Megrongálódhatott az Endeavour űrsikló

A felszállás után az Endeavour külső üzemanyagtartályáról levált három kisebb habdarabka ütközött az amerikai űrsiklónak, de ez feltehetően nem okozott jelentősebb károkat - közölte helyi idő szerint csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik illetékese.

Összesen kilenc habdarabka vált le az üzemanyagtartályról a felszállás első perceiben, és talán három ütközött az űrrepülőgépnek – közölte John Shannon, a misszió vezetője. Hozzátette: egyik sem volt olyan nagy, hogy komoly károkat okozott volna. Mint mondta, a Nemzetközi Űrállomással (ISS) való pénteki összekapcsolódáskor pontosan kiderül, hogy megrongálódott-e az űrsikló.


Az összekapcsolódás előtt az űrrepülőgép a hasával az űrállomás felé fordul, hogy az ISS legénysége felvételeket készíthessen a hővédő pajzs csempéiről. A Columbia űrsikló 2003. február 1-jei katasztrófája óta rutinszerűen végzik el ezt a vizsgálatot. A Columbia felszálláskor az üzemanyagtartályról levált több mint 700 grammos szigetelőhab-darab megrongálta az űrsikló hővédő pajzsát, amely a légkörbe visszatérve megsemmisült.


Az Endeavour közép-európai idő szerint csütörtökre virradóra indult a floridai Kennedy űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomásra fedélzetén hét űrhajóssal, közöttük Barbara Morgan tanárnővel, a Challenger 1986. évi katasztrófájában életét vesztette Christa McAuliffe tartalékával. Morgan Tracy Caldwell-el, majd Rick Mastracchióval közösen irányította azt a robotkart, amelynek segítségével az űrsikló felszálláskor elszenvedett esetleges sérüléseit vizsgálták.

Címkék: tech