Kettős Ferrari-siker Belgiumban

Kettős Ferrari-győzelemmel zárult a Forma-1-es Belga Nagydíj, a versenyt Kimi Räikkönen nyerte meg – a finn pilóta zsinórban harmadszor állhatott fel a dobogó tetejére Spa-Francorchampsban.

Kapcsolódó linkek


forma1.lap.hu
sport.lap.hu

Kimi Räikkönen könnyed versenyzéssel aratott diadalt, és ért ezzel klasszikus mesterhármast Spa-Francorchampsban. A Ferrarik és a McLarenek a belga pályán nem voltak egy súlycsoportban, a „vörös gépek” izgalommentes, unalmas versenyen értek el kettős győzelmet. A pole pozícióból induló Räikkönen jól kapta el a rajtot, mögötte Massa haladt, míg Alonso Lewis Hamiltonnal csatázott, ám ebből a spanyol pilóta került ki győztesen. A nagy négyes kisvártatva leszakította az ötödik helyen autózó Nico Rosberget, két kör után ellépett a mezőnytől.

Az élen nem sok izgalom történt, annál inkább a mezőny középső részén, főleg a lengyel Robert Kubica és Adrian Sutil volt nagyon aktív. Az élcsapatok két kiállásos taktikát választottak vasárnapra, és a 15. körben kezdték meg a kerékcseréket. Räikkönen és Alonso kéz a kézben állt ki, majd egy körrel később Massa és Hamilton is a boxba hajtott. Ideiglenesen a BNW-s Nick Heidfeld jött fel a harmadik helyre, de ez csak addig tartott, amíg ő is kiállt.


A Ferrarik hatalmas fölényben voltak (MTI/EPA)



Aztán visszaállt Räikkönen, Massa, Alonso, Hamilton sorrend, a pilóták tisztes távolságból követték egymást, az első helyen haladó finnek ekkor magabiztos, öt másodperces előnye volt. Räikkönen a 30., Massa a 31., Alonso a 32. körben jött ki a boxba másodszor, Hamilton még kinn maradt néhány kör erejéig, nyilván azért, hogy közelebb kerüljön Alonsohoz, ám a spanyol végül is simán megtartotta a harmadik helyét, a Ferrari kettős sikerét persze ő sem tudta veszélyeztetni. Räikkönen idei negyedik futamgyőzelmét aratta, Belgiumban pedig sorozatban harmadszor állhatott fel a dobogó tetejére.

Ami az összetett állást illeti: az újonc Hamilton (97) két ponttal vezet a címvédő Alonso (95) előtt, Räikkönen 84 egységgel a harmadik. A McLaren büntetése miatt a Ferrari már megnyerte a konstruktőri világbajnokságot.

A Ferrari a másolószalon munkatársának ajánlja győzelmét



Luca di Montezemolo, a Forma-1-es Ferrari elnöke annak az embernek ajánlotta csapata vasárnapi kettős győzelmét a Belga Nagydíjon, aki egy másolószalon munkatársaként kirobbantotta a kémbotrányt.

„ Annak az úriembernek ajánlanám a sikerünket, aki egy másolószalon munkatársaként azonnal értesített minket, amikor egy rivális csapat a mi titkos dokumentumainkat akarta vele sokszorosíttatni. Ezzel hozzájárult a Forma-1 története egyik legszégyenteljesebb ügyének felderítéséhez, amiért csak hálával tartozunk neki. Segítsége nélkül nem tudhatjuk, mekkora kár ért volna bennünket és a Forma-1 több tízmilliós rajongótáborát” – mondta vasárnap este a Ferrari elnöke (MTI).


—-Vélemények—-

A dobogósok nyilatkozatai.

Kimi Räikkönen: „Semmilyen problémánk nem volt a verseny folyamán. A kocsi nagyszerű volt és minden jól sikerült. Tökéletes verseny volt ez a csapatnak is, hiszen megszereztük az első-két helyet. Tudtuk, hogy sokkal erősebbek leszünk itt, mint Monzában.”

Felipe Massa: „Jól indultunk, a rajtnál Kimi mellé kerültem, de nem tudtam megelőzni. A kocsi jól működött, ezen a pályán nagyon erősek voltunk.”

Fernando Alonso: „Ma túl gyorsak voltak a Ferrarik. Igyekeztem tartani a lépést Felipével, s abban bíztam, hogy az első kerékcserénél időt nyerek, de nem tudtam közelebb kerülni hozzá, aztán ő is eltűnt a szemem elől…”


Kimi Räikkönen idén negyedszer pezsgõzhetett a dobogó tetején (MTI/EPA)



—-Végeredmény, a vb állása—-

Belga Nagydíj, 44. kör:
1. Räikkönen (finn, Ferrari) 1:20:39.066
2. Massa (brazil, Ferrari) + 4.695
3. Alonso (spanyol, McLaren) + 14.343
4. Hamilton (brit, McLaren) + 23.615
5. Heidfeld (német, BMW) + 51.879
6. Rosberg (német, Williams) + 1:16.876
7. Webber (ausztrál, Red Bull) + 1:20.639
8. Kovalainen (finn, Renault) + 1:25.106
9. Kubica (lengyel, BMW) + 1:25.661
10. R. Schumacher (német, Toyota) + 1:28.574
11. Trulli (olasz, Toyota) + 1:43.653
12. Liuzzi (olasz, Toro Rosso) + 1 kör
13. Barrichello (brazil, Honda) + 1 kör
14. Sutil (német, Spyker Ferrari + 1 kör
15. Szato (japán, Super Aguri) + 1 kör
16. Davidson (brit, Super Aguri) + 1 kör
17. Jamamoto (japán, Spyker) + 1 kör

Kiesett:
Button (brit, Honda)
Wurz (osztrák, Williams)
Coulthard (brit, Red Bull)
Vettel (német, Toro Rosso)
Fisichella (olasz, Renault)

A vb állása, pilóták:
1. Hamilton 97 pont
2. Alonso 95
3. Räikkönen 84
4. Massa 77
5. Heidfeld 56
6. Kubica 33
7. Kovalainen 22
8. Fisichella 17
9. Rosberg 15
10. Wurz 13
11. Webber 10
12. Coulthard 8
13. Trulli 7
14. R. Schumacher 5
15. Szato 4
16. Button 2
17. Vettel 1

Konstruktőrök:
1. Ferrari* 161 pont
2. BMW-Sauber 90
3. Renault 39
4. Williams-Toyota 28
5. Red Bull-Renault 18
6. Toyota 12
7. Super Aguri-Honda 4
8. Honda 2

*Már világbajnok.

Címkék: autó-motor