Török győzelem, skót veszedelem

A magyar labdarúgó-válogatott a 63. percig remek teljesítményt nyújtott a törökországi Eb-selejtezőn, a hazaiak azonban végül háromgólos győzelmet arattak, melyet egyértelműen a Gera Zoltánt jogtalanul kiállító skót bírónak, Stuart Dougalnak köszönhettek.

Ahogy az várható volt, a törökök hatalmas elánnal kezdték a számukra létfontosságú találkozót. Az első tíz percben a mieink csak nyomozták a labdát, és ha meg is szerezték, nem tudták megtartani, de közben roppant fegyelmezetten „bekkelt” a három belső védővel megerősített hátsó alakzat, így a hazaiak Nihat Kahveci éles szögből leadott veszélyes lövésén túl komoly gondot nem okoztak. Az első tíz perc után aztán „kiegyenesedett” a magyar együttes, és már előre is merészkedett, a bátor futball gyümölcseként Priskin Tamás kétszer is helyzetbe került. Az első lövése gyengére, utóbbi pazarul sikerült, csak Hakan

Kapcsolódó linkek

foci.lap.hu
sport.lap.hu

Arikan kapuson múlt, hogy nem született magyar gól.

Szervezett magyarok, tanácstalan törökök

Az első játékrész elejét és a félidő legvégét leszámítva roppant szervezetten és stílusosan játszott a magyar csapat, a védekezés remekül működött, már a középpályás sor is jól szűrt, ennek következtében a házigazdák olykor meglehetősen tanácstalannak tűntek, előfordult, hogy hátul járatták a labdát – mindennek eredményeként a lelátón füttyszó is felharsant. Két apróbb kihagyást is megúszott a magyar csapat a szünet előtt: egy vendégszögletet követő gyors kontratámadás végén Gökhan Ünal került helyzetbe, de Csizmadia Csaba az utolsó pillanatban remekül mentett, majd Tuncay Sanlinak rebeghettünk imát, miután – az első védelmi megingás következtében – 8 méterről fölé lőtt.


Hajnal Tamás csatája Mehmet Aurelióval (MTI/EPA)



A bíró mindent eldöntött

A második félidő is úgy kezdődött, mint az első, a csereként beállt Emre Belözoglu kis híján megszerezte a vezetést. Az eset során Fülöp megsérült, de maradt a pályán – egyelőre. Akárcsak a történelem során oly sokszor, jöttek előre, támadtak a törökök, de továbbra sem találtak fogást a Várhidi-csapaton. Stuart Dougal azonban készséggel kisegítette a tanácstalan, egyre feszültebb, elkeseredettebb hazaiakat. A skót bíró gyakorlatilag eldöntötte a meccset azzal, hogy a 63. percben műesésért második sárga lappal kiállította Gera Zoltánt. A televíziós visszajátszásból viszont az derül ki, hogy lap helyett tizenegyes járt volna. Hakan Arikan ugyanis egyértelműen elhúzta a magyar csatár lábát. A bíró tévedésére az sem lehet magyarázat, hogy 30 méterre volt az esettől.

A végén már gáláztak a házigazdák

A kiállítás megfogta a magyar csapatot, a törökök pedig éltek az ajándékba kapott lehetőséggel. A 69. percben Gökhan fejelt a magyar kapu bal oldalába, majd Mehmet Aurelio köszönt be a sérült Fülöp helyére – alig egy perccel korábban – beálló Balogh Jánosnak. A hátra lévő idő hatalmas török-fölényt és egy újabb, szerencsés hazai gólt hozott. A végén már nem volt egy súlycsoportban a két válogatott – a mérleg nyelve Dougal bíró volt.


A mieink a 67. percig féken tartották az ellenfelet (MTI/EPA)



„Elrontották a játékunkat”

„A 63. percben gyakorlatilag véget vetettek a mérkőzésnek, elrontották a játékunkat, erre egyszerűen képtelen vagyok magyarázatot találni. Végig követtük a játékot, semmi gondunk nem volt, ami a kiállítás után történt, az értékelhetetlen. Fülöpnek látási zavarai voltak, ezért kellett lecserélni. A játékvezető a pálya tartozéka, nem tudunk vele mit kezdeni. Nagyon sajnálom a játékosokat, hiszen az ő munkájukat tették most tönkre. Az elmúlt két összecsapásunkon végre magunk mellé állítottuk a közvéleményt, erre jön egy ilyen eset” – értékelt a lefújást követően Várhidi Péter szövetségi kapitány.

A fiatalok bravúros győzelme

Az U21-es válogatott a Megyeri úti Európa-bajnoki selejtezőn 2-1-re legyőzte a legutóbbi sorozat ezüstérmesét, Szerbiát. Róth Antal csapata az első félidőben döntette el a meccset: Petkovics öngóljával szerezte meg a vezetést (a védő átfejelte kapusa fölött a labdát), majd Hrepka lőtt a bal alsó sarokba. A szünet után mezőnyfölényben játszottak a szerbek, de csak szépíteni tudtak, egyenlíteni már nem, sőt egy-egy kontra végén a mieink növelhették volna a különbséget. A magyar fiatalok győzelmükkel a tabella élére álltak a selejtezőcsoportban.

U21-es Eb-selejtező:
Magyarország-Szerbia 2–1 (2-0)
Gól: Petkovics (öngól, 24.), Hrepka (33.), ill. Szulejmani (50.)



—-Török-magyar: statisztika—-

Eb-selejtező, C-csoport:
Törökország-Magyarország 3-0 (0-0)
Isztambul, 30 ezer néző, v.: Dougal (skót)
Gól: Gökhan (68.), Aurelio (72.), Balogh (94., öngól)
Kiállítva: Gera (63.)
Törökország: Hakan Arikan – Ibrahim Üzülmez, Servet, Emre Asik, Aurelio – Hamit Altintop, Gökdeniz (Halil Altintop, 62.), Ayhan (Özkan, 68.) – Tuncay, Nihat (Emre Belözoglu, 46), Gökhan
Magyarország: Fülöp (Balogh J., 72.) – Csizmadia, Juhász, Vaskó – Szélesi, Vass, Vanczák – Gera, Hajnal – Priskin (Tóth B., 67.), Dzsudzsák (Halmosi, 83.)

A találkozó statisztikája (uefa.com):
Gólok: 3, ill. 0
Lövések: 8, ill. 1
Kapura: 4, ill. 1
Mellé: 4, ill. 0
Szabálytalanság: 4, ill. 8
Lesek: 0, ill. 0
Szöglet: 9, ill. 4
Labdabirtoklás: 69%-31%

A magyar csapat Eb-selejtezői:
Magyarország–Norvégia 1-4
Bosznia-Hercegovina–Magyarország 1-3
Magyarország–Törökország 0-1
Málta–Magyarország 2-1
Magyarország–Moldova 2-0
Görögország–Magyarország 2-0
Norvégia–Magyarország 4-0
Magyarország–Bosznia-Hercegovina 1-0
Törökország–Magyarország 2-0
Magyarország–Málta, október 13.
Moldova–Magyarország, november 17.
Magyarország-Görögország, november 21.

Címkék: foci