Visszavágásra készül a magyar válogatott

A magyar labdarúgó-válogatott egy évvel ezelőtt hatalmas, sokáig sajgó pofont kapott Máltán, amelyért egy megfiatalított csapat állhat nemes bosszút szombaton az újpesti stadionban. Bátor támadójátékot, koncentrációt és vállalkozókedvet vár csapatától a szövetségi kapitány.

Kapcsolódó linkek

foci.lap.hu
sport.lap.hu

2006. október 11.: a Bozsik Péter által irányított magyar-labdarúgó válogatott Eb-selejtezőn hatalmas meglepetésre 2-1-es vereséget szenvedett attól máltai csapattól, amely azt megelőzően 24 esztendeje egyetlen Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést sem tudott nyerni, és nem mellékesen: addig a napig az elmúlt 31 évben mindössze három győzelmet aratott tétmérkőzésen. Keserű emlék ez.

Több mint egy éve történt, de a magyar futballszurkolót, bár hozzászokott a kellemetlen meglepetésekhez, azóta is kiveri a hideg verejték, ha arra a találkozóra gondol. Azóta persze sok minden változott a válogatott háza táján. A legfontosabb, hogy a máltai 1-2 után Bozsik távozott, ma már Várhidi Péter irányít, és vele együtt több fiatal játékos csatlakozott a kerethez, egyúttal többen kikoptak a válogatottból azok közül, akik részesei voltak a fájó kudarcnak.


Kellemetlen emlék: Málta-Magyarország 2-1 (MTI/EPA)



Málta nem olyan rossz

A Máltán elszenvedett vereségért egy megfiatalított csapat állhat nemes bosszút szombat délután a Szusza Ferenc Stadionban. Az olaszok és a bosnyákok legyőzése, no és a skót bíró döbbenetes döntéséig a törökországi helytállás is bizakodásra ad okot, de azért ne felejtsük el, nem olyan rossz a máltai csapat, már nem lehet elintézni egy kézlegyintéssel. Miután megvertek bennünket, egyebek mellett döntetlent játszottak Moldovában (1-1), továbbá: bár kikaptak, megszorongatták görög csapatot (0-1), majd 2-2-öt játszottak Törökországgal. Az ellenünk brillírozó Michael Mifsud ráadásul azóta még jobb lett, nemrég a Manchestert is megtréfálta.

Minél hamarabb gólt kell rúgnunk

Úgyhogy jó lesz vigyázni. Ezzel egyetért Várhidi is. „Általában azok a meccsek a legnehezebbek, ahol papíron gyengébb az ellenfél. Biztos vagyok benne, hogy a máltaiak rendkívül zártan fognak védekezni, és a gyors kontratámadásokkal próbálnak operálni” – nyilatkozta a szakemeber, aki Vanczák Vilmosra, Hajnal Tamásra és Priskin Tamásra eltiltás, Tóth Balázsra pedig sérülés miatt nem számíthat.

„Megvannak a megfelelő helyettesek a sérültek és az eltiltották posztjára, így a felálláson nem fogok változtatni, tehát a megszokott 4-3-3-ban kezdünk. Lehetőség szerint minél hamarabb gólt kell rúgnunk és akkor nem lehet baj. Bátor támadójátékot várok csapatunktól, száz százalékos odaadással, koncentrációval és vállalkozókedvvel kell játszanunk” – így a szövetségi kapitány.

Elszánt a magyar csapat

Hajnal helyett minden bizonnyal Gera Zoltán forgatja majd a karmesteri pálcát. A West Brom légiósa a jelenlegi csapatból egyike azon játékosoknak, akik testközelből élték át a máltai kudarcot. Érthető, hogy Gerában a szokottnál is jobban dolgozik a bizonyítási vágy. „Nagyon várom a mérkőzést. Hasonló helyzetben vagyunk, mint a moldávok ellen, hiszen mindenki győzelmet vár a csapattól. Nem kell megijednünk, ha az ötödik percben még nem vezetünk 2-0-ra, türelmesen kell futballoznunk” – mondta az MTI-nek a „cséká”.

Nem csak Gerára persze, hanem az egész csapatra jellemző a bizakodó, ugyanakkor elszánt hangulat. Az, hogy a válogatott labdarúgókkal még egy pszichológus is foglalkozott a héten, azt jelzi, hogy a szakmai stáb ezúttal semmit sem bíz a véletlenre. A doktor, Nagy Sándor egyébként a váratlan helyzetekre való felkészülésről beszélt a játékosoknak, illetve arról tartott előadást, hogy a játékosok a pályán hogyan tudják megoldani az új szituációkat.


Elszántan készül a Várhidi-csapat (MTI)



Felkészültek a máltaiak is

Remélhetőleg a máltaiak ezúttal nem állítják nehéz, megoldhatatlan feladat elé a mieinket. Azért jó tisztában lenni azzal, hogy Dusan Fitzel csapata nem statisztálni jön Budapestre. „Bár a magyar csapat háromszor kikapott az utóbbi négy Eb-selejtezőjén, azt gondolom, nehéz dolgunk lesz, kemény meccs vár ránk Magyarországon” – mondta a szakvezető, aki sérülés miatt nem számíthat Gilbert Agiusra, Jamie Pace pedig eltiltása miatt nem játszhat. Ugyanakkor először kapott meghívót a keretbe a nigériai születésű Udo Nwoko.

Múltidéző

Egyébiránt jubileumi meccs következik: a magyar és a máltai válogatott szombaton tizedik alkalommal csap össze. A mérleg nyelve felénk billen, azaz egy vereség és két döntetlen mellett hatszor legyőztük Máltát (a gólkülönbség 22-6). Hazai pályán három magyar győzelem és egy döntetlen szerepel a statisztikában, ráadásul négy meccsen mindössze egy gólra voltak képesek vendégként a szigetországiak, miközben 11-szer kötött ki a hálójukban a labda.

Eb-selejtező, C csoport:
Magarország-Málta, szombat, 16:20
Szusza Ferenc Stadion, vezeti: Nalbandjan (örmény)

—-Statisztika—-

Közös múlt:
2006: Málta-Magyarország 2-1, Eb-selejező
2005: Magyarország-Málta 4-0, vb-selejtező
2004: Málta-Magyarország 0-2, vb-selejtező
1997: Magyarország-Málta 3-0, barátságos
1997: Málta-Magyarország 1-4, barátságos
1989: Magyarország-Málta 1-1, vb-selejtező
1988: Málta-Magyarország 2-2, vb-selejtező
1972: Magyarország-Málta 3-0, vb-selejtező
1971: Málta-Magyarország 0-2, vb-selejtező


EURO2008 – a két csapat meccsei
MAGYARORSZÁG:
Magyarország–Norvégia 1-4
Bosznia-Hercegovina–Magyarország 1-3
Magyarország–Törökország 0-1
Málta–Magyarország 2-1
Magyarország–Moldova 2-0
Görögország–Magyarország 2-0
Norvégia–Magyarország 4-0
Magyarország–Bosznia-Hercegovina 1-0
Törökország–Magyarország 3-0
Magyarország–Málta, október 13.
Moldova–Magyarország, november 17.
Magyarország-Görögország, november 21.

MÁLTA:
Málta – Bosznia-Hecegovina 2-5
Törökország-Málta 2-0
Málta-Magyarország 2-1
Moldova-Málta 1-1
Málta-Görögország 0-1
Norvégia-Málta 4-0
Bosznia – Hecegovina-Málta 1-0
Málta-Törökország 2-2
Magyarország-Málta, október 13.
Málta-Moldova, október 17.
Görögország-Málta, november 17.
Málta-Norvégia, november 21.

A csoport állása:
1. Görögország 19/8
2. Törökország 17/8 (21-8)
3. Norvégia 17/9
4. Bosznia-Hercegovina 13/9
5. Magyarország 9/9
6. Málta 5/5 (7-17)
7. Moldova 5/5 (5-16)

Címkék: foci