Gasolék csak elveszíthetik az Eb-t

Hétfőn a spanyolországi Menorcában kezdetét veszi a férfi kosárlabda Európa-bajnokság. A magyar válogatott nem kvalifikálta magát a kontinenstornára, amelynek egyértelműen a világbajnok spanyolok a legnagyobb esélyesei.

A jövő augusztusban megrendezésre kerülő pekingi olimpia jegyében zajlik majd szeptember 3. és 16. között a torna. Az első két helyezett automatikusan kvalifikálja magát az ötkarikás játékokra. Az Eb-mezőnyből idáig a világbajnok spanyolok az egyetlen biztos résztvevői az olimpiának, és ha Gasolék döntőt játszanak, akkor a harmadik helyezett is készülhet az egy év múlva esedékes nagy megmérettetésre.

A 16 résztvevő csapatot a szervezők négy csoportba osztották. A kvartettek első három helyezettje folytatja a két hatos középdöntő-csoportban. Innen a négy-négy első helyezet jut a nyolc közé, ahol már az egyenes kieséses rendszerben játszanak tovább.


Gasolék a tavalyi vébédöntõben leiskolázták a görögöket (MTI/EPA)


Olimpiai mezőny

A házigazda Kína mellett a világbajnok Spanyolország, a kontinenselső Irán, Angola, Ausztrália illetve az Egyesült Államok és Argentína kvalifikálta már magát az olimpiára.

Az Európa-bajnokság elsőszámú esélyese a házigazda spanyol válogatott, amely 2006 januárja óta nem kapott ki. Gasolék a felkészülés során is remekeltek, a második legerősebb európai csapatnak tartott franciákat, majd a németeket is magabiztos játékkal, nagy pontkülönbséggel verték.

A spanyoloknál mindenki az NBA-ben is magasra törő Pau Gasol játékára lesz kíváncsi. De a csapat korántsem csak róla szól, nem szabad megfeledkezni a többi tengerentúlon pattogtató sztárról sem. Sergio Rodriguez (Portland TrailBlazers) és Juan Carlos Navarro (Memphis Grizzlies) egymaga eldönthet egy-egy meccset, de ugyanez elmondható az Európában játszó többi sztárról, Calderonról, Jimemezről, Reyesről és Cabezasról is. A házigazdák trénerének csak amiatt fájhat a feje, hogy a center Jorge Garbarosa sérülés miatt feltehetően nem léphet pályára.

A torna másik nagy esélyese az NBA-sztárokkal teletűzdelt francia válogatott, de a felkészülés alatt ők is alapos verést kaptak a spanyoloktól, úgyhogy a papírforma alapján nekik csak az ezüstérem juthat. Lesz ehhez persze néhány szava az Európa-bajnoki címvédő görög válogatottnak, a Dirk Nowitzkivel nevével fémjelzett németeknek, de a szerbekről, a litvánokról az olaszokról és a horvátokról sem szabad elfeledkezni.

A csoportkör hétfői programja
A csoport (Granada):
Szerbia-Oroszország 18 ó
Izrael-Görögország 20:30 ó

B csoport (Sevilla):
Lettország-Horvátország 19 ó
Portugália-Spanyolország 21:30 ó

C csoport (Mallorca):
Csehország-Németország 18 ó
Törökország-Litvánia 20:30 ó

D csoport (Alicante):
Lengyelország-Franciaország 19 ó
Olaszország-Szlovénia 21:30 ó

Címkék: Csapatsport