Perelik a kínai koppintott autókat

A német BMW és DaimlerChrysler autógyártó óriások jogi úton szeretnék elejét venni, hogy a kínai autógyártók másolják autóikat, azaz sértik a szerzői jogot. A kínai autógyártók jegyzékében viszont az olvasható szerdán, hogy nem a nevezett német gyártók modellutánzatait gyártják.

A Shuanghuan Auto például kinyilatkozza, hogy Noble és CEO nevű modelljeinek semmi köze a BMW X5-öséhez, illetve a DaimlerChrysler gyártotta Smart For two miniautókhoz, csak a média erőltetett hasonlóságot közöttük. A DaimlerChrysler kínai vezetője szerint azonban szemet szúró a kínai minikocsi hasonlósága a Smart kétszemélyesével, jóllehet a kínaiak egy négyüléses autót fejlesztettek ki a CEO-val.


Smarties (vezess.hu)



Az ügy érdekessége, hogy a kínai gyártó nem azonos azzal, amelyik már tavaly kihozott egy a Smart-hoz nagyon hasonló autót. Akkor a DaimlerChryslernek sikerült elérnie, hogy nemzetközi piacon ne értékesíthessék ezt a kínai miniautót, amelyik jóval olcsóbb lett volna német társánál.

A most perrel fenyegetett kínai autógyártó már több piacon – például Olaszországban is – forgalmazza a hasonló német autónál jóval kedvezőbb árfekvésű modelljeit.

Címkék: autó