Figyelmeztető feliratot kapnának az autóreklámok

A dohánytermékeken alkalmazotthoz hasonló, a termék káros hatásairól is beszámoló feliratok kerülhetnek az autókra és az autóhirdetésekre. Legalábbis, ha az Európai Parlament is rábólint a kezdeményezésre.

Lassan Chris Davies nevét rettegik az európai autógyártók. Ő az élharcosa az autók károsanyag-kibocsátása csökkentésének. Davies volt az, aki benyújtotta azt a javaslatot, mely szerint az Európai Unióban forgalomba helyezett személyautók 2013-tól nem léphetnék át a 160 km/órás sebességet, de nem elméletileg, hanem úgy kellene legyártani őket.

A brit európai parlamenti képviselő újabb javaslatokkal állt elő, melyekkel az autós cégek hirdetéseit reformálná meg. Nem lehetne például az autókat az adott országban megengedett maximális sebességnél nagyobb végsebességgel hirdetni, száguldásra csábítva a vevőket.




Ezenkívül az autók hirdetéseiben az autószalonokban kötelező lenne feltüntetniük a gyártóknak a jármű fogyasztását és károsanyag-kibocsátását, ahogy a nikotintartalmat a ciginél. A szakember szerint a hirdetések 20 százalékában kellene helyet biztosítani a káros anyagokról szóló résznek.

Sőt, az autókat is besorolnák. Ahogy a hűtők és klímák esetében A-G-ig terjedő skálán jelölnék, hogy az adott jármű mennyire takarékos.

Címkék: autó