Világbajnok a férfi junior vízilabda válogatott

Tizenkét év után ismét aranyérmes lett a junior férfi vízilabda válogatott. A 2003-ban és 2005-ben második helyezett magyar csapat a Long Beach-i torna döntőjében Olaszországot győzte le 9-6-ra.

A finálé egyoldalú játékot hozott, a győztesek a meccs elejétől kézben tartották a találkozót.

Az első negyedet a kapusok „nyerték”: Bisztritsányi és Washburn is remek védésekkel játszottak a mezőnyjátékosok idegeivel, az olaszok kapusának eszén csak a távolról kísérletező Varga tudott túljárni. A második játékrészben Ninfa szépített emberelőnyből, ám a tornán 28 gólt jegyző Varga révén ismét a magyaroknál volt az előny, amit egy percel később Salamon bombája duplázott meg. A kettős emberhátrányt kivédekező olaszok Figari góljával zárkóztak fel a félidő előtt.

Pihenő után Varga-Figari emberelőnyös gólváltás következett, s az olasz olyannyira belejött, hogy Lázár góljára is volt válasza – egy véleményes szituációt követően. Ám Szabó, illetve a negyedik játékrész elején eredményes Marnitz találata után már hárommal vezetett Magyarország. Sőt, 4:24-el a vége előtt Hárai 8-4-re módosította az eredményt, s ekkor már borítékolni lehetett a magyar aranyat.

Az olasz remények éltetője, Figari 8-5-re szépített, a kulcsmomentumban azonban megremegett a keze. A Hárai szabálytalankodása megadott négyméteresét ugyanis Bisztritsányi védte, míg az ellenoldalon Salamon volt eredményes. Négy másodpercel a vége előtt Caliogna kísérlete állította be a végeredményt.

A torna hivatalos honlapjának nyilatkozó Kemény Ferenc szerint könnyed győzelem volt, hisz „az első pillanatoktól mindvégig előnyben voltunk. Ezzel a minimális elvárást teljesítettük, hisz Magyarországon a vízilabda éppúgy nemzeti sport, akárcsak a baseball az Egyesült Államokban. A győzelem következménye lehet, hogy egy vagy két játékos akár a nagycsapathoz is csatlakozhat.”

Borsos Endre ugyanakkor másként élte meg a történéseket:
„Nehezen kiharcolt győzelem ez, hisz valóságos háború volt a vízben. Tizenkét esztendeje készülünk erre a sikerre. Bár az előnyünk egyre megnyugtatóbb volt, csak a végén nyugodtunk meg. Összességében jól éreztük magunkat: vakációztunk egyet, de emellett kemény munkával jelentkeztünk.”

A vb gólkirálya – holtversenyben a horvát Muslinnal – Varga lett 28 találattal és őt választották a torna legértékesebb játékosának is. A legjobb kapus címet Bisztritsányi Dávidnak ítélték oda, míg az All-Star csapatba Bisztritsányi és Varga mellett a center Hárai Balázs is bekerült.

Férfi junior vízilabda vb

Döntő:
Magyarország-Olaszország 9-6 (1-0, 2-2, 3-2, 3-2)

Long Beach, Los Alamitos. Vezette: Rotsart (amerikai), Galkin (orosz)
Magyarország: Bisztritsányi – Borsos, Szabó (1), Pecz, Lázár (1), Sziklai, Vörös, Kincses, Salamon (2), Varga (3), Hárai (1), Marnitz (1), Decker. Edző: Keszthelyi Tibor
Olaszország: Washburn – Patrone, Ninfa (1), Saccoia, Giorgetti, Caliogna (1), Figari (4), Ferrone, La Penna, Lo Cascio, Nora, Guidaldi, Gennaro. Edző: Pietro Ivaldi
Lövések: 30 lövés/9 kapura, illetve 24/6
Emberelőny: 3 gól/14, illetve 5/16
Büntető: 0/0, illetve 0/1
Védések: 8, illetve 13

A 3. helyért:
Horvátország-Szerbia 12-8 (4-2, 3-2, 2-3, 3-1)

A végeredmény:
1. MAGYARORSZÁG, 2. Olaszország, 3. Horvátország, 4. Szerbia, 5. Ausztrália, 6. egyesült Államok, 7. Spanyolország, 8. Németország

Címkék: Csapatsport