Többet utazunk külföldre, de rövidebb időre

2007 első félévében a magyar lakosság csaknem 7,9 millió alkalommal utazott külföldre, ami 4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Eközben 17,3 millió külföldi látogató érkezett hazánkba, 5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

2007. január–júniusban a külföldi látogatók 402 milliárd forintot költöttek Magyarországon, miközben a külföldre látogató magyarok 236 milliárd forintot költöttek el külföldön. Az utasforgalmi egyenleg így 166 milliárd forintot tett ki, ami 48 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában – derül ki a KSH felméréséből.


Egy napra vagyunk érdekesek

2007 első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest 10 százalékkal nőtt az egy napra hazánkba látogatók száma, a több napra látogatóké eközben 11 százalékkal csökkent. Lengyelországból és Csehországból több mint egyötödével érkezett több látogató, mint 2006 első félévében.


A Nagy-Britanniából érkezők körében 15 százalékos volt az elmaradás, Ukrajnából közel egynegyedével, Szlovéniából egytizedével érkeztek kevesebben a vizsgált időszakban. Az egy napra látogatók tartózkodási ideje 10 százalékkal emelkedett, a több napra látogatóké lényegében változatlan maradt.


Budapest a legnépszerűbb

Az egy napra látogatók négytizede átutazó, 26 százalékuk vásárló, a turisztikai célból érkezők aránya viszonylag alacsony, 18 százalék. Turisztikai céllal legtöbben Ausztriából és Szlovákiából érkeznek. Az egy napra látogató osztrákok közel 40 százaléka kiránduló, Szlovákia esetében ez az arány 22 százalékos.


A külföldiek által leglátogatottabb turisztikai régióink 2007 I. félévében továbbra is Budapest (42 százalék) és Nyugat-Dunántúl (24 százalék) voltak. A tavalyi év azonos időszakához képest Budapest látogatottsága 5, Nyugat-Dunántúlé 2 százalékponttal nőtt.


Egynapos út dominál

A megfigyelt időszakban a magyar állampolgárok 7,9 millió alkalommal utaztak külföldre. Az előző év azonos időszakát tekintve 4 százalékkal több utazást tettek, ezen belül az egynapos utazásoknál 13 százalékos volt az emelkedés, míg a többnapos utazások esetében 13 százalékos visszaesés tapasztalható. A legtöbben Ausztriát, Szlovákiát, Romániát jelölték meg az utazásuk célországaként, és legtöbbjük egynapos utazó volt.

Amíg az egynapos utazások felét vásárlási céllal tették, addig ez az arány a többnapos utazások esetében alig több mint 3 százalék. A turisztikai motivációjú utazások az egynapos utazásoknak csak 29 százalékát képviselték, míg a többnapos utazások 81 százalékát. Januártól júniusig a külföldre látogatók 236 milliárd forintot költöttek el külföldön, 44 milliárd forinttal többet, mint az előző év azonos időszakában.

Címkék: utazás