Rómában javítana az AC Milan

Csúcsrangadót ugyan nem rendeznek a hétvégén az európai labdarúgó topligákban, ugyanakkor több érdekes mérkőzés is szerepel a programban, és arra is választ kapunk, hogy folytatódik-e az AC Milan, a Chelsea vagy éppen a Sevilla bukdácsolása.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

Serie A: szenvedők rangadója

A Bajnokok Ligája serlegét vitrinjébe őrző AC Milan a bajnokságban csak szenved: hat forduló után csak a 11., s mindössze egy győzelmet tud felmutatni – azt is az első fordulóból –, miközben egy vereség mellett négy döntetlen festi sötét színre a mérlegét, ráadásul szerdán a BL-ben is vereséget szenvedett a Celtictől.

A milánói piros-feketék soros, vasárnapi ellenfele, a legrangosabb európai porondon a Reallal remiző Lazio sem lehet büszke bajnoki szereplésére, a római sasok szárnyaszegett produkciójukkal, szintén egy győzelemmel, egy vereséggel és négy döntetlennel az AC Milan mögött toporognak a Serie A tabelláján.


Az elsõ körben nyert utoljára Carlo Ancelotti csapata, az AC Milan (AP)


Egy Celtic-„szurkoló” által megütött Dida, aki az esetet követően sérülést szimulált, minden bizonnyal kezdő lesz vasárnap, ellentétben Paolo Maldinivel, aki ugyan szépen gyógyul, mégsem valószínű a szerepeltetése. A Lazio kapujában Fernando Muslera kaphat helyet, Valon Behrami játéka ugyanakkor kérdéses, miután a Real ellen sérülést szenvedett. A tabellán második Juventus a harmadik Fiorentinához látogat, így csak egyik együttes maradhat az Inter közvetlen üldözője. A bajnok milánóiak a Napolit fogadják, míg az AS Roma Parmában vendégeskedik – méghozzá a sérült Alberto Aquilani és az Inter elleni rangadón „kézilabdázó”, piros lapja miatt eltiltott Ludovic Giuly nélkül.

Kaká a legjobb

A hivatásos labdarúgók nemzetközi érdekvédelmi szervezete (FIFPro) szerint az AC Milan brazil válogatott klasszisa, Kaká volt az elmúlt szezon legjobbja. A 25 éves irányító – aki az Aranylabda első számú várományosa – kiemelkedett a mezőnyből, ezt legjobban a BL-ben szerzett tíz gólja mutatja, amivel a sorozat gólkirálya lett.

A futballszakma – 45 ezer labdarúgó szavazatán alapuló – elismerését az elmúlt két idényben Ronaldinho (FC Barcelona) érdemelte ki.



Bundesliga: Hajnalék a Schalke skalpjára hajtanak

A meglepetésre harmadik Karlsruhe a második Schalke otthonában szerepel a hétvégén. A forduló rangadója kapcsán az AFP hírügynökség kiemeli a vendégek magyar középpályását, Hajnal Tamást, megemlítve róla, hogy három góllal vezeti a déliek házi góllövőlistáját. A csapat vezetőedzője, Edmund Becker, abban bízik, hogy tanítványai a Schalke skalpját is begyűjtik.

„Nem mi vagyunk az esélyesek, de meg akarjuk mutatni, hogy nem véletlenül szereztünk nyolc mérkőzésen 15 pontot. Szóval csapatommal nem statisztálni megyek Gelsenkirchenbe”. A Kalsruhe azért biztosra sem mehet, hiszen a tavalyi ezüstérmes mostanra elkapta a fonalat, utolsó három meccsét kivétel nélkül megnyerte úgy, hogy még gólt sem kapott, hovatovább még veretlen.

Dárdai Pál együttese, a Hertha a Cottbust fogadja, a Huszti Szabolcsot foglalkoztató Hannover pedig a Stuttgart vendége lesz. A bajnoki listavezető Bayern München a kieső helyen tanyázó Nürnberg otthonában lép fel egyértelmű esélyesként, még úgy is, hogy a sérült Oliver Kahn (könyök) és Miroslav Klose (térd) mellett a lázas beteg Lukas Podolski is kihagyja a meccset.

Primera División: Messi vs Agüero

Spanyolországban az egyaránt remek formában lévő, a gólokat futószalagon szállító Lionel Messi (Barcelona) és Sergio Leonel Agüero (Atlético Madrid) párharca tartja lázban a futballszurkolókat. A Barcelona 20 éves zsenije az utóbbi három bajnokin öt gól termelt (kis matek: kétszer duplázott), egyértelműen csapata vezére, még Ronaldinhót is elhalványítja.


Lionel Messi bombaformában van (AFP)



A madridiak egy évvel fiatalabb, szintén argentin tehetsége is öt gólt termelt eddig, ő viszont egyesével rugdossa a gólokat, az eddigi hat fordulóban csak egyszer (a másodikban) fordult elő vele az, hogy nem talált be. „Sokat beszélgettünk Messivel, még viccelődtünk is rajta, hogy mennyire azonosak a statisztikáink. Fantasztikus érzés ilyen mérkőzéseken pályára lépni, mint amilyen a szombati is lesz, ennél már csak az lenne jobb, ha nyernénk” – mondta Agüero. A címvédő Real Madridra, továbbá a Valenciára is könnyű feladat vár, hiszen előbbi a Recreativót, utóbbi pedig az Espanyolt látja vendégül, míg az utolsó három bajnokiját elveszítő Sevilla a szintén gyengélkedő, kieső helyen álló Deportivo ellen javíthat renoméján.

Premier League, Chelsea: gólt kellene lőni

A Premier League 9. fordulója kapcsán felvetődik a kérdés: vajon most, a Bolton vendégeként betalál-e a Chelsea? A tavalyi ezüstérmes együttes krónikus gólínségben szenved – legalább is, ami a bajknokságot illeti –, tekintve hogy már négy Premier League-találkozón maradt gól nélkül, ezek közül kettőt elveszített, míg megint kettőt döntetlenre hozott. A Chelsea-vel szemben az Arsenalnak nincs gondja a góllövéssel, eddig 16-ot szerzett (a mezőnyben a legtöbbet), és a papírforma szerint ez a szám csak nő a Sunderland elleni mérkőzésen. Amennyiben a listavezető „ágyúsok” a hazai pályán begyűjtik a három pontot, akkor a Ligakupát és a Bajnokok Ligáját beleértve kereken a tizedik győzelmüket könyvelhetik el a szezonban. Az üldözők közül a jelenlegi második Manchester United a Wigant, míg a Manchester City a ‘Borót fogadja.

NB I: két edző is debütál Sopronban

A magyar bajnokságban az éllovas Budapest Honvéd a Kaposvárt látja vendégül egy olyan találkozón, amelyen először – a vendégszektort és a „B közepet” kivéve” – nem választja el kerítés a szurkolókat a pályától. A kispestieket üldöző, vendégként nem túl veretes – egy győzelem mellett két-két döntetlent és vereséget számláló – Debrecen együttese a REAC-hoz látogat.

„Kedvezőtlenül alakulnak számunkra az idegenbeli meccsek. Kisebb hullámvölgyben van a csapat, de reményeink szerint minél előbb, azaz már a szombati meccsen elindulunk felfelé” – magyarázta a Hajdú-bihari Naplónak Bernáth Csaba, a Loki középpályása. A szombaton esedékes FC Sopron-Diósgyőri VTKösszecsapást azt teszi érdekessé, hogy ezen debütál majd Vincenzo Cosco, a hazaiak, illetve Vágó Attila a vendégek új edzője. Az NB II Keleti csoportjában a négy mérkőzés óta nyeretlen, a tabellán csak tizedik FTC az utolsó helyen tanyázó Mezőkövesd ellen kezdheti meg a felzárkózást.

—-Hétvégi program—-

Premier League, 9. forduló:
Szombat:

Manchester United-Wigan, 13:45
Aston Villa-West Ham, 16:00

Vasárnap:
Arsenal-Sunderland, 13:00
Reading-Derby County, 15:00
Blackburn Rovers-Birmingham, 16:00
Bolton Wanderers-Chelsea, 16:00
Liverpool-Tottenham, 16:00
Manchester City-Middlesbrough, 16:00
Newcastle United-Everton 16:00
Fulham-Portsmouth, 17:10

Bundesliga, 9. forduló
Péntek:

Borussia Dortmund-VfL Bochum, 20:30

Szombat:
VfB Stuttgart-Hannover, 15:30
Schalke-Karlsruhe, 15:30
Hertha BSC-Cottbus, 15:30
Bielefeld-Hamburg, 15:30
Wolfsburg-Rostock, 15:30
Duisburg-Werder Bremen, 15:30

Vasárnap:
Bayern München-Nürnberg, 17:00
Frankfurt-Leverkusen, 17:00

Primera División, 7. forduló:
Szombat:

Valencia-Espanyol, 22:00

Vasárnap:
Athletic Bilbao-Almeria, 17:00
FC Barcelona-Atlético Madrid, 17:00
Real Mallorca-Getafe, 17:00
Osasuna-Villarreal, 17:00
Real Madrid-Recreativo Huelva, 17:00
Real Murcia-Real Betis, 17:00
Sevilla-Deportivo La Coruna, 17:00
Real Zaragoza-Levante, 17:00
Racing Santander-Valladolid, 21:00

Serie A, 7. forduló
Szombat:

Atalanta-Udinese, 18:00
Inter-Napoli, 20:30

Vasárnap:
Catania-Livorno, 15:00
Fiorentina-Juventus, 15:00
Genoa-Cagliari, 15:00
Palermo-Reggina, 15:00
Parma-AS Roma, 15:00
Siena-Empoli 15:00
Torino-Sampdoria, 15:00
Lazio-AC Milan, 20:30

Soproni Liga, 11. forduló
Péntek:
FC Fehérvár-Újpest, 19:00

Szombat:
REAC-Debrecen, 15:00
Nyíregyháza-Zalaegerszeg, 15:00
Tatabánya-BFC Siófok, 15:00
Győri ETO FC-Paksi FC, 15:00
Budapest Honvéd-Kaposvár, 18:00
FC Sopron-Diósgyőri VTK, 18:00

Hétfő:
Vasas-MTK, 18:00

NB II, 9. forduló , Keleti csoport:
Ferencváros-Mezőkövesd, szombat, 16:30

Címkék: foci