Forma-1, kémügy: ítélethirdetésre várva

Pilótákat, csapatvezetőket és mérnököket hallgatott meg csütörtökön a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Forma-1-es kémügy kapcsán. A vád szerint a McLaren-Mercedes ipari kémkedés módszerével jutott hozzá a rivális Ferrari adataihoz.

Többek között a világbajnoki pontlistát vezető, mclarenes brit Lewis Hamilton, az istálló tesztpilótája, a spanyol Pedro de la Rosa, valamint Ron Dennis csapatfőnök is a FIA párizsi székházban tett vallomást. A Ferrari meglepetésre felvonultatta volt technikai igazgatóját, Ross Brawnt, aki szoros munkakapcsolatban állt a kémügy kulcsfigurájával, Nigel Stepney-vel, a csapat fejlesztésekért felelős korábbi mérnökével. Nem volt viszont jelen a kétszeres világbajnok Fernando Alonso, aki a helyszínen készül a hétvégi Belga Nagydíjra.

A FIA Párizsban folytatja le a vizsgálatot azután, hogy július 26-án már felmentette a McLaren-Mercedest a kémkedés vádja alól, azóta ugyanis újabb bizonyítékok kerültek a birtokába. A sportág vezető szervezete a mostani meghallgatás előtt állítólag figyelmeztette a jelenleg élen álló wokingi istállót, hogy ha bebizonyosodik a vétkessége, kizárhatják az idei és a jövő évi világbajnokságból.

A kémügyként emlegetett történet szerint Stepney 780 oldalas dokumentumot adott át Mike Coughlannek, a McLaren-Mercedes azóta már menesztett vezető mérnökének. Az anyag a Ferrari titkos fejlesztési terveit tartalmazta. A botrány úgy pattant ki, hogy Coughlan felesége egy másolószalonban sokszorosíttatta a dokumentumokat, az üzlet munkatársa pedig értesítette a Ferrari illetékeseit. Az olaszok szerint a rivális felhasználta a megismert adatokat és ezáltal jogtalan előnyhöz jutott velük szemben.

Az ítélethirdetésre várhatóan még csütörtökön sor kerül.

Címkék: autó-motor