Kitart a csapat Alonso mellett

Fernando Alonso minden eszközt bevett annak érdekében, hogy idén megnyerje harmadik egyéni világbajnokságát. Eközben a rendre higgadtan és visszafogottan nyilatkozó Lewis Hamilton nekiment a csapattársának.

A címvédő spanyol McLaren-pilóta a vasárnapi Belga Nagydíj első kanyarjában könyörtelenül kitessékelte a pályáról a brit újoncot, aki a későbbiekben sem tudta megelőzni őt. Összetettben így már csak két ponttal vezet Hamilton, aki szokatlanul kemény hangnemben nyilatkozott a verseny után.

„Nem tudom, hogy összeértünk-e, de volt elég helye (Alonsónak, a szerk.), hogy mindketten elférjünk a kanyarban. Fernando mindig panaszkodik másokról, hogy sportszerűtlenek, ő pedig szándékosan letolt a pályáról. Szerencsém, hogy volt ott bukótér. Én, aki felnézek a kétszeres világbajnokra, most nem láttam épp példaképnek” – mondta Hamilton.


A McLaren támogatja, de meddig? (MTI/AP)


Nem ez volt az első eset, hogy a spanyol címvédő kemény, helyenként szabályellenes manőverekkel próbálta behozni az idény meglepetésemberét. A Hungaroringen hosszú másodpercekig hagyta várakozni a kerékcserére érkező Hamiltont, aki így már nem tudta befejezni a gyors körét az időmérő edzésen.
Néhány napja pedig napvilágot látott, hogy a spanyol megzsarolta a csapatot, hogy ő lehessen az első számú pilóta. Alonso azzal fenyegetőzött, hogy a rendelkezésére álló bizonyítékokat eljuttatja a kémügyben vizsgálódó Nemzetközi Autómobil-szövetségnek (FIA). Ron Dennis erre reagálva tulajdonképpen saját csapatát adta fel.

A történtek tükrében meglepő, hogy a McLaren továbbra is kitart Alonso mellett. „Amikor legutoljára beszéltem vele, arra jutottunk, hogy kitölti a szerződését, és a szezon hátralévő részében is minden támogatást megkap” – mondta Ron Dennis, a brit-német istálló első embere.

Hogy a továbbiakban mi lesz Alonsóval az jó kérdés. A spanyol saját csapatát szúrta hátba, és neki köszönhetik a súlyos 100 milliós büntetést. Amennyiben váltana Alonso a Renault-nál biztosan lenne helye, Flavio Briatore ugyanis már nem egyszer jelezte, hogy szívesen visszacsábítaná a pilótát.

—-A fénymásolóé a Ferrari győzelme—-

Luca di Montezemolo, a Forma-1-es Ferrari elnöke annak az embernek ajánlotta csapata vasárnapi kettős győzelmét a Belga Nagydíjon, aki egy másolószalon munkatársaként kirobbantotta a kémbotrányt.

“Tökéletes győzelmet arattunk, ezért köszönetet szeretnék mondani Räikkönennek, Massának, az egész csapatnak, szurkolóinknak, akik végig hittek bennünk” – mondta Montezemolo. “Ezenkívül annak az angol úriembernek ajánlanám a sikerünket, aki egy másolószalon munkatársaként azonnal értesített minket, amikor egy rivális csapat a mi titkos dokumentumainkat akarta vele sokszorosíttatni. Ezzel a cselekedetével hozzájárult a Forma-1 története egyik legszégyenteljesebb ügyének felderítéséhez, amiért csak hálával tartozunk neki. Segítsége nélkül nem tudhatjuk, mekkora kár ért volna bennünket és a Forma-1 több tízmilliós rajongótáborát.”

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) motorsport tanácsa csütörtökön első fokon elmarasztalta a McLaren-Mercedest, elvette az összes, idén szerzett pontját a konstruktőrök versenyében, valamint 100 millió dollárra büntette a csapatot, amely a hátralévő vb-futamokon sem szerezhet újabb pontokat. Az istálló versenyzői – a címvédő spanyol Fernando Alonso mellett a brit Lewis Hamilton – azonban megtarthatták pontjaikat.

Az FIA kémkedés miatt büntette meg a McLaren-Mercedest annak nyomán, hogy Nigel Stepney, a Ferrari fejlesztésekért felelős korábbi mérnöke 780 oldalas dokumentumot adott át Mike Coughlannek, a McLaren-Mercedes azóta már menesztett vezető mérnökének.

Az anyagot Coughlan felesége egy másolószalonban akarta sokszorosíttatni, s az üzlet munkatársa erről azonnal értesítette a Ferrarit.

Címkék: autó-motor