Arsenal: nincs szükségünk külföldi milliókra

Gazdasági szempontból a klub történetének legeredményesebb szezonja volt a 2006/07-es – jelentették be múlt héten az Arsenal labdarúgócsapatának vezetői. Az Ágyúsok bevételei az új stadionba költözés óta 46 százalékkal, 200 millió fontra duzzadtak.

A nyilvánosságra hozott mérleg szerint ebben az időszakban 263 millió eurós forgalmat bonyolított az egyesület, az azt megelőző idényben ez a szám „csupán” 192,4 millió volt. Az illetékesek szerint az emelkedés elsősorban annak köszönhető, hogy 2006 nyara óta a 60 ezer néző befogadására alkalmas Emirates Stadionban játssza mérkőzéseit a gárda.

Nem kellenek a külföldi milliók

A klub bevételei a költözés óta eltelt egy évben 46 százalékkal 200 millió fontra emelkedtek. A jegyárakból hatalmas összegek kerültek a klub kasszájába, minden egyes az Emirates Stadionban lejátszott mérkőzés valamivel több mint 3 millió fontot hoz a konyhájukra.

„A pénzügyi eredményeink egyértelműen azt mutatják, hogy nincs szüksége a csapatunknak külföldi befektetőre” – nyilatkozta a BBC-nek Keith Edelman. „A kulcsjátékosainkkal szerződést hosszabbítottunk, és nyáron Arsene Wenger nem használta fel a rendelkezésére bocsátott összeget átigazolásokra” – tette hozzá a klub ügyvezető igazgatója.

Edelman arról is beszélt, hogy a következő átigazolási időszakban Wenger óriási forrásokkal számolhat. “Kedvező helyzetben vagyunk, bízunk a trénerben. Ha Arsene-nek bárkire szüksége van, akkor a rendelkezésére fogjuk bocsátani a szükséges összeget.”

Menetel az Arsenal

A csapat teljesítményén mindenesetre nem látszik meg, hogy a francia tréner idén nyáron visszafogta magát a játékospiacon. Az Ágyúsok egyedüli csapatként veretlenek az angol bajnokságban, öt győzelmük mellett egyetlen egy döntetlen „csúfítja” csak a mérlegüket. A Bajnokok Ligájában is remekül rajtolt Thierry Henry nélkül a csapat, az egyik titkos esélyesként emlegetett Sevillát 3-0-ra leiskolázva a csoportkör első meccsén.

Az elmúlt hetekben többször is felmerült, hogy külföldi kézbe kerülhet a londoni egyesület, miután Alisher Usmanov 21 százalékosra növelte a részesedését. Az üzbég üzletember cége, a Red and White – az egykori Arsenal-alelnök, David Dein vezetésével – úgy gondolja, hogy a Chelsea-vel, a Manchester Uniteddel és a Liverpoollal csak akkor tudják felvenni a versenyt az Ágyúsok, ha egy külföldi befektető tőkeinjekciót ad a klubnak.

Címkék: foci