Bezár az Almássy

Miután az eddigi bérlő kérésére a VII. kerületi önkormányzat kiírta a pályázatot az Almássy téri Szabadidő Központ értékesítésére, végül az eddigi bérlőt felüllicitálták. A vevőről egyelőre semmi biztosat nem lehet tudni, de várhatóan profilváltást hajt végre.

Devosa Gábor, a kerület szocialista alpolgármestere a FigyelőNetnek elmondta, hogy az ingatlant eredetileg azért jelölték ki értékesítésre, mert az azt üzemeltető Nyitott Tér Kht. meg kívánta venni, hogy a beruházásait biztonságosabban – birtokon belül – tudja végrehajtani. Az általuk benyújtott ajánlat azonban a független értékbecslő által adott 600 millió forintos értékhatár alatt volt. A központot eddig üzemeltető cég ajánlata ugyanis 400 millió forintról és az eddigi beruházásainak a jóváírásáról szólt. Az alpolgármester szerint a jóváírások összege 150-200 millió forintot tett ki. A gazdasági bizottság ezután elutasította az ajánlatot és újabb pályázatot írt ki. Ezen már a Nyitott Tér mellett újabb versenyző is ringbe szállt 780 millió forintos ajánlatával. A nyertes végül az utóbbi társaság lett.


Az Almássy korszerűtlen uszodája (Fotó: Almássy Téri Szabadidõközpont)



Profilváltás várható

A sikeres cég nevét az alpolgármester nem árulta el, de a pályázathoz közelálló források szerint az Omnipotent Építésziroda Korlátolt Felelősségű Társaságról van szó. A nevén és a nyilvános cégadatokon kívül azonban más nem hámozható ki róluk. Az Omnipotent cégnév jelentése egyébként mindenhatót, mindenütt jelenlévőt jelent, amely a Bibliában többször előfordul. Zavarkó Mihály, Erzsébetváros Önkormányzatának kulturális vezető főtanácsosa a Kultúrház című műsorban azt valószínűsítette, hogy a vevő profilváltást hajt majd végre, és az új tevékenység a humán szolgáltatói szektorba lesz sorolható.

Az alpolgármester számításai szerint az önkormányzat ez utóbbival jelentősen jobban járt. A nagy kérdés azonban az, hogy a tízéves bérleti szerződéssel rendelkező Nyitott Tér mekkora kártérítést kér a központban elvégzett felújítási munkálatokért és a felmondott szerződésért. Ez majd a szeptember végéig tartó tárgyalásokon dől el, de az alpolgármester úgy véli, hogy ezek után is jelentősen jobban járnak a másik pályázóval. Még akkor is, ha ezzel a kerület elveszti egy kultikus intézményét.

Devosa Gábor azt is elmondta, hogy az Almássy által ellátott kulturális feladatokat több intézet is végzi a kerületben, de tavasszal belevág az önkormányzat egy jelentős beruházásba, ahol 8000 négyzetméteren családi, szabadidős és kulturális programok kapnak majd helyet. Többek közt itt építenek olyan uszodát is, amely kiváltja a korszerűtlen Almássy téri medencét is. Itt lesz majd műjégpálya, 500 fős rendezvényterem Devosa szerint azonban nem valószínű, hogy ebben rockkoncertek lennének, de olyan jellegű táncházakat szívesen látnak majd, mint amilyenek az Almássyban voltak.

Meg fogják kérni a lelépés árát

Fabinyi András, a Nyitott Tér vezetője a FigyelőNetnek kifejtette, megdöbbenve hallották, hogy nem ők nyerték a pályázatot. Eredetileg a 2015-ig szóló bérleti szerződésükre alapozva azt tervezték, hogy egy összművészeti központot, úgynevezett magházat hoznak létre. Ez azonban már biztos, hogy nem az Almássyn jön létre. Cégének nincs arra energiája, hogy az egyoldalúan felbontott szerződés miatt évekig pereskedjen az önkormányzattal, így a megegyezésre fognak törekedni. Mindemellett a lelépésnek meg fogják kérni az árát.

Fabinyi szerint az Almássy eltűnésével az a kulturális sokszínűség is el fog tűnni a kerületből, amit az intézmény képviselt. Nem hiszi, hogy az épülő önkormányzati központ alkalmas lesz kiszolgálni az Almássy vendégeinek kulturális igényeit, mert az inkább sport- és konferenciaközpont lesz. Az Almássyból kiköltözve most a Nyitott Tér egy olyan 700-800 négyzetméteres épületet keres , ahol a terveiket megvalósíthatják.

Címkék: Magazin