Vívó-vb: zárásként egy újabb érem

A férfi párbajtőrcsapat révén bronzérmet szereztek a magyarok a szentpétervári vívó-világbajnokság utolsó napján, melyen a női tőrözők - éppen csak lemaradva a dobogóról - negyedikek lettek.

A Boczkó Gábor, Kulcsár Krisztián, Imre Géza, Kovács Iván összeállítású csapat 45-25-re verte a dél-koreaiakat, 32-17-re a venezuelaiakat, majd az elődöntőben 32-27-re kikapott az olaszoktól, a bronzcsatában pedig 45-40-re nyert a spanyolok ellen. A győzelem a franciáké lett, az ezüstérmet az olaszok vehették át.

“Nagyon szépen, nagyon összefogottan, fegyelmezetten vívtak a fiúk. A szinte végig kitartó taktikai fegyelem azonban az olaszok ellen megingott. Nem szabad egy kicsit sem kiengedni, kőkeményen végig kell vinni, amit elhatározunk. Ettől függetlenül ez a harmadik hely jó, régen voltak a srácok érmesek – mondta Kulcsár Győző szövetségi kapitány. – Ami a legfontosabb, ezzel a teljesítménnyel megerősítjük helyünket az olimpiai kvalifikációs sorozatban. Nagyon nagy hibákat kellene ahhoz elkövetnünk, hogy ne jussunk ki Pekingbe” – tette hozzá.


Kovács, Boczkó, Imre, Kulcsár összeállítású férfi párbajtõrcsapat (MTI)


A Mohamed Aida, Újlaky Virginie, Knapek Edina, Varga Gabriella alkotta tőrválogatott az osztrákok elleni 39-24-es összecsapással “melegített”, aztán kiélezett küzdelemben, ráadásban esett tussal 31-30-ra verte a németeket. A döntőbe jutás viszont nem jött össze a magyaroknak: 29-23-as vereséget szenvedtek a házigazdák együttesétől. Zárásként a bronzmérkőzésen 33-31-re kikaptak a japánoktól. Győztek a lengyelek, a második helyen az oroszok végeztek.

A magyar női tőrcsapat – Bernát Zoltán szövetségi kapitány számításai szerint – szinte biztosan ott lesz a pekingi olimpián, de nagyon jó helyzetben van a férfi párbajtőrválogatott is a pekingi kilátásokat illetően. A kvalifikációs időszak március végéig tart.

—-Eredmények, éremtáblázat—-

Szentpétervár, világbajnokság
Férfi párbajtőr, csapatverseny:
1. Franciaország (Fabrice Jeannet, Jérome Jeannet, Eric Boisse, Ulrich Robeiri)
2. Olaszország (Diego Confalonieri, Alfredo Rota, Stefano Carozzo, Matteo Tagliaroli)
3. Magyarország (Kulcsár Krisztián, Boczkó Gábor, Imre Géza, Kovács Iván)

Női tőr, csapatverseny:
1. Lengyelország (Sylwia Gruchala, Malgorzata Wojtkowiak, Magda Mroczkiewicz, Katarzyna Kryczalo)
2. Oroszország (Jevgenyija Lamonova, Janna Ruzavina, Julija Hakimova, Ajda Csanyajeva)
3. Japán (Kavanisi Maki, Makisita Joko, Szugavara Csieko, Ikehata Kanae)
4. Magyarország (Mohamed Aida, Knapek Edina, Újlaky Virginie, Varga Gabriella)

Éremtáblázat (arany/ezüst/bronz):
Franciaország 4/2/2
Oroszország 2/2/1
Németország 2/1/3
Magyarország 2/-/2
Olaszország 1/4/4
Lengyelország 1/-/-
Kína -/2/1
Ukrajna -/1/-
Koreai Köztársaság -/-/2
Észtország -/-/1
Japán -/-/1
Lengyelország -/-/1

Címkék: Sportmix