Kosár: magabiztos spanyolok, szenvedtek a németek

A csoportkör első fordulójával elkezdődött Spanyolországban a férfi kosárlabda Európa-bajnokság. Az előzetesen legnagyobb esélyesnek tartott házigazdák sima győzelemmel rajtoltak, a franciák is nyerni tudtak, a csehek pedig kis híján megtréfálták a 2005-ös torna ezüstérmesét.

Az A jelű kvartettben az oroszok az NBA-ben pattogtató Andrej Kirilenko (24 pont, 12 lepattanó) vezérletével legyőzték a szerbeket. Az Utah Jazz támadója és társai 9-0-s rohammal kezdték az összecsapást, és a vezetést a meccs végéig magabiztosan megtartották. A csoport másik összecsapásán a címvédő görögök az első félidőben magukhoz képest gyengén játszottak, de a nagyszünet után 10 ponttal jobbnak bizonyultak az izraelieknél.

Pau Gasolék esélyeshez méltóan kezdték meg hazai közönség előtt a tornát. A B csoportban a portugálok már az első negyedben gyakorlatilag kapituláltak. A félidőben 25 ponttal vezetett a spanyol csapat, és az előnyből a végére is jócskán maradt. A négyes másik találkozója jóval szorosabban alakult, a lettek végül a remek triplaszázalékuknak köszönhetően szerezték meg a győzelmet.

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy az Európa-bajnokság első napján óriási szenzáció szülessen: a Dirk Nowitzki nevével fémjelzett németek ugyanis csak hosszabbítás után kényszerítették térdre a cseheket. A Dallas Mavericks sztárja volt a mérkőzés legjobbja 35 ponttal és 11 lepattanóval. A C csoportban érdekelt török és litván válogatott összecsapása az utóbbiak győzelmét hozta. A torna egyik nem is olyan titkos favoritjaként kezelt csapat remek csapatjátékával múlta felül riválisát. A litvánoknál öten is tíz pont felett termeltek.

A csoportkör első fordulójának legizgalmasabb mérkőzését játszotta a D csoportban az olasz és a szlovén válogatott. A felkészülést alaposan elpuskázó taljánok végig a riválisuk után futottak. Az utolsó negyedre sikerült is felzárkózniuk, és 5 másodperccel a vége előtt egy triplával meg is szerezték a vezetést. A dudaszó pillanatában azonban Jaka Lackovic hármasával fordítottak a szlovénok. A franciák végig kezükben tartották a lengyelek elleni meccset, és teljesen megérdemelten arattak nyolcpontos sikert.

Spanyolország, férfi Európa-bajnokság
A csoport:
Oroszország-Szerbia 73-65
Görögország-Izrael 76-66

B csoport:
Lettország-Horvátország 85-77
Spanyolország-Portugália 82-56

C csoport:
Németország-Csehország 83-78 – hosszabbítás után
Litvánia-Törökország 85-69

D csoport:
Franciaország-Lengyelország 74-66
Szlovénia-Olaszország 69-68

Címkék: Csapatsport