Túl sok a galamb Velencében

Massimo Cacciari, Velence polgármestere harcot indított a galambok ellen. Tiltólistára helyezné a friss házasoknak a rizsszórást, mert a romantikus olasz esküvőnek ez az eleme jelentősen közrejátszik a galambok elszaporodásában.

A polgármesteri rendelettervezet büntetné a rizsszórást a Palazzo Cavalli házasságkötő terem kijáratánál, ahol évente körülbelül ezer pár mondja ki a boldogító igent – írta a BBC. A szertartás végeztével ugyanis a teret ellepik a szétszórt rizsszemekre gyűlő galambok. Massimo Cacciari azzal indokolta az indítványát, hogy nagyon sok költséggel jár Velence számára a madárürülék takarítása. Az eddigi erőfeszítések (mint például fogamzásgátló belecsempészése a magvakba) ugyanis nem jártak sikerrel: a velencei galambpopuláció múlt évben közel 24 százalékkal nőtt meg.



A turistákat nem zavarja ez a látvány (forrás: sxc)


A BBC cikke szerint a velencei városvezető rendelete nemcsak a rizsszórást tiltaná meg a Szent Márk téren, hanem a madár-nassolnivalók árusítását (évente több tonna gabona kerül eladásra) is a turisták számára, akik szívesen fotózkodnak a galambokkal. Eddig ugyan 18 árust megtűrt a városvezetés a turisták kedvenc helyén, ám a polgármesteri rendelettervezet értelmében a jövőben vagy mást árusítanak, vagy szedhetik a sátorfájukat.

Címkék: utazás