Menjek vagy maradjak – Napra vagy Skizo

Szeptember utolsó napjaiban jön az egyik Oasis-tag, szülinapot celebrál az Eric Sumo Band és a TransDanz, bemutatja lemezét a Napra, továbbá mehetünk ska-bulira és intergalaktikus operára is. A tévében is találtunk néhány jó filmet a hétvégére. Programajánló.

Igazi csemegéket tartogat ez a hétvége: szinte titokban jön Budapestre Andy Bell, aki ezúttal nem basszusgitárját és Oasis nevű világhírű zenekarát hozza el, hanem kedvenc zenéit, hogy a Death Disco talpalávalóját prezentálja. A következő években még nagyon sokat fogunk hallani Both Miklósról és Napra nevű zenekaráról: ezúttal első albumukat mutatják be szombaton. Nem érdemes kihagyni…
A tévében lesz egy izgalmas krimi, egy spanyol és egy orosz-kazah gyöngyszem.


A kérdés a szokásos: menjek vagy maradjak?


menjek…

péntek, szeptember 28.

… Kobayashi kapitány intergalaktikus operakalandjaira a Trafóba

A Kommander Kobayashi operasaga első részének ősbemutatója 2005-ben a Hamburgi Állami Operaházban volt. A második részt 2006-ban mutatták be a Warschauer Herbst-fesztiválon a Théátre National du Luxemburgban. A most a Trafóban bemutatásra kerülő harmadik rész zenéjét egy magyar és egy osztrák zeneszerző írta: Gryllus Samu és Klaus Lang.





Ez a rész a történet csúcspontja, amely Kobayashi parancsnok intergalaktikus európai körútjának végét jelenti. Sem Moszkva, sem Varsó nem tudta felkészíteni az űrutasokat arra a rémálomra, ami Budapesten vár rájuk. Egzisztenciális problémával néznek szembe: ők fajuk egyedüli túlélői. Szaporodniuk kell, mielőtt túl késő lesz. Az űrutasok mindenre készek, így rábízzák magukat a legendás budapesti mesterre…

… Eric Sumo szülinapi koncertre az A38 Hajóra

Tövisházi Ambrus, az Amorf Ördögök zenefelelős-billentyűs-mindenese, és nem mellesleg a magyar elektronikus színtér – közmegegyezés szerint – legkitűnőbb zeneszerzője két éve alakította meg saját zenekarát. Finom downtempó, westernhangulatok, szinticountry, sanzon és bárdzsessz, az Amorf Ördögökből ismert kacatpop, Gershwin- és Kispál-feldolgozások, jókedv és melankólia: ilyesfajta elegy az Erik Sumo Band zenéje.




Mindezt kitűnő énekesnők színesítik, mint például a Kiss Erzsi Zene elbűvölően halandzsázó névadója. A koncerten fellép a Harcsa Veronika Quartet és Ninjahelikopter nevű debreceni formáció is.

… ska-bulira a West-Balkánba

A Rotterdam Ska Jazz Foundation és a honi ska vezércsapata, a Pannonia Allstars Ska Orchestra Root Rockers alprojektje főszereplésével fergetes hétvége eleji ska/reggae/dub koncert lesz a West-Balkánban. A ska-őrület után a Deck Attack a Flow Dynamicsszel lép a lemezjátszók mögé.






—-Szombat: Death Disco és Napra lemezbemutató—-



szombat, szeptember 29.


… az Oasis-sztár által celebrált Death Disco-partyra a Trafóba

Harmadik szezonját kezdi meg most szombaton Budapest egyik meghatározó indie-elektro klubestje, az Alan McGee által alapított, London és New York mellett egyedül Magyarországon futó party-sorozata, a Death Disco.







Első alkalommal rögtön egy igazi nagyágyú érkezik Budapestre: Andy Bell, az Oasis tagja és dalszerzője. Andy amellett, hogy a világ talán egyik legjobb r’n’r zenekarát erősíti, szabadidejében egy indie-klubestet működtet Stockholmban, ahol az elmúlt időszak során kiváló dj-vé nőtte ki magát. Ebbõl ad ízelítőt Budapesten, ám ha a pletykáknak hinni lehet, lemezei mellett magával hozza gitárját is, úgyhogy nem lehet tudni, mi fog kisülni az estéből..

… Napra lemezbemutatóra a Gödörbe

Talán a legígéretesebb magyar zenekar mutatja be végre első, Jajj, a világ című albumát este tíztől a Gödör nagyszínpadán. Képzeljük el Jimmy Hendrixet, amint pesti cigányzenét bazsevál a gitárján, és néha beszáll a King Crimson is néhány taktusra – valami ilyesmi a Napra.






Aki a Barbaro etno-rockja által kijelölt irányzatot szereti, mindenképp ott a helye a táncosokkal tarkított és táncházzal levezetett koncerten. Hihetetlen virtuozitás jellemzi a zenekar minden tagját, élén a vezérrel, a Barbaroban is éneklő-gitározó Both Miklóssal és az ezúttal „kiszolgáló szerepben” cimbalmozó Balogh Kálmnánnal. A Napra képviselte többek közt hazánkat Párizsban a Zene Ünnepén, és úgy tűnik, hogy egyenes úton vannak a világhír felé. Megérdemelten.0

—-Vasárnap: TransDanz-szülinap és Szájról szájra—-


vasárnap, szeptember 30.


… különleges táncestre a MU Színházba

A TranzDanz is szülinapot ül a hétvégén, konkrétan 20 gyertyát kell a tortájára helyezni idén. Ezt ünneplik a társulat egykori tagjai egyrészt Horváth Csaba Csirke és Dresch Mihály Flamingó, másrészt Kovács Gerzson Péter és Szelevényi Ákos Hic et nunc című darabjával.






A néptánc és a kortárs tánc a tánctörténeti, a népzene és a kortárs zene a zenetörténeti skála végpontjai. Az est táncosai és zenészei, ezen látszólagos, a kulturális kánonok által szembeállított ellenpólusok egyesítése által hoznak létre új, aktuális minőséget, magyar kortárs táncot, zenét.

… Bodnár Szilvi, Herczku Ági és Szalóki Ági közös koncertjére Etyekre

Tavaly karácsonykor mutatkozott be a Szájról szájra című különleges produkció: akkor még négy bájos, fiatal és nem utolsósorban csodálatos hangú énekesnő lépett fel együtt. Ezúttal Palya Bea nem lesz ott Etyeken, a másik három lány viszont továbbra is töretlenül koncertezik.






Mindhármuk közös vonása a népzene szeretete és az iránta való tisztelet, a fantasztikus énekhang, amit megcsodálhattunk már a Makám, az Ökrös, a Besh o droM koncertjein vagy éppen szóló fellépéseiken.


—-Mozi, tárlat, televízió—-


… moziba

A hónap utolsó hetének tagadhatatlanul legnagyobb (sajtó-) figyelemmel kísért magyarországi filmpremierje Koltai Lajos Amerikában készült, sztárparádés „romantikus drámája”.






Két „gyilkolós” mozi verseng a nézőkért az Estével: a Grindhouse: Terrorbolygó és a Mr. Brooks.

bővebben>>


… kiállításra


Barbizon francia és magyar ecsettel


“Barbizon francia és magyar ecsettel – az európai tájfestészet mesterei” címmel kiállítás nyílik csütörtökön a szentendrei Ferenczy Múzeumban. A tárlaton a legismertebb európai művésztelep, a franciaországi Barbizon tájai elevenednek meg. A kiállításnak az ad különös aktualitást, hogy Szentendre és Barbizon testvérvárosi szerződését is a napokban írják alá.

bővebben>>





World Press Photo


Pénteken, a Néprajzi Múzeumban megnyitják az 50. World Press Photo kiállítást. A tárlaton láthatjuk a hírfotók kategóriájában győztes Szigetváry Zsolt – az októberi zavargásokról készült – sorozatát. A fotós szerint, ellentétben Magyarországgal, Nyugaton nem kíváncsiak a brutalitások közvetlen bemutatására.

bővebben>>


maradjak …


… tévézni


péntek, szeptember 28.
m2, 21.35

Ördöggerinc

A véres spanyol polgárháború végén Franco tábornok fasiszta csapatai felszámolják a maradék köztársasági erőket. A tízéves Carlost, egy meggyilkolt republikánus harcos fiát apja bajtársai egy isten háta mögötti árvaházba viszik. Az igazgatónő, Carmen és a tanár, Casares professzor a köztársasági erőkkel szimpatizáltak, ezért befogadják a kisfiút.




Nehezen tudja megszokni új környezetét, főleg Jacintót, a durva gondnokot. Ráadásul éjjelente egy régi lakó, Santi szelleme kísérti Carlost. Az udvaron egy óriási fel nem robbant bomba emlékeztet a halál közelségére. Franco katonái nincsenek már messze, a szellem vészt jósló hangja pedig egyre erősebb…

szombat, szeptember 29.
RTL klub, 21:25

Pánikszoba

David Fincher izgalmas pszicho-thrillerében egy épp elvált fiatal nő és kislánya hatalmas, négyszintes New York-i lakásba költözik, amelyben van egy titkos, használaton kívüli helyisége, amelyet vasbeton falak és páncélajtó véd, továbbá fel van szerelve minden, a túléléshez szükséges eszközzel.




A ház korábbi lakója, azért építette, hogy ha valaki betörne hozzájuk, legyen hova bújni. Az elhagyatott, biztonságosnak vélt szoba hamarosan jó szolgálatot tesz a háziaknak, amikor egy éjjel három férfi tör rájuk. De hiába is bújnának el a betörők elöl a szuperbiztonságos menedékhelyre, hiszen amit azok keresnek, éppen abban a bizonyos helyiségben található.


vasárnap, szeptember 30.
m2; 22:55

Skizó – Egy bolond világ lovagja


A több díjat is nyert kazahsztáni-francia-német-orosz film főszereplőjét, a tizenéves Musztafát, mindenki Skizónak becézi. Édesanyja barátja beszervezi “üzletébe” ahol azért kap pénzt, hogy illegális boksz-mérkőzésekhez keressen harcosokat. Egy alkalommal az egyik fiatal bokszoló a mérkőzés során halálos ütést kap, és ennek bekövetkezése előtt az arra kéri a fiút, hogy vigye el a pénznyereményét a barátnőjének és kisfiának. Skizo eleget tesz ígéretének és megkeresi a nőt.




Ez a találkozás, pedig a fiú üres, magányos és érzelemmentes életét hirtelen értelemmel tölti meg. A nőbe beleszeret, a kisfiú iránt, pedig felelősséget érez.
Hirtelen lesz célja az életének: úgy érzi neki kell ezt a kis családot eltartania és ezért mindenre képes. Ha kell akár verekszik is, és ott nincsenek szabályok, az bizony addig folytatódik, míg nem folyik a vér…

Címkék: Magazin