Kosár-Eb: a dudaszóval nyert a címvédő

A házigazda, és világbajnok spanyol válogatott a középdöntőben nagy csatában megverte az addig százszázalékos oroszokat. A címvédő görögök pedig egy a dudaszó pillanatában eleresztett triplával győzték le a horvátokat a férfi kosárlabda Európa-bajnokságon.

A kontinenstorna legerősebb védelmét kellett a spanyol válogatottnak feltörnie a középdöntő E csoportjának vasárnap esti összecsapásán, és ez a házigazdáknak elsősorban a második negyedben remekül sikerült. Pau Gasolék ekkor egy 20-12-es rohammal elléptek a riválisuktól, akik hiába kapaszkodtak, már nem tudtak közelükbe férkőzni.

A hazaiaknál az irányító Calderon volt igazán elemében: 17 pontot szórt és remekül hozta helyzetbe társait, akik közül négyen is tíz egység fölé jutottak. „Úgy érzem jól helyt álltunk egy nagyon nehéz mérkőzésen. Jó úton haladunk, de kedden meg kell vernünk az izraelieket, hogy mindenképpen a csoportunk élén végezzünk” – nyilatkozta Calderon.


Spanoulis gyõztes triplája a horvátok ellen (eurobasket2007.org)


A görög-horvát összecsapáson a délszlávok is hamar előnybe kerültek, a harmadik negyed elején már 13 ponttal is vezettek. A címvédő azonban innen is felállt, és végül egy az utolsó pillanatban eleresztett Vassilis Spanoulis triplával 81-78-ra megnyerték az összecsapást.

A zárónegyedre a görögök átvették a meccs irányítását, és ha csak néhány ponttal, de mindig a riválisuk előtt jártak. A horvátok az utolsó percekben még egyszer visszakapaszkodtak, és öt másodperccel a rendes játékidő előtt ki is egyenlítettek, de Spanoulis végleg megtörte az ellenállásukat.

A harmadik mérkőzésen a csoport két sereghajtója, a portugál és az izraeli válogatott találkozott. A luzitán meglepetéscsapat korábban egyetlen egyszer, még 1951-ben szerepelt az Eb-n, és akkor is kiestek az első körben. Az idei tornán ezt a teljesítményt már mindenképpen túlszárnyalták, hiszen az izraeliek legyőzésével első sikerüket aratták a középdöntőben. „Megmutattak ellenfeleinknek, hogy képesek vagyunk magas színvonalon kosarazni. Most már csak némi tapasztalatra kell szert tennünk” – mondta a találkozót követően a portuglok mestere, Valentyin Melnyicsuk.

Spanyolország, férfi Európa-bajnokság, középdöntő
E csoport:
Portugália-Izrael 94-85
Görögország-Horvátország 81-78
Oroszország-Spanyolország 69-81

A csoport állása:
1. Spanyolország 3 győzelem /1 vereség, 7 pont
2. Oroszország 3/1 7
3. Horvátország 2/2 6
4. Görögország 2/2 6
5. Izrael 1/3 5
6. Portugália 1/3 5

Címkék: Csapatsport