Kajak-kenu: csak egy egység maradt le

"Régen voltam ennyire elégedett" - mondta a duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság pénteki versenynapját értékelve Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

Kapcsolódó linkek

kajak-kenu.lap.hu
sport.lap.hu

Pénteken délután mind a hat ötszázas középfutamból a döntőbe verekedték magukat a magyar válogatott tagjai a duisburgi világbajnokságon. A négyesek ár délelőtt bebiztosították a fináléban való szereplést. Egyedül a fiatal Sáfrán Mátyás kényszerült a B-döntőbe.

Az olimpiai kvalifikációs vb-n ez ideig a 12 számból 11-ben lesz magyar versenyző, és Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint valamennyi jó eséllyel harcol a kvóta megszerzéséért.

“A kenus Sáfrán Matyi kiesésére természetesen számítani lehetett, tőle nagy bravúr lett volna, ha beverekszi magát a döntőbe. Számára még túl erős ez a mezőny” – elemezte a nap egyetlen magyar kiesőjének szereplését a kapitány. “A többiek azonban remekül teljesítettek, főleg Kammererék és Kolonicsék meccseltek nagyot, nagyon örülök, hogy a nagy izgalmak után mindkét egységnek sikerült bejutnia a fináléba. Ezekről a számokról elmondható, hogy a fináléba szinte nehezebb volt bekerülni, mint aztán ott jól szerepelni. Vereckei és Kovács Kati is jól ment, utóbbi láthatóan jobb formában van, mint idén bármikor.”


Fábiánné elégedett lehet (MTI)


Kovács Katalin és Vereckei Ákos egyaránt két másodpercet javult az előfutamhoz képest, és ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy problémamentesen jussanak be a K-1 500 méteres szám döntőjébe. Kovács mellett ott lapátolt az amerikai Johnson és a svéd Paldanius, két olyan versenyző, aki a Világkupán, illetve az Eb-n már borsot tört az orra alá, igaz, elsősorban az ezer méteres távon. Kati azonban most nem hagyta, hogy a fejére nőjenek, és már az elején igyekezett az élre állni. Eleinte a svéd, később az amerikai próbálta vele tartani a lépést, ami sikerült is, de elé egyik sem tudott kerülni. Vereckei a második helyezéssel jutott a fináléba, ahol a német Ems ellentmondást nem tűrő kajakozással hagyta faképnél a mezőnyt.

Sáfrán Mátyásnak azonban az első vb-jén még meghaladta az erejét a döntőbe kerülés: szépen kenuzott, de egy nagyon erős középfutamban zárt a negyedik helyen, így rá a B döntő vár kenu egyesben.

Párosaink közül a Paksy Tímea, Benedek Dalma egység ellenállhatatlanul versenyzett, és nagy különbséggel nyerték futamukat. A Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor páros egy futamba került a vb-címvédő Rauhe, Wieskötter duóval, és őket ezúttal sem tudta felülmúlni. Komolyan kapaszkodniuk kellett a második hely eléréséhez, de végül egy hajszállal a lengyel egység előtt finiseltek. Kozmann György és Kolonics György is hasonló cipőben járt: a román Chirila, Cuculici páros most jobbnak bizonyult náluk, így az ukránokkal kellett meccselniük. Végül egy század döntött Kolóék javára, következésképp egy újabb olimpiai számban harcoltuk ki a helyünket a döntőben.

„Rég voltam ennyire elégedett – mondta Angyal Zoltán szövetségi kapitány. – Tizenkét olimpiai számból tizenegyben a fináléban vagyunk, és úgy érzem, valamennyiben megszerezhetjük az ötkarikás kvalifikációt. A döntő több számban könnyebbnek, kevésbé feszültnek ígérkezik, mint a középfutam volt, tehát miért ne lennék optimista?!”

Szombaton délelőtt a 200 méteres elő- és középfutamokra kerül sor, délután két órától rendezik az 1000 méteres döntőket és a női K-4 500 méteres finálét.

—-Pénteki eredmények—-

Duisburg, világbajnokság:
500m
Előfutamok, férfiak
K-1, 6. futam: 1. Vereckei Ákos (1:45.599)
K-2, 3. futam: 1. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (1:35.751)
K-4, 2. futam: 1. Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor (1:25.107)
C-1, 4. futam: 4. Sáfrán Mátyás (1:59.815)
C-2, 3. futam: 2. Kozmann György, Kolonics György (1:49.457)
C-4, 2. futam: 1. Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton , Sarudi Pál (1:37.331)

Középfutamok, férfiak
K-1, 4. futam: 2. Vereckei Ákos (1:43.531)
K-2, 3. futam: 2. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (1:34.675)

C-1, 1. futam: 4. Sáfrán Mátyás (1:56.757)
C-2, 1. futam: 2. Kozmann György, Kolonics György (1:46.137)

Előfutamok, nők
K-1, 1. futam: 1 Kovács Katalin (1:57.735)
K-2, 1. futam: 1. Benedek Dalma, Paksy Tímea (1:50.645)

Középfutamok, nők
K-1, 1. futam: 1 Kovács Katalin (1:55.091)
K-2, 3. futam: 1. Benedek Dalma, Paksy Tímea (1:46.665)

1000m
Előfutamok, nők
K-4, 1. futam: Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma (3:27.763)

Címkék: Sportmix