Kosár-Eb: Gasolék kikaptak, Szerbia kiesett

A csoportkör utolsó fordulójában jó néhány meglepetés született a Spanyolországban zajló férfi Európa-bajnokságon. A világbajnok spanyolok, a címvédő görögök, illetve a németek és a franciák is kikaptak.

Az oroszok meglepetésre meglepően simán, nyolc ponttal győzték le a 2005-ös Eb-n diadalmaskodó görögöket az A jelű kvartettban. A harmadik sikerükkel a csoportot megnyerő oroszoknál ismét a Utah Jazz ásza, Andrej Kirilenko volt a legeredményesebb. A 209 centiméter magas támadó 12 pontot és 17 lepattanót szorgoskodott össze. „Szerettük volna felgyorsítani a játékot, de az ellenfelünk a mérkőzés második felére feljavult, és csak a remek védekezésünknek köszönhetjük, hogy nyertünk” – nyilatkozta az összecsapás után David Blatt, az oroszok trénere.

A kvartett másik találkozóján a harmadszor is vereséget szenvedett az alaposan megfiatalított, és NBA-sztárjait nélkülöző szerb válogatott. A délszláv csapat utolsóként végzett a négyesben, és nem jutott tovább a középdöntőbe. „Vállalom a felelősséget a szereplésünkért. Én állítottam össze a keretet, úgyhogy nem a játékosokat kell hibáztatni” – mondta Zoran Slavnic, a szerbek szakvezetője.

A házigazda, és egyben toronymagas esélyes spanyol együttes egy ponttal kikapott a horvátoktól, akik meglepetésre ezzel az első helyen végeztek a B csoportban. Az első félidőben Gasolék helyenként közönségszórakoztató játékkal tízpontos előnyt szedtek össze. A fordulás után a horvátok szinte azonnal ledolgozták hátrányukat és az utolsó percekig tapadtak a kissé kényelmesen játszó ellenfelükre, a végjátékban pedig – ha egy ponttal is, de – nyertek. A győzelmet jelentő triplát három másodperccel a mérkőzés vége előtt Marko Tomas szerezte.

A németek is elszenvedték első vereségüket a kontinenstornán. Dirk Nowitzki hiába szerzett 28 pontot, a litvánok Sarunas Jasikevicius (15 pont, 4 lepattanó, 10 assziszt) vezérletével négy egységgel jobbnak bizonyultak a C csoportban. A továbbjutást érő harmadik helyet a kvartettban a cseheket legyőző törökök szerezték meg.

A D csopotban is tartogatott a 3. forduló egy jókora meglepetést. Az Eb előtt az éremesélyesek között emlegetett franciák a százszázalékos szlovénoktól kaptak ki. A 25 pontot termelő, az NBA-playoff legértékesebb játékosának megválasztott Tony Parker az utolsó másodpercekben a büntetővonalról hosszabbításra menthette volna a találkozót, de a dobása célt tévesztett. Az olaszok a gyenge kezdés után megverték az utolsó csoportmeccsen a lengyeleket, és ezzel bejutottak a következő körbe.

—-Eredmények, csoportok, további program—-

Spanyolország, Európa-bajnokság
A csoport:
Oroszország-Görögország 61-53
Izrael-Szerbia 87-83

A csoport végeredménye: 1. Oroszország 6 pont, 2. Görögország 5, 3. Izrael 4, 4. Szerbia 3

B csoport:
Horvátország-Spanyolország 85-84
Portugália-Lettország 77-67

A csoport végeredménye: 1. Horvátország 5 pont, 2. Spanyolország 5, 3. Portugália 4, 4. Lettország 4
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény dönt.

C csoport:
Törökország-Csehország 80-72
Litvánia-Németország 84-80

A csoport végeredménye: 1. Litvánia 6 pont, 2. Németország 5, 3. Törökország 4, 4. Csehország 3

D csoport:
Olaszország-Lengyelország 79-70
Szlovénia-Franciaország 67-66

A csoport végeredménye: 1. Szlovénia 6 pont, 2. Franciaország 5, 3. Olaszország 4, 4. Lengyelország 3

A további program

A csoportok első három-három helyezettje jutott a középdöntőbe, míg az utolsók számára véget ért a torna. A csütörtöki szünnapot követően két középdöntős csoportban folytatódik a torna: az E jelűben az A és B csoport, míg az F-ben a C és D csoport továbbjutói kerültek. A csapatok az egymás elleni eredményeiket viszik magukkal.

E csoport: Oroszország (A1), Horvátország (B1), Görögország (A2), Spanyolország (B2), Izrael (A3), Portugália (B3)

F csoport: Litvánia (C1), Szlovénia (D1), Németország (C2), Franciaország (D2), Törökország (C3), Olaszország (D3)

Címkék: Csapatsport