezhetjük a wellness kezelések jótékony hatását, addig Sopronban akár ennek a feléért is kikapcsolódhatunk hasonló paraméterű szállodában. Debrecenben, Zalakaroson és Szegeden körülbelül 60 ezer, Hévízen és Noszvajon pedig mintegy 120 ezer forintos árakkal találhatja szembe magát az érdeklődő, amennyiben két fő számára keres pihenési lehetőséget.



Sokan ilyen jellegû kikapcsolódásra vágynak (forrás: sxc.)


A hazai kastélyszállók árfekvését is érdemes szemügyre venni. A simontornyai és a sziráki kastélyszállóban 3 éjszakát félpanziós ellátással, másodmagunkkal 100-120 ezer forintért tölthetünk el, Röjtökmuzsajon és Parádsasváron két személy valamivel drágábban, mintegy 160-180 ezer forintért kapcsolódhat ki.

—-Utolsó merülések—-

Érdemes még kihasználni a búvárkodás szerelmeseinek a november végéig tartó búvárszezont. Ha pár nappal „kipótoljuk” a hosszú hétvégét, akkor egy egyhetes vörös-tengeri búvártúrára is befizethetünk: körülbelül 300-350 ezer forintért élvezhetjük a víz alatti kalandokat egy hurghadai merülésen, avagy egy vörös-tengeri szafarin. Az ár nemcsak az utazás és a szállás költségeit, hanem 15-18 merülést is magába foglal.

Ám ha csak 3-4 nappal tudunk gazdálkodni és vékonyabb pénztárcával rendelkezünk, akkor egy ausztriai merülés mellett is dönthetünk. A magas hegyek között fekvő Grüner See különleges merülőhelynek számít: a kristálytiszta tavat a hóolvadás során a hegyekből lezúduló víz tölti fel. Körülbelül 40-50 ezer forintból már kijön a buszos utazás, a szállás és a merülés költsége két személy részére.

Fesztiválok: sült kolbász és hal

Amennyiben csak egy-két napra szeretnénk valamilyen pihentető programot betáblázni, akkor két izgalmasnak ígérkező fesztiválra is ellátogathatunk.

A tízéves múltra visszatekintő Csabai Kolbászfesztivált, amely évente mintegy 65-70 ezer látogatót vonz, hagyományosan október második felében rendezik meg a békéscsabai városi sportcsarnokban és környékén. A hagyományőrzési célból induló fesztivál mára az egyik legjelentősebb turisztikai vonzerőt jelentő gasztronómiai rendezvénnyé vált, amelyet az idén október 20-23. között tartanak. A rendezvényre ellátogatók nemcsak a disznóvágást, a csabai kolbász és szárazkolbász készítését, a disznótoros hagyományokat ismerhetik meg, hanem Békéscsaba és vidéke szlovák és magyar gasztronómiai hagyományait is. A négynapos esemény fő látványossága a Bajnokok Ligája kolbászkészítő verseny és a fesztiválkolbász, ám a rendezvény nem nélkülözheti a borvigadalmat sem: az idei kolbászfesztiválon 30 pincészet és borászat mutatkozik be.



A kolbászkészítõ versenyre is benevezhetünk (fotó: MTI)


A Szigligeti Süllőfesztivál még nem rendelkezik olyan múlttal, mint a Csabai Kolbászfesztivál, hiszen 2006-ban rendezték meg először. Tavaly azonban így is több ezren látogattak el a Balaton-parti eseményre, ahol halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel és borspecialitásokkal várták az érdeklődőket. Az idén a gasztronómia mellett kézművesvásár, s színes programok (folklór és könnyűzene) szórakoztatják az október 21-22-i rendezvényre ellátogatókat.

Címkék: utazás