Kosár-Eb: hatalmas német-blama

A négy évvel ezelőtti kontinensbajnok Litvánia legyőzte a franciákat, míg az olaszok a ráadásban kerekedtek a törökök fölé. Az kosárlabda Európa-bajnokság hétfői játéknapjának igazi meglepetése ugyanakkor a németek leégése a szlovén csapat ellen.

Kapcsolódó linkek


kosarlabda.lap.hu
sport.lap.hu

A hétfői programot az olasz-török „kiesési rangadó” nyitotta. Ezen túlóráztak a felek, miután az utolsó tíz másodpercben az olaszok ledolgozták kétpontos hátrányukat, míg átellenben Ibrahim Kutluay triplája célt tévesztett. Bánhatták ezt a törökök, akik a ráadásban csak asszisztáltak, 14 olasz pontra mindössze öttel tudtak felelni – ezzel kiesetek. Vigasznak is kevés, hogy a mérkőzés legjobbja a soraikból került ki: Hidayet Türkoglu 34 ponttal zárt.

Ami pedig az athéni ezüstérmes itáliai válogatottat illeti, ők a középdöntő utolsó körében a németek ellen ki-ki meccsen döntenek majd arról, kettőjük közül melyikük jut be az Eb legjobb nyolc együttese közé.


Dirk Nowitzki is szédelgett a nagy pofontól (eurobasket2007.org)


A németek ugyanis nem bírtak a szlovénokkal, és ez még enyhe kifejezés, hiszen Dirk Nowitzki csapata hatalmas pofont kapott, harminc pontos vereségbe szaladt bele az éjszakába nyúló találkozón. A Dallas klasszisa dobott 16 pontot és mutatóba szerzett hozzá még 8 lepattanót is, ugyanakkor a társai csődöt mondtak, míg a túloldalon Matjaz Smodisnak (22), Radoslav Nesterovicnak (13) és Jaka Lakovicnak (12) is igen flottul ment a játék. „Megfogtuk Nowitzkit és a többi német pontgyárast” – magyarázta a fényes győzelem receptjét az F jelű csoport első helyén álló Szlovénia szövetségi kapitánya, Ales Pipan.

A játéknap rangadóján a litvánok 88-73-ra verték a franciákat. A négy évvel ezelőtti Eb-győztes második negyedben, 19-20-as állásnál egy 17-0-s rohammal lépett a sikerhez vezető útra. A csapat élén Sarunas Jasikevicius, a 7 assziszttal és 14 ponttal záró irányító, illetve az egy híján 20 egységet gyűjtő Ramunas Siskauskas haladt. A franciák szupersztárja, Tony Perker viszont ezúttal meg sem közelítette valós tudását, mindent elárul a gallok játékáról, hogy 11 pontjával is csapata egyik legjobbja volt. „Ma (hétfő) van a születésnapon, márpedig a születésnapján mindenkinek jól kell játszania. Ez a szabály, nem igaz?” – viccelődött az összecsapást követően a 29 esztendős Siskauskas.

Eb, középdöntő, F-csoport:
Szlovénia-Németország 77-47
Olaszország-Törökország 84-75 – h.u.
Litvánia-Franciaország 88-73

Az állás:
1. Szlovénia 8 pont (279-232)
2. Litvánia 8 (337-296)
3. Franciaország 6
4. Olaszország 5 (288-292)
5. Németország 5 (272-288)
6. Törökország 4

Címkék: Csapatsport