Eb-selejtező: a magyar csapat visszavágott Máltának

A magyar válogatott 2-0-ra legyőzte Máltát a Szusza Ferenc-stadionban rendezett Európa-bajnoki selejtezőn. A játék olykor imponáló volt, a helyzetkihasználás kevésbé.

Kapcsolódó linkek


magyarfoci.lap.hu
sport.lap.hu

A sérülések és eltiltások miatt további fiatalokkal spékelt magyar válogatott Málta ellen is a közelmúltban játszott mérkőzéseken mutatott tudatos, okos játékát hozta az első félidőben. A piros mezesek egy pillanatra sem engedték ki a kezükből az irányítást, több tetszetős, látványos támadást vezettek, ám a helyzeteket az elején még nem sikerült gólra váltaniuk.

Önmagáért beszél, hogy a találkozó legszebb megmozdulása is egy kimaradt helyzet volt. A 14. percben Tőzsér jobboldali beadását Vaskó fejelte a magasba, a lesre játszó vendégvédők álmélkodására Gera került helyzetbe, ám a West Bromwich játékosa háttal a kapunak egy fantasztikus ollózással a jobb kapufát találta el.

A magyar válogatott elsősorban akkor tudott ellenfele fölé magasodni, ha nem magasságbeli fölényét erőltette. A jobbról és balról is küldött beívelések nyomán ugyanis ritkán alakult ki gólveszély, ugyanakkor figyelemfelkeltő volt, hogy a középpályások nem vállalkoztak átlövésekre – pedig a máltaiak olykor testületileg tömörültek a tizenhatos vonalában.

Bár a félidő utolsó harmadában megtört a jég – egy röviden kifejelt labdát Dzsudzsák nagy erővel lőtt középre, Feczesin pedig okosan három méterről a kapu bal oldalába csúsztatott – a gólt nem előzte meg olyan tervszerűség, mint Gera kapufáját.


Tõzsér és Filkor is remekelt a máltaiak ellen (Galéria)


A térfélcsere után a hazaiak egy fokozattal magasabbra kapcsoltak, a támadások intenzitása is javult, ám ekkor már a máltai kaput lelkesen őrző Haber jelezte, hogy igényt tartana a meccs legjobbja szerepre – a kapus olykor bravúrral (Filkor és Tőzsér egy-az-egy elleni ziccerénél), olykor rutinnal (Juhász fejesénél és Gera szabadrúgásánál) rendre kifogott a magyar játékosokon. A hajrára kissé leült a játék, úgy tűnt, az 1-0 mindkét rivális számára elfogadható.

Ám Tőzsér nem így gondolta. Az AEK középpályása egy parádés szabadrúgásgóllal biztossá tette a hazai sikert – a jobbösszekötő helyéről ballal tökéletesen tekert a bal felső sarokba, a labda a kapufáról vágódott a hálóba. A remek rugótechnika láttán pláne hiányolni lehet az első félidőben elmaradt átlövéseket.

Az utolsó percekben a csereként beállt Buzsáky surrant át a vendégvédők gyűrűjén, ám akárcsak Filkor és Tőzsér, ő sem tudta az egy-egy elleni párbajban felülmúlni Habert. Összességében Magyarország jó játékkal vágott vissza a Máltában elszenvedett tavaly őszi 2-1-s blamáért.


Gera kapufája volt a mérkõzés legszebb momentuma (Galéria)


“Büszke vagyok a csapatomra, a játékosok minden pillanatban maximálisan koncentráltak. Jó ellenfelet sikerült legyőznünk, nagyot lépett előre a máltai futball az elmúlt időszakban. A komolyabb célkitűzéseinket sikerült elérni, hiszen van már stílusa a válogatottnak, a gerinc kialakult, a közönség pedig ismét megszerette a nemzeti együttest” – nyilatkozta a mérkőzés után Várhidi Péter szövetségi kapitány.

“Gratulálok a magyar válogatottnak. Úgy alakult a meccs, ahogy vártam, hiszen láttam, hogy a magyarok rendkívül sokat fejlődtek az elmúlt egy évben. Masszív védekezés után, kontrákkal szerettünk volna operálni, de ez nem sikerült. A magyarok egyénileg sokkal jobban képzett labdarúgók, így nem meglepetés a győzelmük. Ellenfelünk jól kamatoztatta tudását, gyors volt és határozott. A második találat, úgy gondolom, a forduló gólja lesz Európában” – mondta Dusan Fitzel, a máltaiak szövetségi kapitánya.

Európa-bajnoki selejtező

C-csoport

Magyarország-Málta 2-0 (1-0)
Budapest, Szusza Ferenc-stadion. Vezette: Nalbandjan (örmény)
Gól: Feczesin (34.), Tőzsér (77.)
Sárgalap: Juhász (52.), illetve Woods (8.)
Magyarország: Fülöp – Szélesi, Vaskó, Juhász, Balogh – Vass, Filkor (Buzsáky, 75.), Tőzsér – Gera, Feczesin (Rajczi, 83.), Dzsudzsák (Leandro, 87.).
Málta: Haber – Scicluna, Dimech, Said, Azzopardi – Pullicino, Briffa, Sammut (Nwoko, 66.), Woods (Bajada, 91.) – Mifsud, Schembri (Scerri, 83.).

Címkék: foci