Chelsea: Avram Grant lehet Mourinho utódja

Az izraeli válogatottat 2002 és 2006 között irányító, s nyár óta sportigazgatóként a Chelsea csapatánál dolgozó Avram Grant lehet a távozó Jose Mourinho utódja.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu


Mourinho csütörtök reggeli lépése az angol és az európai labdarúgást is sokkolta – a londoni klubnál azonban hamar életbe lépett a vészforgatókönyv. Eszerint a nyáron szerződtetett sportigazgató, Avram Grant ül majd le a csapat kispadjára. A pályafutása alatt elsősorban hazájában (Maccabi Tel-Aviv, Maccabi Haifa) tevékenykedő, 2006-ig viszont az izraeli válogatottból remek csapatot kovácsoló – az együttes Franciaország és Svájc mögött úgy lett harmadik vb-selejtezőcsoportjában, hogy veretlen maradt (4 győzelem, 6 döntetlen). A szakember mellett állítólag Steve Clark marad a másodedző.

Az 51 esztendős Grant a londoni klubtulajdonos Roman Abramovics jó barátja is egyben, így a páros viszonya kevésbé lesz felhős, mint a korábbi Mourinho–Abramovics kettősé.

Az angol szakértők elsősorban ideiglenesnek érzik a lépést: a BBC Radio 5live csatornán megszólaltatott egykori Chelsea-játékosok közül Pat Nevin például úgy vélte, hogy „rövid életű kapcsolat lesz, ugyanis nem ő a megfelelő ember. Aki ide kellene: az orosz válogatottat felkészítő Guus Hiddink. Igaz, ő 2008 előtt nem lesz szabad. Grantnak nem jósolok sok jót, hisz a klub szurkolói nagyon is tudják, miért került ő ide. Nem fogják szeretni, s ezzel még finoman fogalmaztam.”

Nevinnel egy másik Chelsea-legenda, Gavin Peacock is egyetértett, aki kiemelte, hogy az új szakvezetőnek nagyon meg kell dolgoznia azért, hogy fenntartsa a Mourinho által összekovácsolt csapategységet.
„Guus Hiddink személyében olyan vehetné át az irányítást, akinek nagy a reputációja, s tudná kezelni a kialakult problémát. Grant? Nos, nem tudom. Szerintem a csapatot túlságosan is megrázták a történések, s ennek kezelésére egy Joséhoz hasonlóan karizmatikus egyéniség kellene.”

Deschamps is a jelöltek között

Bár még nem lehet tudni, Grant milyen szerződést ír alá, a Chelsea-vel kapcsolatban Didier Deschamps neve is felmerült. A francia világbajnok 1999 és 2000 között az akkor FA-kupát nyerő klub játékosa volt, s edzőként is feljövőben a csillaga, hisz 2004-ben a Bajnokok Ligája döntőjében épp Mourinho Portója ellen meccselt és maradt alul a Monaco szakvezetőjeként, míg 2006-ban egykori klubját, a Juventust vezette vissza az élvonalba.

Időközben az angol William Hill fogadóiroda máris reagált Mourinhónak a lemondására. A világ egyik legismertebb bukmékerirodájánál csütörtök délelőttől már lehet fogadni a portugál szakember következő munkaadójára.

A William Hill szerint a nehéz természetű tréner legnagyobb eséllyel a portugál válogatott szövetségi kapitányi posztját veheti át a brazil Felipe Scolaritól, de az FC Barcelona vezetőedzői székének elfoglalása is reálisnak tűnik.

A William Hill oddsai:
Portugál válogatott 2-1
FC Barcelona (spanyol) 5-2
Real Madrid (spanyol) 6-1
AC Milan (olasz) 8-1
Benfica (portugál), FC Porto (portugál) 10-1
Internazionale (olasz), Juventus (olasz) 14-1
Arsenal (angol), Tottenham Hotspur (angol), Liverpool (angol), Manchester United (angol) 16-1

Címkék: foci