Krimibe illő csaták a kosár Eb-n

A negyeddöntők – egy kivétellel - kiélezett csatákat hoztak a Spanyolországban zajló férfi kosárlabda Európa-bajnokságon. A spanyolok és az oroszok után pénteken a százszázalékos litvánok és a címvédő görögök jutottak be a négy közé.

A spanyolok játszi könnyedséggel intézték el a németeket a negyeddöntőben, de a világbajnokon kívül az oroszok, majd egy nappal később a litvánok és a görögök is csak az utolsó pillanatokban diadalmaskodtak.

A pénteki nap első mérkőzésén az addig makulátlan mérlegű litvánok játszottak azokkal a horvátokkal, akik egyedüliként a tornán a házigazdát is elverték már. Az előjelek mindenképpen litván sikert ígértek, és végül be is igazolódott a papírforma, de az eredmény a vártnál sokkal szorosabb lett.

Menetelnek a litvánok

Darius Songaila volt a litvánoknál a mérkőzés legeredményesebb játékosa 20 ponttal és hét lepattanóval. Őt nem sokkal követte 2003 Eb-győztesénél a 19 egységet termelő Linas Kleiza és az irányító Sarunas Jasikevicius. A másik oldalon Zoran Planinic 16 pontot dobott, de a hajrában két fontos büntetőt is kihagyott, ami a horvátok győzelmébe került.

„Nehéz meccs volt, nagyon idegesen kezdtünk. Nem most játszottunk a legjobban a tornán, de ez azt hiszem ilyen tét mellett érthető is volt. A négy között ennél többre lesz szükség” – nyilatkozta a meccs után Ramunas Siskauskas, a CSZKA Moszkva játékosa. A fináléért a litvánok az oroszokkal meccselnek.

Négy között a címvédő

A másik ágon már a négy között megismétlődik a tavalyi világbajnokság fináléja, miután a spanyolok után a görögök is sikerrel vették a negyeddöntőt. A hellének a zárónegyedben 16 pontos hátrányba kerültek a szlovénokkal szemben, de az utolsó percekben egy fantasztikus hajrával megfordították a mérkőzést. Európa egyik legjobb játékosának tartott Theodorus Papaloukas vezérletével a görögök egy 14-1-es rohammal húzták be a meccset, a győzelmet jelentő kosarat éppen a CSZKA Moszkva játékosa dobta.

„Szívproblémákkal nem tanácsos ilyen meccseket végigizgulni. El kell ismernem, hogy a szlovénok a mérkőzés nagy részében egyszerűen jobbak voltak, de mi nem vesztettük el a fejünket, és az utolsó pillanatokig harcoltunk” – mondta Panagiotis Yannakis, a görögök trénere. Következnek a négy között Gasolék, akik egy éve a vébédöntőben valósággal elgázolták a görögöket.

Spanyolország, férfi Európa-bajnokság, negyeddöntő:
Litvánia-Horvátország 74-72
Görögország-Szlovénia 63-62

Az elődöntők párosítása (szombat):
Spanyolország-Görögország 19 ó
Oroszország-Litvánia 21:30 ó

Az 5-8. helyért:
Franciaország-Horvátország 14 ó
Németország-Szlovénia 16:30 ó

Címkék: Csapatsport