Frankfurtban debütál a Suzuki esztergomi modellje

A Suzuki legújabb, Esztergomban készülő modelljét, a Splasht, valamint egy sportos középkategóriás tanulmányautót, a Kizashit és az SX4 rally előírásoknak megfelelő, WRC-változatát mutatja be a Frankfurti Nemzetközi Autókiállításon – közölte a vállalat.

A Splasht és testvérmodelljét, az új Opel Agilát a Magyar Suzuki gyártja Esztergomban, a Splash 2008 tavaszától lesz elérhető és évente 60 ezer autó európai értékesítését tervezik. A Splash (azaz csobbanás) névre keresztelt modell a hasznosság és fiatalosság jegyében készült – emelte ki a közleményben Akira Kamio formatervező.

Az idén 50 milliárd forintot fordít beruházásra a Magyar Suzuki Zrt. Ezt az összeget kapacitásbővítésre, új robotok beszerzésére költik. A gyárban jövő évben megkezdik az új modell, a Splash gyártását. A beruházások mellett jelentősen bővítették a létszámot. Mára a vállalat saját dolgozóinak száma meghaladja a 6000-et.

Az esztergomi Suzuki gyárban az év első hat hónapjában 112 072 gépkocsi készült, a teljesítmény 145 százalékkal növekedett az elmúlt év hasonló időszakához képest. Az eladott gépjárművek száma meghaladta a 116 ezer darabot, ezzel a Suzuki kumulált hathavi belföldi piaci részesedése 18 százalék volt. A Magyar Suzuki adta a magyar export 2,2 százalékát 2006-ban. Az idén, az első félévben a Suzuki 116 252 gépkocsit értékesített, amelyből 13,75 százalék, (15 984 darab) belföldi, 86,25 százalék, (100 268 darab) pedig az európai piacon talált gazdára. Az idei év végére 220 000 darabot meghaladó gyártási eredményt tervez a vállalat.

Címkék: autó