Ang Lee nyerte a velencei Arany Oroszlánt

Ang Lee tajvani származású rendező nyerte el a 64. Velencei Filmfesztivál fődíját a Lust caution című erotikus thrillerrel – hirdette ki szombaton este a zsűri. Díjat kapott még Brad Pitt, Cate Blanchett és Nyikita Mihalkov is.

Ang Lee (Li An) 2005 után ezzel másodszor kapta meg – ezúttal amerikai-kínai-tajvani koprodukcióban készült új filmjével – a rendezői Arany Oroszlánt. Két évvel ezelőtt a Brokeback Mountain című művét vitte a fesztiválra. Ezüst Oroszlán díjat nyert Brian de Palma amerikai rendező az iraki háborúról szóló, Redacted című áldokumentumfilmmel. A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Brad Pitt amerikai színésznek ítélték oda, a legjobb színésznő az ausztrál Cate Blanchett lett.


Ang Lee kapta a fődíjat KÉPGALÉRIA (Fotó: EPA)


Pitt a The assassination of Jesse James by the coward Robert Ford című westernért, Blanchett a Bob Dylanről szóló I’am not there című filmért kapta a Volpi kupát. Pitt rendezője Andrew Dominik, Blanchetté Todd Haynes volt.

A fesztiválon külön Oroszlán díjat kapott Nyikita Mihalkov orosz rendező a mukásságáért. A zsűri különdíját megosztották a francia–tunéziai Abdellatif Kechiche (La graine et le mulet) és Todd Haynes között (I’am not there).

Címkék: Magazin