Magyar filmek Hollywoodban

A hetedik alkalommal megrendezendő Los Angelesi Magyar Filmfesztiválon közel két tucat magyarországi gyártású produkciót láthat a tengerentúli nagyérdemű, és itt kerül sor Koltai Róbert új filmjének, a Megy a gőzösnek a világpremierjére is – számolt be a szeptember 25-i tájékoztatón a rendezvény fő szervezője, Bunyik Béla.

A Beverly Hillsen álló Laemmle’s Music Hall Theater épülete egy hétre – október 11–18-a között – a magyar filmek otthonává válik. A Bunyik Entertainment a Magyar Filmunió közreműködésével a VII. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon 21 magyar filmet mutat be.

A rendezvény célja, hogy a filmkultúránkat ismertebbé tegye az Amerikai Egyesült Államokban, hidat építve ezzel Hollywood és a hazai alkotóink között. Mint ismeretes egyébként, az utóbbi időkben két magyar filmrendező is tengerentúli karrierépítésbe fogott: a Kontrollt jegyző Antal Nimród Elhagyott szoba című filmjét augusztus 2-től láthatjuk, a Sorstalanság után pedig Koltai Lajos exoperatőr elkészíthette sztárszereposztású Este című filmjét, amelyet szeptember 27-től tekinthetünk meg.


A filmfesztivál nyitóalkotásaként Bokor Attila 56 csepp vér című rock-musicalfilmjét vetítik. A – sajnálatosan élete utolsó filmszerepét alakító – Kaszás Attila, Palcsó Tamás és Veres Mónika főszereplésével készült mozinak ez lesz az amerikai premierje. A díszbemutatón személyesen részt vesz a rendező, illetve Mihály Tamás zeneszerző és dr. Nagy Endre producer. A filmnek a fesztivál alatt Golden Globe-vetítéseket szintén tartanak, ennek köszönhetően a Los Angelesben tartózkodó külföldi újságírók szintúgy megismerhetik a filmet.


A VII. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál programja

Nyitófilm: 56 csepp vér, rendező: Bokor Attila
A fesztivál záró filmje: Szabadság, Szerelem, rendező: Goda Krisztina
Világpremier: Megy a gőzös, rendező: Koltai Róbert

Játékfilmek
Csak szex és más semmi, rendező: Goda Krisztina
Csoda Krakkóban, rendező: Groó Diana
Férfiakt, rendező: Esztergályos Károly
Friss levegő, rendező: Kocsis Ágnes
Az igazi Mikulás, rendező: Gárdos Péter
Lora, rendező: Herendi Gábor
Madárszabadító, felhő, szél, rendező: Szaladják „Taikyo” István
Noé bárkája, rendező: Sándor Pál
Overnight, rendező: Török Ferenc
S. O. S. Szerelem!, rendező: Sas Tamás
Taxidermia, rendező: Pálfi György

Rövid- és dokumentumfilmek
A 639. baba, rendező: Dési András György, Móray Gábor
Boszporusz felett a híd, rendező: Tolvaly Ferenc
Előttem az élet, rendező: Groó Diana
Falusi románc, rendező: Bódis Kriszta
Hazatérés, rendező: Pigniczky Réka
Maestro, rendező: M. Tóth Géza
Zsinagógát vegyenek!, rendező: Gellér-Varga Zsuzsanna



Az 1996-ban alapított fesztivál egy valódi világpremiert is tartogat idén: Koltai Róbert legújabb filmjét, a Megy a gőzös című „vérbő népi komédiát” október 13-án mutatják be legelőször a Laemmle’s Music Hall Theaterben. A világpremieren jelen lesz a színész-rendező Koltai, akinek rendezői munkássága egyébként sem ismeretlen az amerikai közönség előtt, hiszen már a Sose halunk meg című filmje is komoly sikereket ért el az Egyesült Államokban.

Emellett több nemzetközi premierre kerül sor, ezen a fesztiválon láthatja első ízben a világ érdeklődő nagyérdeműje a Noé bárkája című filmet, amelyet Sándor Pál tizennyolc évnyi kihagyás után rendezett, és aminek a főszerepeit Garas Dezső és Kállai Ferenc játssza. Filmjének amerikai premierjét itt tartja Herendi Gábor (Lora), Török Ferenc (Overnight) és Sas Tamás rendező (S. O. S. Szerelem!).

A magyar filmek fesztiválján dokumentum-, illetve rövidfilmek közül is válogathat a közönség, például megtekintheti Groó Dianának a világhírű Pető-intézet munkáját bemutató alkotását Előttem az élet címmel, vagy láthatja M. Tóth Géza Oscarra jelölt Maestro című animációját.

Címkék: Magazin