US Open: Federer útban a címvédés felé

A Flushing Meadowsban már háromszor csúcsra érő, első helyen kiemelt svájci Roger Federer a spanyol Feliciano Lopez legyőzésével bejutott a legjobb nyolc közé az amerikai nyílt teniszbajnokságon, ott egy másik korábbi bajnokkal, Andy Roddickkal találkozik majd.

Kapcsolódó linkek


tenisz.lap.hu
sport.lap.hu

Az utolsó három US Openen diadalmaskodó Federer álmosan kezdett a Lopez elleni nyolcaddöntőben, hátrányba is került, a spanyol öt ásszal és 11 nyerő ütéssel alapozta meg az első szett megnyerését. A folytatásban azonban magához tért a bázeli klasszis, a 10. játékban elnyerte ellenfele adogatójátékát, amelyet a világranglista 60. helyén álló spanyol teniszező már nem is tudott visszanyerni, így Federer 3:6, 6:4, 6:1, 6:4-gyel lépett tovább. A világelső legközelebb Andy Rodickkal találkozik. A 2003-as győztes amerikai ász egy órát töltött a pályán Tomas Berdych ellen, miután a cseh riválisa émelygésre és légzési problémákra hivatkozva feladta a meccsüket.


Roger Federer negyedik bajnoki címére hajt (Getty)


A rangadó elé: Federer és Roddick korábban már 14-szer találkozott, és az amerikai csak egyszer ünnepelhetett. A negyedikként rangsorolt orosz Nyikolaj Davigyenko és a 10-es kiemelési számot kapó német Tommy Haas szintén érdekelt lesz a negyeddöntőben. Előbbi könnyen elintézte a koreai Li Hjung Tajkot, utóbbi viszont maratoni csatát vívott a közönségkedvenc James Blake-kel, három meccslabdát is hárított, mielőtt az ötödik szett rövidítésében pontot tett a meccs végére. „A szorult helyzetekben is megpróbáltam nyugodt maradni. Sikerült. Negyeddöntős vagyok. Komolyan mondom, ez döbbenetes érzés” – pihegte Haas, aki pályafutása során harmadszor került a nyolc közé a US Openen. A 29 éves német a következő fordulóban Davigyenko ellen játszik.

A női mezőnyben papírforma-eredmények születettek hétfőn, ide sorolható Szávay Ágnes sikere is, a világranglista 31. magyar lány a rangsorban 50. Julia Vakulenkót győzte le, és továbbra sem veszített még játszmát! Szávay a negyeddöntőben a 2004-es US Open-győztes Szvetlana Kuznyecovávával meccsel. A 22 éves orosz hölgy a Martina Hingist búcsúztató fehérorosz Victoria Azarenkát verte hétfőn a nyolcaddöntőben – simán, két szettben. Az előzetes várakozásoknak megfelelően az izraeli Shahar Peer, valamint az orosz Anna Csakvetadze is biztosította a helyét a legjobb nyolc játékos között.


Szvetlana Kuznyecova Szávay Ágnes ellen készülhet (Getty)



Szávay szerdán játszik majd Kuznyecovával, persze addig sem pihenhet, kedden a páros negyeddöntőben a cseh Vladimira Uhlirova oldalán a Stephanie Foretz-Jaroszlava Svedova francia–orosz tandem ellen ragad majd ütőt.

US Open, Flushing Meadows
Női egyes, nyolcaddöntő:

Csakvetadze (orosz, 6.)-Paszek (osztrák) 6:1, 7:5
Szávay (magyar)-Vakulenko (ukrán) 6:4, 7:6
Peer (izraeli, 18.)-Radwanska (lengyel, 30.) 6:4, 6:1
Kuznyecova (orosz, 4.)-Azarenka (fehérorosz) 6:2, 6:3

Férfi egyes, nyolcaddöntő:
Federer (svájci, 1.)-F. Lopez (spanyol) 3:6, 6:4, 6:1, 6:4
Davigyenko (orosz, 4.)-Li (koreai) 6:1, 6:3, 6:4
Haas (német, 10)-Blake (amerikai, 6.) 4:6, 6:4, 3:6, 6:0, 7:6
Roddick (amerikai, 5.)-Berdych (cseh, 9.) 7:6, 2:0 – feladta

Címkék: tenisz