Elhunyt Gaál István

Elhunyt Gaál István Kossuth-díjas filmrendező, a Magyar Mozgókép Mestere – tudatta a Magyar Filmművészek Szövetsége szerdán. A rendező Sodrásban című alkotása a magyar film megújításának jelképe lett.

A Balázs Béla-díjas, érdemes művész életének 75. évében, súlyos betegség után, kedden hunyt el. Gaál Istvánt a Magyar Filmművészek Szövetsége és a Magyar Mozgókép Közalapítvány saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Gaál István rendező, operatőr, forgatókönyvíró és vágó volt egyszemélyben. Az érettségit követően segédmunkás, lakatos, technikus. 1953–58 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakának hallgatója Keleti Márton osztályában. Formabontó vizsgafilmje, a zenei ritmusú, poétikusan dokumentarista Pályamunkások (1958) elnyeri a bécsi VIT aranyérmét.


Gaál István (1932–2007)


Ennek köszönhetően 1959-tõl 1961-ig a római Centro Sperimentale di Cinematografián tanul tovább. Alkotótársával, Sára Sándorral a Balázs Béla Stúdió egyik alapító tagja. Egymás filmjeinek operatőrei a Balázs Béla és a Híradó- és Dokumentumfilm-stúdiónál. Operatőrként jegyzi a magyar „új hullám” dokumentarista vonulatát elindító Cigányokat.

Életművében szociografikus pontossággal, elsősorban morális nézőpontból ábrázolja az 1945 utáni értelmiség és a hatalom viszonyát a hétköznapi élet válsághelyzeteiben vagy klasszikus feldolgozásokban.

Zenei szerkesztésű filmjeiben (Zöldár, Keresztelő, Orfeusz és Eurydiké) az egyéni dráma, a felelősség kérdésével összefonódva jelenik meg a kollektív eszme tragikuma, abszurditása a torz közösségtudat álcája mögött.

Első nagyjátékfilmje, a fúgaként építkező Sodrásban (1963) formanyelvi eszközeinek, egyén és közösség modern tematikájának köszönhetően a magyar film megújulásának jelképe lett. A Mészöly Miklós novellája nyomán forgatott Magasiskola (1970), egyén és zárt szervezet parabolisztikus formában elbeszélt látlelete, Cannes-ban különdíjat nyert.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: 1963-ban a Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíjával, 1965-ben a filmkritikusok díjával, 1969-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki, 1970-ben a cannes-i fesztivál különdíját kapta. 1981-ben érdemes művész lett, 1991-ben Kossuth-díjat kapott, 1999-ben megkapta a Magyar Filmszemle életműdíját. 2005-ben elnyerte a Magyar Mozgókép Mestere címet.

Címkék: Magazin