Házhoz jön a Deep Purple és Woody Allen

Az igazi sztárdömping inkább a tavaszi-nyári időszakra tehető, de 2007. azért még tartogat néhány csemegét a pop-rock műfaj kedvelőinek. Jön többek között a Muse, a Deep Purple és a Harlem Gospel Singers. Decemberben egy igazi karácsonyi csemegére is számíthatunk: Woody Allen érkezik jazzbandájával.

Az október két nagyágyút tartogat a magyar rajongóknak: a Sportarénában lép fel 10-én a Muse, 19-én ugyanott Gwen Stefani. Az angol Muse mai formájában és nevén 1997 óta létező rocktrió. Tagjai: Matthew Bellamy (gitár/ének), Chris Wolstenholme (basszus), Dominic Howard (dob). Első albumuk 1998-ban jelent meg a Dangerous Records-nál. Sokan a Radioheadhez hasonlították a trió zenéjét, de állandó kísérletezéseik, izgalmas zenéjük miatt már rég kitörtek a Radiohead-utánérzés kategóriából. Bezsebeltek egy sor díjat, teltházas koncerteket adnak szerte a világon, tavaly pedig a Q Magazine szavazásán a “Világ Legizgalmasabb Bandái” tizes listára kerültek.





Új lemezükön elektronikus, dance hangzást is bekavarnak az eddigi ritmusok közé, sőt gondolkodnak abban a verzióban is, hogy egy-egy dal mellé komplett nagyzenekart szerződtetnek. A koncerten nyilván ízelítőt kapunk az új dalokból is.


A könnyedebb műfaj kedvelői az amerikai énekesnő, dalszerző, divattervező és alkalmi színésznő, Gwen Stefani koncertjére készülhetnek. Gwen 1992-ben tűnt fel, mint a No Doubt zenekar énekesnője. A zenekarral rögtön felkerültek a slágerlisták élére, bezsebeltek egy halom díjat. Gwen Stefani 2004-ben rukkolt elő Love.Angel.Music.Baby. című lemezével, amelyen pop, dance, hip-hop és R&B ritmusú dalok egyaránt szerepelnek.




A Hollaback Girl című szám lett az USA-ban legtöbbször digitálisan letöltött nóta (és emellett még el is adtak belőle egymillió példányt), míg a másik kislemez a Cool lett 2005, legnépszerűbb rádiós kislemeze. Azóta megjelent második szólóalbuma is, a The Sweet Escape.

Klasszikus november

Novemberben igazi klasszikusok érkeznek kishazánkba: a hard rock legendás alapzenekara, a kezdő gitárosok kedvenc számát, a Füst a víz felettet jegyző Deep Purple, és a lassan negyven éve Woodstockban feltűnt Joe Cocker. Előbbi november 6-án a Sportarénában, utóbbi rá egy nappal a debreceni Főnix-csarnokban nyomja a rockot, ami örök és elpusztíthatatlan, mint tudjuk.

A Deep Purple ezúttal a tavaly megjelent Rapture of Deep című albumát mutatja be a magyar közönségnek. Bár a klasszikus felállásból itt lesz Ian Gillan (ének), Roger Glover (basszusgitár) és Ian Paice (dob) is, pont az együttes zenéjét markánsan meghatározó két tag Richie Blackmore és John Lord szorul helyettesítésre. A gitáron ezúttal Steve Morse, a billentyűkön pedig Don Airey játszik. A helyettesítések persze kiválóan sikerültek, erről meggyőződhettünk 2006-ban, amikor utoljára Budapesten járt a zenekar.




A Deep Purple-t a Led Zeppelin és a Black Sabbath mellett sokan a heavy metal előfutárának tekintenek, annak ellenére, hogy a zenészek sosem tartották magukat heavy metal zenekarnak. Nevüket Peter DeRose azonos című dalából vették át. Világszerte több mint 100 millió albumot adtak el.

Joe Cockerről általában a „Csak a kalapot hagyhatod” című erotikus bluesrock jut mindenki eszébe első blikkre, pedig a jellegzetes mozgású és hangú szakállas rocker már a woodstocki fesztiválon feltűnt a „Kis segítség a barátaimtól” című Beatles-nóta zseniális feldolgozásával.



Két éve még Budapesten adott koncertet, idén, november 7-én Debrecenben lép fel a Főnix Csarnok színpadán, és hallattatja rekedtes, jellegzetes hangját. Legújabb, a Hymn 4 My Soul című lemezét mutatja be a születésnap alkalmából, melyre olyanok dalait énekelte fel, mint Stevie Wonder, George Harrison, vagy Bob Dylan.

Különleges december

A december két különleges csemegét tartogat. Mikulás napján, a Syma csarnokban lép fel a Harlem Gospel Singers, december 27-én pedig kedvenc New York-i rendezőnk, Woody Allen mutatkozik be, mint jazzklarinétos a Sportarénában.

Több mint 15 éve, hogy a gospel koronázatlan királynője, Queen Esther Marrow, Michael Brenner és Roseanne Kirk segítségével kiváló énekesekből és zenészekből álló csapatot gyűjtött maga köré, hogy a tradicionális gospelt autentikusan, minden stilisztikai jellemzőjével együtt egy teljes újszerű megfogalmazásban állítsa nemzetközi színpadokra.




A gospel fenoménjai összetéveszthetetlen hangzásukkal hódították meg Európa fővárosait Helsinkitől Madridig, Párizstól Londonon át egészen Milánóig. Több mint kétmillió ember élvezi évről évre a világ legismertebb gospel formációjának az R&B, jazz és pop inspirálta előadásait.

Karácsony másnapján kicsi, fusztrált, esetlen, nagyon New York-i, szemüveges alakban kapunk egy ajándékot: Woody Allen érkezik a Sportarénába az ő New Orleans Jazz Bandjével. Ahogy a tréfában, úgy a jazzben sem ismer viccet az öregedő rendező, s erről ez estén is meggyőződhetünk. Ne harsány nevetésre, hanem lüktető swingekre, jazzre számítsunk tehát. Egyvalami azonban közös Allen filmjeiben és zenéjében: a tehetség.


Címkék: Magazin