Negyedáron mozizhatunk a hétvégén

Magyarország szinte összes mozija tárt kapukkal várja a filmek szerelmeseit a negyedik Moziünnepen. Csütörtöktől vasárnapig 44 településen több mint 200 film pereg majd, több mint 289 vászonra vetítve, maximum 360 Ft-os jegyáron.

A Moziünnep alatt öt premier és kilenc premier előtti filmet nézhetnek meg az érdeklődők, köztük négy hazai alkotást. A napokban derült ki, hogy Kamondi Zoltán Dolinája, és Tóth Tamás Farkas című filmje mellett Fliegauf Benedek új alkotása, a Tejút, valamint Novák Erik rendezésében a Zuhanórepülés szintén bemutatkoznak a Moziünnepen.

Idén a Moziünnep díszvendége Jiri Menzel, aki Bohumil Hrabal keserédes regénye alapján készült filmje, az Őfelsége pincére voltam premier előtti bemutatójára utazik Budapestre. A film igazi káeurópai mese, Magyarországon először a májusi Mediawave fesztiválon láthatta a közönség. (Akkori filmrecenziónk itt olvasható.) Vele a közönség augusztus 30-án 20 órakor találkozhat a Művész moziban, míg Kamondi Zoltán rendezővel, Melis László zeneszerzővel, és a főszereplővel, Molnár Piroskával a Dolina-közönségtalálkozón augusztus 31-én 21 órakor szintén a Művész moziban, a Zuhanórepülés két főszereplőjével, Nagy Zsolttal és Törköly Leventével pedig szeptember 1-jén 20.30-kor a Palace Westendben.


Õfelsége pincére voltam


A hagyományoknak megfelelően a vetítéseken és közönségtalálkozókon túl idén is számos egyéb meglepetés színesíti majd a programot: Szegeden fotópályázatot hirdetnek a Moziünnep alkalmából, Miskolcra látogat Báron György filmesztéta, Budapesten az Odeon és a Corvin moziban be lehet kukkantani majd a gépházba, illetve az ASVA is szervez egy kerekasztal-beszélgetést Kalózok és filmesek címmel Árpa Attila és Herendi Gábor részvételével az Uránia Kávéházban, augusztus 31-én 11 órakor.

Európában először a Moziünnep alatt láthatja majd teljes terjedelmében a közönség Tarantino és Rodriquez új filmjét, a Grindhouse-t, és a nagy érdeklődésre számot tartó Nicolas Cage főszereplésével készült Next című thrillernek is lesz egy premier előtti vetítése.


Next



Minden eddiginél több „Felkonf”-ot hallhatnak majd a nézők: Réz András Terry Gilliam új filmjét, a Tideland-et ajánlja majd, Eszenyi Enikő a Dolinát, Epres Attila a Vaskabátokat, melynek egyik szinkronhangja, Beleznay Endre a Hajlakkot, a L’ecsót és a Simpson családot, míg Dombóvári Vanda az Igen, akarom? című francia romantikus filmvígjátékot, mely a Moziünnepen kerül a mozikba.

Sztár jegyszedőkből is lesz bőven: a Moziünnep nagykövetein – Cseh László, Kamarás Iván és Gönczi Gábor – kívül Lajtai Kati a Crystal énekesnője, az Animal Cannibals, Schell Judit, Elek Ferenc, Kovács Lázár, a Barátok közt-ből Bruckmann Balázs és Réti Barnabás, Oroszlán Szonja és Szabó Győző – hogy csak néhányat említsünk az ismert arcok közül –, mind ott lesznek majd a Moziünnepen.


Grindhouse


A Moziünnep látogatottsága az indulás óta folyamatos növekedést mutat. Az elmúlt három évben összesen több mint egymilliós közönsége volt országosan a rendezvénysorozatnak.

Címkék: Magazin