Premier League: brazil parádé Manchesterben, szenved a Chelsea

A brazil Elano vezette Manchester City a Newcastle United elleni hazai találkozón megérdemelt győzelemmel rukkolt elő az angol labdarúgó bajnokság 8. fordulójában.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

A City of Manchester stadionban elsősorban a hazaiak iparkodtak – a mezőnyből kimagasló Elano a 11. percben komoly feladat elé állította Shay Givent – ám mégis a vendégek kerültek előnybe Martins góljával. A nigériai csatár afrikai koprodukció után szerzett vezetést, a kameruni Geremi passzát követően a labdát az elé siető Hart fölött átlöbbölve okosan emelt a hálóba.

A bolgár Martin Petrov góljával egyenlített az addig is jobb City. Természetesen Elano volt a hazai akció kezdeményezője, a dél-amerikai indításával Stephen Ireland loholt el, s beadása után a bolgár közelről a kapuba fejelt.

Fordulás után Petrov rázta le magáról Steven Taylort, s a remek lehetőség után a labdába belestukkoló Emile Penza már a hazaiakat juttatta előnyhöz. A hajrában aztán megpecsétlődött a „szarkák” sorsa. A 87. percben szabadrúgáshoz jutott a házigazda; Elano 22 méterről pedig nemes egyszerűséggel a felső sarokba csavart.

Győzelme nyomán a 16 pontos City a tabella második helyére ugrott, igaz, koraeste már csk harmadik volt a Birminghamben győző szomszédvár MU jóvoltából.

Szenved a Chelsea

A 2005-ös és 2006-os bajnok Chelsea először lépett pályára új edzőjével, Avram Granttel a Stamford Bridge-en, s bár hosszú ideje tartó hazai veretlenségét megőrizte a Fulham ellenében, a gólnéküli döntetlennel valószínűleg nem igazán voltak elégedettek a szurkolók.


A „kékek” elkeseredését fokozza, hogy már a harmadik percben elveszítették John terryt – s ki tudja, mennyi időre. A klub és angol válogatott csapatkapitánya egy vétlen szituációban Clint Dempsey belekönyökölt, és arccsonttörést szenvedett. A klub tájékoztatása szerint a klasszis védő még szombaton műtéten esik át, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyit időt kell majd kihagynia.


A 73. percben tovább nehezedett a házigazdák sorsa. Az addig elsősorban Joe Cole és Salomon Kalou révén rengeteg helyzetet elpuskázó (a kapura tartó lövések kategóriájában 13-4-re, míg a szögletekében 9-3-ra nyerő) hazaiak részéről a sérülése után visszatért Didier Drogba megkapta második sárgalapját, s így kiállították.


Hogy a szomorúság nem lett még nagyobb, arról Paul Konchesky és nem utolsó sorban Petr Cech tehetett. A támadó ugyanis öt perccel a vége előtt remek helyzetbe került, ám a cseh kapus nagy reflexszel hárította kísérletét.


Van Persie jogos öröme: ismét nyert az Arsenal (skysports.com)


Londonban nyugati részében nem esett gól – nem úgy a West Ham otthonában. Igaz, ott is csak egy. A vendég Arsenal ugyanis már a 13. percben megszerezte a vezetést. A baloldalra kitolt Hleb ívelése után Van Persie fejelt a hálóba.

A későbbiekben helyzetek itt, helyzetek ott, a végetredmény viszont nem változott – így az éllovas győzelmet, ezzel megőrizte vezető pozícióját az angol labdarúgó Premier League-ben úgy, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.

Vörös szerencse


Hasonlóan teljesített az (egyik) üldöző Liverpool is. A „vörösöket” a kispadról beálló Yossi Benayoun mentette meg, aki a 75. percben talált a kapuba. A kiegyenlített mérkőzésen a hazaiak legalább egy pontra jók lettek volna, pláne annak tükrében, hogy a Jamie Carragher-Julius Aghahowa afférnál egy büntetőt úsztak meg a vendégek. A liverpooli bekk buktatta a támadót, ám s játékvezető lesre hivatkozva lefújta az esetet (a védők mögött tartózkodó Paul Scharner azonban vétlen lesen volt).


A Portsmouth-Reading találkozó igazi gólparádét hozott: a házigazdák hétszer, a vendégek pedig négyszer találtak be.

A nap utolsó találkozóján a címvédő Manchester United a Birmingham City otthonában söpörte be a három pontot az előző idényben vezérévé váló Cristiano Ronaldo második félidei találatának köszönhetően. A portugál góllal ünnepelte tehát 100. angol bajnoki fellépését. A folytatásban is gólratörően játszó United tagjainak örömébe némi üröm is került, a kapus Edwin van der Sar ugyanis a félidőben sérülés miatt cserét kért.

Premier League, 8. forduló

Manchester City-Newcastle United 3-1 (1-1)
Gól:
M. Petrov (38.), E. Mpenza (47.), Elano (87.), illetve Martins (29.)

Chelsea-Fulham 0-0
Kiállítva:
Drogba (74., Chelsea)

Derby County-Bolton 1-1 (1-1)
Gól:
Miller (19.), illetve Anelka (31.)

Portsmouth-Reading 7-4 (2-1)
Gól:
Mwaruwari (8., 37., 70.), Hreidarsson (55.), Kranjcar (75.), Davis (82.), Muntari (90., 11-esből), illetve Hunt (45.), Kitson (48.), Long (79.), Shorey (90.)

Sunderland-Blackburn 1-2 (0-0)
Gól:
Leadbitter (90.), illetve Bentley (53.), Santa Cruz (55.)

West Ham-Arsenal 0-1 (0-1)
Gól:
van Persie (13.)

Wigan-Liverpool 0-1 (0-0)
Gól:
Benayoun (75.)

Birmingham-Manchester United 0-1 (0-0)
Gól:
C. Ronaldo (51.)

Az élcsoport:
1. Arsenal 19 pont (16-4, 7 mérkőzés), 2. Manchester United 18 (7-2), 3.. Manchester City 16 (11-6), 4. Liverpool 15 (12-2, 7), 5. Portsmouth 12 (15-12), 6. Blackburn 12 (7-5, 7), 7. Chelsea 12 (7-8)

Címkék: foci