Párizs-Tours: Petacchi győzött és Zabelt dicséri

Alessandro Petacchi nyerte a 101. Párizs-Tours országúti kerékpárosversenyt. Az olaszt a háromszoros Párizs-Tours győztes Erik Zabel vezette fel.

Kapcsolódó linkek


bicikli.lap.hu
sport.lap.hu

Petacchi korábban még egyszer sem nyerte meg a tavaly jubiláló klasszikus versenyt – s ezúttal is elrebeghet egy „grazie”-t csapattársának, a Tours-ba háromszor is győztesen érkező Zabelnek.

Az Avenue de Grammont célegyenesében a német ugyanis a jobb oldalon kiugorva előbb lerázta az ausztrál Robbie McEwent (Predictor-Lotto), majd a spanyol Oscar Freirét (Rabobank) is.

Petacchi két fő riválisa szinte összeütközött a meglepetéstől, míg a főhős Zabel manővere nyomán viszonylag könnyedén hajrázta le honfitársát, Francesco Chicchit (Liquigas).

A befutó előtt egy háromszemélyes csoport – Philippe Gilbert (Française Des Jeux), Karsten Kroon (Team CSC) és Filippo Pozzato (Liquigas) – próbált borsot törni a sprinterek orra alá, ám a boly végül beérte őket.

Petacchi vasárnapi diadalával immár második klasszikus sprintgyőzelmét érte el (2005-ben a Milano-Sanremón győzött), s nem fukarkodott az őt 2003-ban Tours-ban még legyőző Zabel dicséretével.
„Egész karrierem alatt ő volt a fő riválisom, így most könnyebb a dolgom, hogy velem együtt teker. Mindketten sokat értünk el, egy-egy szemvillanásból is megértjük egymást. Erik igazi profi. Képes feláldozni magát a csapatérdekért. Külön kitüntetés, hogy ő vezet fel engem, s talán sajnálom is ezért, hisz kiváló sprinter, s még mindig benne van a győzelem. 37 évesen ez kimagasló. Az, hogy vele együtt értem el a sikert olyan, mintha ma kétszer győztem volna a Párizs-Tours-on.”

Az egyéni időfutamban világbajnoki ezüstérmes Bodrogi László 1:40 perc hátránnyal a 102. helyen ért célba.

101. Párizs-Tours, 256 km:
1. Alessandro Petacchi (olasz, Team Milram) 5:32:37
2. Francesco Chicchi (olasz, Liquigas) – azonos idő
3. Oscar Freire Gomez (spanyol, Rabobank) – a.i.
4. Steven De Jongh (holland, Quick.Step-Innergetic) – a.i.
5. Allan Davis (ausztrál, Discovery Channel) – a.i.
6. Robbie McEwen (ausztrál, Predictor-Lotto) – a.i.
…102. Bodrogi László (Credit Agricole) +1:40

A Pro Tour sorozat állása:
1. Danilo Di Luca (olasz, Liquigas) 242 pont, 2. Cadel Evans (ausztrál, Predictor-Lotto) 227, 3. Alberto Contador Velasco (spanyol, Discovery Channel) 191, 4. Alejandro Valverde Belmonte (spanyol, Caisse d’Epargne) 190, 5. Freire Gomez 182, 6. Davide Rebellin (olasz, Gerolsteiner) 172, …119. Bodrogi László 9.

Címkék: Sportmix