Szigorúbban figyelnek az autópálya-kamerák

Két héttel ezelőtt röppent fel először a sajtóban, miszerint a magyar autópályákon a díjkategória-tévesztők az ellenőrző rendszer állítólagos hiányosságának köszönhetően megússzák a pótdíjfizetést. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. azóta lényegesen több figyelmet fordít a gyanús esetek kiszűrésére és szankcionálására.

A sajtóinformáció megjelenése utáni héten közel 190 000 rendszámra vásároltak matricát. Ezek közül 97 esetben bizonyítható egyértelműen, hogy a jármű besorolásához képest alacsonyabb díjkategóriában történt a vásárlás, így a tulajdonosok pár napon belül megkapják a pótdíjfizetési felszólítást. További 1305 rendszámmal kapcsolatban merült fel visszaélés gyanúja, ezeknek az eseteknek a kivizsgálása folyamatban van.

A vizsgálatok során az említett szakemberek a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától kérik le a rendszámhoz tartozó adatokat, és amennyiben a visszaélés gyanúja beigazolódik, az érintett jármű tulajdonosai is pótdíjat kötelesek fizetni. Az eljárás a törvényi előírásoknak megfelelően, az adatvédelmi ombudsman ajánlása alapján történik, így a matricás rendszer ellenőrzőjének birtokába csak olyan adatok kerülnek, amelyekkel jogosan rendelkezhet.

Címkék: autó