Őszi fesztiválok: sörtől a kolbász ünnepéig

Az őszi hónapok dúskálnak a gasztronómiai fesztiválokban. Sör, whisky és pálinka a szomjazóknak, míg gesztenye, kolbász, hagyma és tök az éheseknek. A nagyobb, evős-ivós, mulatozós rendezvények mellett számos, kevésbé ismert helyi fesztivált is érdemes beiktatni a programba, ha érinti az úti célunkat.

Ha október, akkor sörfesztivál – lehetne mondani, főként, hogy a hónap nevével igencsak összenőtt az ünnep. A világhírű müncheni sörfesztivál – amelyre mintegy 6-6,5 millióan látogatnak évente – az idén szeptember 22-től október 7-ig várja a bajor sörök és a sramlizene szerelmeseit. Az első Oktoberfestet 1810-ben rendezték meg Ludwig bajor koronaherceg és Terézia szász-hildburghauseni hercegnő esküvőjének az alkalmából. Igaz, akkor csupán lóversenyt szerveztek az egyhetes esemény keretében, nem pedig sörünnepet. Idővel két hétre bővült a rendezvény, amely sörös mulatsággá változott. Az 1810-es esemény sikere után München város vezetése úgy döntött, hogy évente megrendezik az őszi fesztivált, amely a helyszínéről a helyiek körében a „Wiesn”, azaz a Rét nevet kapta.

Gigafesztivál bőrgatyával

Az elmúlt mintegy kétszáz évben csak 22 alkalommal maradt el az Oktoberfest, amely az évek során egy óriási, nemzetközi sörös mulatsággá nőtte ki magát. A müncheni sörfesztivál az idén már 14 nagy sátorral (a legnagyobb a 82 méter hosszú és 62 méter széles, 10 ezer ülőhelyet biztosító Hofbräu-sátor) és literenkénti 7,70-8 eurós árakkal (szemben a tavalyi 6,95-7,50 euróval) várja a sör szerelmeseit. Ha pedig a hangulat is magával ragadta az odalátogatókat, úgy közel 500 euróért a férfiak valódi bőrnadrágot húzhatnak magukra, míg a hölgyek 110 euróért a keblet is láttatni engedő, buggyos ujjú dirndliruhára cserélhetik felsőjüket.



Sípszóval kérnek utat a pincérnõk (fotó: MTI/EPA)


A hazai utazási irodák 80-90 ezer forintért kínálnak két személy számára egy háromnapos, buszos kirándulást a müncheni sörfesztiválra. Az útiköltség magába foglalja a kétéjszakás, háromcsillagos szállodában nyújtott szállást és a félpanziós ellátást. Amennyiben csak egy napra kóstolnánk bele a sörünnep színes forgatagába, úgy olcsóbban is kijöhetünk: mintegy 28-30 ezer forintért másodmagunkkal eljuthatunk az Oktoberfestre egy buszos utazás keretében.

Fesztiválok ínyenceknek

A fesztiválok jó lehetőséget teremtenek arra, hogy a korábban nem látott városkákat is felkeresse az ember, ha éppen egy-egy külföldi nagyváros felé veti az útja szeptember végén, október elején. A nagyobb fesztiválok mellett ugyanis az elkövetkező hetek az őszi szezonra jellemző, izgalmas, kisebb fesztiválokban is bővelkednek.

Ha már a szellemjárta skót kastélyok között barangolunk Skóciában, könnyűszerrel eljuthatunk a skót-felföldi Speyside régióba, ahol egy autentikus whiskyfesztivál vár ránk szeptember 28. és október 1. között. Edinburgh-ből vagy éppen Glasgow-ból mindössze 3-3,5 óra az út autóval vagy vonattal a whisky mellett a lazachalászatáról is híres vidékre. Az utóbbi esetében mintegy 14 500-15 ezer forintból kijön a két személyre szóló, oda-vissza út. A világ whisky hazájának is nevezett régióban az eredeti speyside-i whisky készítésének a titkába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők: a helyi szeszfőzdék (Dufftown, Forres, Elgin, Aberlour) ugyanis ezúttal kitárják a kapujukat a nagyközönség előtt. Sőt, még ritka évjáratú italokra is licitálhat a fesztiválra látogató a whiskyárverésen. Ha pedig több napon keresztül szeretnénk elmélyülni a whiskyfőzésben, akkor egy éjszakára (félpanziós ellátással) 14 500-22 ezer forintos szállásokkal számolhatunk két személyre.

Nem is hinnénk, de a weimari hagymafesztivál mintegy 300 ezer látogatót vonz minden évben. Türingia legnagyobb szabadtéri rendezvényét, amelyet az idén október 7-9. között rendeznek meg, 1653-ban alapították. Ráadásul a weimari hagymapiac az egyetlen olyan vásár, amely egy középkori, helyi sajátossággal fűszerezett, tipikus nemzeti ünnepségből eredően egészen a mai napig továbbélt. A századokat túlélő, vásári piacként debütáló fesztivál mára már karneváli látványosságokat is felvonultató eseménnyé nőtte ki magát: sötét színű baksör, hagymakirálynő-választás, zenei programok és maratonfutás várja az érdeklődőket. A hagymapiac szimbóluma nem más, mint a hagymafüzér, amelynek a heldrungeni parasztok igazi mesterei; évről évre versenyeznek abban, hogy ki tudja a leghosszabb hagymafonatot elkészíteni, a nyertes művét pedig jótékonysági árverésre bocsátják.

Türingiában túrázva Erfurtból közel 15-20 perc alatt juthatunk el vonattal Weimarba és vissza mintegy 7 ezer forintért másodmagunkkal, míg Mühlhausenből 1-1,5 óra alatt 12 500 -15 ezer forintos retúrjeggyel számolhatnak az érdeklődők. Szálláshoz pedig egy éjszakára, félpanziós ellátással már 15-18 ezer forintért juthat hozzá két fő Weimarban.



Hagymafüzér az igazi vásárfia (forrás: quermania.de)


A szeptember végi-októberi időszak dúskál az olaszországi gesztenye, csiga és gombafesztiválokban. Szinte nincs olyan hétvége, amikor egyetlen kisváros ne rendezné meg az éppen szezonális gasztronómiai programját. Ha valaki éppen az Emilia Romagna tartomány fővárosába, Bolognába, vagy éppen Pármába, esetleg Modenába készül városlátogatásra októberben, akkor érdemes betervezni a programba Marolát is. Marola nevét legelőször a XI. században említette a történelem – amely akkoriban a Canossa család tulajdonába tartozott –, miután az ott élő bencés rendi szerzetesek vendégül látták az Appenineken áthaladó zarándokokat. Gesztenyében már akkoriban is bővelkedett a vidék, amely az őszi esemény apropóját is adja: október első három vasárnapján (október 7, 14., 21.) ugyanis gesztenyefesztivál várja az érdeklődőket. A marolai gesztenyefesztiválon nemcsak gesztenyéből készült ételeket és különböző fajta gesztenyét kóstolhatunk, hanem folklórelőadásokat is nézhetünk. Marolában 10-14 ezer forintért kaphatunk másodmagunkkal egy éjszakára félpanziós ellátást nyújtó szállást.

—-Fesztiválok idehaza: kolbász, tök, pálinka és bor—-

Az október 5-7. között megrendezésre kerülő Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy a magyar pálinka és a kolbász egyedi értékeit kívánja népszerűsíteni a hazai és a külföldi fogyasztók körében. Az igényes pálinkafogyasztást propagáló eseményt a Budai Várnegyed Savoyai terasz területén rendezik meg. A fesztiválon a hungarikumnak számító nedű kedvelői a hazai őstermelők jeles italait kóstolhatják és vásárolhatják meg. Arról, hogy ne szálljon a látogató fejébe az ital, a kolbászkészítők gondoskodnak, akik első alkalommal mutatkoznak be a fővárosi rendezvényen.

A tízéves múltra visszatekintő Csabai Kolbászfesztivált, amely évente mintegy 65-70 ezer látogatót vonz, hagyományosan október második felében rendezik meg a békéscsabai városi sportcsarnokban és környékén. A hagyományőrzési célból induló fesztivál mára egyik legjelentősebb, turisztikai vonzerőt jelentő gasztronómiai rendezvénnyé vált, amelyet idén október 20-23. között tartanak. A rendezvényre ellátogatók nemcsak a disznóvágást, a csabai kolbász és szárazkolbász készítését, a disznótoros hagyományokat ismerhetik meg, hanem Békéscsaba és vidéke szlovák és magyar gasztronómiai hagyományait is. A négynapos esemény fő látványossága a Bajnokok Ligája kolbászkészítő verseny és a fesztiválkolbász. A rendezvény nem nélkülözheti a borvigadalmat: az idei kolbászfesztiválon 30 pincészet és borászat mutatkozik be.



Kolbásztöltésben versenyeznek a csapatok (fotó: MTI)


Nem lehet szüret borfesztiválok és szüreti napok nélkül: az október első hétvégéjén megrendezésre kerülő Villányi vörösborfesztivál és a Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok csak két kiragadott rendezvény a széles hazai kínálatból. Az október 5-6-án tartandó villányi rendezvénynek az Eislingen-tér ad otthont, ahol a neves hazai borászok kínálják felcímkézett palackjaikból a bort. A lacikonyhák harapnivalóról, míg a kézművesek és a kirakodóvásárosok vásárfiáról gondoskodnak. Ugyancsak ezen a hétvégén kerül sor a Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napokra, amelynek hagyománya 1932-re vezethető vissza. Folklórprogramok, szüreti felvonulás, szőlő-, must- és borkóstolás, népi iparművészeti kirakodóvásár, mesterség-bemutató, tájjellegű gasztronómiai kóstoló várja az odalátogatókat.

Kuriózumnak tekinthető a IV. Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál is október 13-án, amely az Őrség jellegzetes tájtermékét helyezi a középpontba. Az Őrségi Nemzeti Park központi területén és a szomszédos Szalafőn zajló események között gyermek- és felnőtt programok, kézműipari vásár szerepel, amely eseményeket vetélkedők (például töklökő verseny, tökmagolajütés) és kulturális bemutatók, népi játékok, óriástök-kiállítás, töklámpás felvonulás, töktombola és színjátszók előadásai színesítenek. A mesterszakács vezetésével zajló gasztronómiai programok mellett (a tökkel készült ételek parádéja) az őrségi háziasszonyok is versenyeznek tökből készült ételeikkel. A rendezvény egyik kiemelt programja pedig nem lehet más, mint a Tökkirály és Töklovagok megválasztása.

Címkék: utazás