Öttusa-vb: egy arany, két bronz

Horváth Viktor arany-, Németh Róbert bronzérmet nyert vasárnap a berlini öttusa-világbajnokság hagyományos férfi versenyében. A magyar csapat pedig a dobogó legalsó fokára állhatott fel.

Kapcsolódó linkek


ottusa.lap.hu
sport.lap.hu

A kétszeres vb-ezüstérmes, idén Európa-bajnok Horváth Viktor mindhárom technikai számban jól szerepelt, ezzel kedvező helyzetbe hozta magát a végelszámolásra. A háromezer méteres futásnak másodikként vágott neki, a cseh Michal Michalikot 14 másodperccel követte a rajtnál, de nem is ő volt az igazi ellenfele, hanem a mögötte indulók közül a német Steffen Gebhard, Németh Róbert, a litván Andrejus Zadnieprovskis, az orosz Andrej Mojszejev és Ilja Frolov. Horváth 750 méter után már az élre állt, és onnantól kezdve már egyedül futott elöl.


Horváth Viktor világbajnoki címet szerzett (MTI/EPA)



A vb-újonc Németh Róbert fantasztikusan mutatkozott be, Horváthhoz hasonlóan jó eredményeket ért el a technikai számokban – lövészetben és vívásban egy kicsit elmaradt tapasztaltabb honfitársától, lovaglásban viszont jobb volt nála –, úszásban a magyarok közül ő tempózott a leggyorsabban, így a futás előtt már ott volt az érmekért küzdő élcsoportban. A záró számban is remek produkciót nyújtott, és nagy küzdéssel érmes helyen fejezte be a versenyt. Balogh Gábor ezúttal elmaradt a várakozástól, a 14. helyen zárt, Fülep Sándor pedig a 26. lett. A Horváth, Balogh, Fülep összetételű együttesünk bronzérmesként végzett a csapatversenyben, melyet a németek nyertek meg a csehek előtt.

„Tudtam, hogy nem az előttem indulóval kell majd megküzdenem, hanem a közvetlenül mögöttem rajtolókkal” – kezdte értékelését Horváth Viktor. – Igyekeztem jól beosztani az erőmet. A második, harmadik kör végén Németh Robit láttam magam mögött a kanyarokban, a végén viszont feltűnt egy sárga trikós orosz is, úgyhogy nagyon kellett futnom. Teljesen kihajtottam magam. Örülök, hogy a korábbi két ezüstérem mellé végre aranyat is sikerült szereznem vb-n, főleg úgy, hogy idén Eb-n is győztem. Ma minden számom jól összejött.”

„A tatai edzőtáborban egy kicsit összekülönböztem a szövetségi kapitánnyal, amiért nem tett be a válogatottba. Aztán jött Tibolya Peti szerencsétlen kulcscsonttörése, és bekerültem a csapatba. Attól kezdve csak erre a versenyre koncentráltam, meg akartam mutatni, hogy képes vagyok jó eredmény elérésére” – vette át a szót a könnyeivel küszködő Németh. – Nekem ez a harmadik hely felér egy győzelemmel. Öt évvel ezelőtt volt egy első helyem négytusa-világbajnokságon, aztán nem jöttek az eredmények, később pedig eltörtem mindkét kezem, ezzel a tavalyi évem elúszott. Most kijött a lépés.”

Hétfőn a női váltóversenyt rendezik meg a berlini világbajnokságon, nálunk Vörös Zsuzsanna, Tóth Adrienn és Kovács Sarolta szerepel majd.

Vb, férfi verseny:
1. Horváth Viktor 5704 pont
2. Ilja Frolov (orosz) 5696
3. Németh Róbert 5692

14. Balogh Gábor 5452
26. Fülep Sándor 5300

Csapat:
1. Németország 16644 pont
2. Csehország 16496
3. Magyarország 16456

Címkék: Sportmix