Nationalelf: vébébronz után Eb-arany?

A német labdarúgó-válogatott – a két rendező ország után – harmadik csapatként biztosította be a helyét a 2008-as Európa-bajnokságon. A néhány éve még lesajnált Nationalelf a tavalyi világbajnokság óta tétmeccsen verhetetlen, és a kontinenstorna egyik legnagyobb esélyesévé lépett elő.

A 2006-os hazai rendezésű vébé előtt sokan féltették a német válogatottat, amely a felkészülés során többek között a magyaroktól is vereséget szenvedett. A tornán azonban parádésan kezdett az akkor meg Jürgen Klinsmann által irányított gárda. Bátor támadófocijával sok örömet szerzett a vébélázban élő országnak, és végül csak az elődöntőben állította meg a későbbi aranyérmes.

A nagycsapatok ellen éveken keresztül nyeretlen együttes átmentette remek formáját a vébét követő, tavaly ősszel kezdődő Eb-selejtezőkre. A Nationalelf három fordulóval a sorozat vége előtt veretlenül vezeti a csoportját, a szombati írek elleni gólnélküli döntetlennel pedig végleg bebiztosította a helyét a tornán. A német játékosok, és a Klinsmannt a vébé után a kispadon váltó Joachim Löw egyelőre nem beszél az Eb-ről, de nemrég Oliver Bierhoff, a válogatott menedzsere és Franz Beckenbauer is közölte, aranyérmet vár a csapattól.


A sikertréner és utódja (dpa)


Löw meddig marad?

A németek kapitányának 2008-ig szól a szerződése, de a szövetség (DFB) elnöke szerint még idén meghosszabbítják a kontraktusát. Dr. Theo Zwanziger elmondása szerint csak a selejtező-sorozat lezárása után ülnek le tárgyalni Joachim Löwwel. A szakember már korábban jelezte, hogy csak két évvel, a 2010-es világbajnokságig írna alá.”Tökéletesen megértem a döntését, a véleményem szerint is tornáról-tornára érdemes tervezni” – mondta a DFB elnöke.

A “Császár” szerint a csapat a tavalyi vb-bronz óta tartja a színvonalat, sőt, ha lehet, még emelte is azt. “Jelenleg a német együttes a legjobb és a legkiegyensúlyozottabb Európában” – mondta, hozzátéve, hogy az olaszok, a franciák és az angolok ezzel szemben visszaestek és még az is nehézséget okoz számukra, hogy kvalifikálják magukat az Eb-re. “Ennek ellenére biztos vagyok abban, hogy az úgynevezett nagyok mindannyian ott lesznek 2008-ban Svájcban és Ausztriában” – fogalmazott német szövetség internetes oldalán a játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnoki címet szerzett Beckenbauer.

Szerinte a háromszoros Európa-bajnok (1972, 1980, 1996) Németország elsősorban a szakvezető, Joachim Löw miatt érett meg az újabb sikerre. “Irányítása alatt a csapat nagyot lépett előre” – mondta és egyben emlékeztetett arra, hogy míg a vb előtt – még Jürgen Klinsmann-nal – több fájó vereséget is szenvedett a válogatott, addig az új kapitánnyal eddig csupán egyszer kapott ki (Dániában barátságos meccsen 1-0-ra), s akkor is tartalékosan szerepelt.

A legendás futballista fejtegetésében némi zavart érzünk. A változások ugyanis Klinsmann érkezésével kezdődtek, és eleinte érthető okokból nem jöttek az eredmények. Az olaszok elleni 4-1-es vereség után már a fejét követelték Németországban, de pont a legjobbkor, a vébé rajtjára sikerült összeraknia a csapatot. A korábbi hagyományokkal szakítva bátor támadófocit játszatott a Nationalelffel, és szó nincsen már favágásról: a korszerű rövidpasszos játékot szépen lassan tökéletesen elsajátították a válogatott tagjai és a vébén az ő meccseik voltak a leglátványosabbak.

Klinsmann akkori segítője, és egyben utódja Joachim Löw azóta tulajdonképpen semmi mást nem csinál, mint az ő munkáját folytatja. Kész csapatot kapott, amelyet motiválni sem kellett különösebben, hiszen a vb-bronz után élt a bizonyítási vágy a játékosokban.

—-A német álomtizenegy—-

Ha a sérülések nem hátráltatják a csapatot, akkor mindenkire veszélyesek lehetnek Ballackék, és a jelenlegi formájukat elnézve simán meg is nyerhetik az Eb-t. A Chelsea középpályása ugyan hónapok óta sérülés miatt nem játszik, de a németeknek a legnagyobb sztárjuk kiesése sem okoz gondot. Az irányító hiánya ugyan szombaton meglátszott Löw csapatának a teljesítményén, de Michael Ballack mellett a szakember Bernd Schneiderre, Tim Borowskira, Roberto Hilbertre sem számíthatott a középpályán. Elől pedig a csapat legeredményesebb góllövője, Miroslav Klose hiányzott.

Ezeket a játékosokat természetesen nem lehet pótolni, de ha mindenki egészséges lesz, akkor bármi megtörténhet. Nézzük csak, hogy is állhat fel ideális esetben a Nationalelf.

A kapusposzton jelenleg úgy tűnik, hogy Jens Lehmann elmozdíthatatlan. Az Arsenalban ugyan gyakran csak kispados a 37 éves portás, de a válogatottban Löw első számú kapusként számít rá. Már csak azért is, mert Timo Hildebrand még csak annyi játéklehetőséget sem kap a Valenciában. A selejtezőkre a szövetségi kapitány Huszti Szabolcs csapattársát Robert Enkét jelölte még a poszton, de az Eb-re már elképzelhető, hogy az egyik tehetséges fiatal – Rene Adler (Leverkusen, 22 év) vagy Manuel Neuer (Schalke, 21) – kap meghívót.


A leverkuseni Adler 2010-ben már biztos ott lesz a válogatottban (dpa)


A Nationalelf meccsei a vébé óta


Németország-Svédország 3-0 (barátságos meccs)
Németország-Írország 1-0 (Eb-selejtező)
San Marino-Németország 0-13 (Eb-selejtező)
Németország-Grúzia 2-0 (barátságos meccs)
Szlovákia-Németország 1-4 (Eb-selejtező)
Ciprus-Németország 1-1 (Eb-selejtező)
Németország-Svájc 3-1 (barátságos meccs)
Csehország-Németország 1-2 (Eb-selejtező)
Németország-Dánia 0-1 (barátságos meccs)
Németország-San Marino 6-0 (Eb-selejtező)
Németország-Szlovákia 2-1 (Eb-selejtező)
Anglia-Németország 1-2 (barátságos meccs)
Wales-Németország 0-2 (Eb-selejtező)
Németország-Románia 3-1 (barátságos meccs)
Írország-Németország 0-0 (Eb-selejtező)

A védelemben a két szélső ember kiválasztása nem okozhat problémát Joachim Löw számára. Marcell Jansen a bal oldalon, Philipp Lahm pedig mindkét szélen képes világklasszis teljesítményre. A védekezés mellett mind a ketten gyakran előre húzódnak, sőt a kapu előtt sem jönnek zavarba. A két középső posztra két langaléta, a levegőben szinte verhetetlen embere van Löwnek. Christoph Metzelder és Per Mertesacker a vébé előtti fiatalítás jegyében verekedte be magát a csapatba, és azóta számtalan alkalommal meghálálták Klinsmann bizalmát. A védelemben az említetteken kívül még Arne Friedrich (Hertha), Clemens Fritz (Werder Bremen) vagy a fiatal Gonzalo Castro (Bayer Leverkusen) is bevethető.

A középpályán is a bőség zavarával küzd a szövetségi kapitány. Ha egészséges, akkor Michael Ballack és Torsten Frings helye biztosnak tűnik, de a rutinos Bernd Schneider is alapember általában Löwnél. Rajtuk kívül a vébé bronzmeccsén parádézó Bastian Schweinsteiger (Bayern), az irtózatos lövőerejű Tim Borowski (Werder Bremen), a Stuttgarttal az elmúlt szezonban bajnoki címet szerző Roberto Hilbert vagy a Hamburgban Rafael van der Vaart mellett magát egyre inkább vezéregyéniségé kinövő Piotr Trochowski is minőségi opció.

A támadóalakzatban Miroslav Klose kihagyhatatlan. A Bayern-csatár a 2006-os vébé gólkirálya volt, és jelenleg a klubjában ontja a gólokat – már ha nem sérült. A fejjel és lábbal egyaránt veszélyes „Miro” remekül lát a pályán, az éppen aktuális ékpárját rendszeresen hozza kihagyhatatlan helyzetbe, rendkívülien agresszív, ráadásul gyakran hátrahúzódik, és a védekezésből is kiveszi a részét. A vébén remekül játszott össze Lukas Podolskival, aki azonban az utóbbi hónapokban csak keresi korábbi formáját. Helyette egyre többször kap kezdőként lehetőséget a magyar felmenőkkel is rendelkező Kevin Kuranyi, valamint az a Mario Gomez, akit a német foci egyik legnagyobb reménységének tartanak. De ha már fiatalok, akkor nem szabad megfeledkezni a szintén csak 23 éves Stefan Kiesslingről (Leverkusen) és Patrick Helmesről (Köln) sem.

A németek lehetséges kezdőcsapata:
Jens Lehmann (Arsenal) – Marcell Jansen (Bayern München), Christoph Metzelder (Real Madrid), Per Mertesacker (Werder Bremen), Philipp Lahm (Bayern München) – Bernd Schneider (Bayer Leverkusen) Michael Ballack (Chelsea), Torsten Frings (Werder Bremen), Tim Borowski (Werder Bremen) – Miroslav Klose (Bayern München), Kevin Kuranyi (Schalke)

Címkék: foci