Sziget: Evora vagy Chemical Brothers

A csütörtökön is a Sziget végéből, a Világzenei Nagyszínpadról kell indulnunk kubai skaőrülettel, főműsoridően Cesaria Evora és a Chemical Brothers közül kell választanunk. Lecsengetőnek Lovasi András zenekarát ajánljuk.

Egészen kilenc óráig egyértelműnek tűnik az útvonal csütörtökön, utána azonban döntenünk kell, menjünk-e, vagy maradjunk. Bár a Kaizers Orchestra norvég együttes igen ígéretesnek tűnik olajoshordókat a hegedűvel, harmonikával, nagybőgővel, harmóniummal, gitárral, gázmaszkkal, de a Ska Cubano még inkább. Ahogy azt Marton László Távolodó, a világzenei színpad koncertszervezője a FigyelőNetnek elmondta az együttes azt az időt próbálja visszahozni, amikor a Karib-térségben rettenetesen sok zene keveredett: calypso, mambo, rumba, son. Ehhez ők még hozzátesznek egy kis reggae és ska elemet. Egyszerre épül a karib tánczenére és a skára. Ennek köszönhetően a pörgős ritmusokkal elvégezhetjük a bemelegítő gyakorlatokat a tánctéren.


Cesaria Evora



Érdemes ezután átmenni a Jazz színpadra a Nigun koncertjére, akik a tradicionális kelet-európai haszid zsidó zenét ötvözik mai modern jazz-zel. A zenekart Párniczky András alapította 2001-ben, azóta már több nagy koncerten bizonyították, hogy zenéjüknek van létjogosultság.

Innen azonban még a Maliból érkező Tinariwen sem tarthat vissza minket, hogy a Nagyszínpad felé vegyük az irányt. Itt ugyanis az idei év legizgalmasabb rockzenei formációja, a The Good, the Bad and the Queen játszik. A csapat tagokból áll, mint a Blur vezetője, majd Gorillaz-tag Damon Albarn, a Clash veterán basszusgitárosa, Paul Simon, a world musicos, Fela Kuti legendás dobosa, Tony Allen, valamint Simon Tong, aki Blur legutóbbi albumán és mindkét Gorillaz-lemezen gitározik. Ez a csapat mindenesetre előrevetíti, hogy a legnagyobb európai fesztiválokat végigjátszó zenekar biztosan letesz valami izgalmasat az asztalra a műfajban.




Ezután jön a nagy dilemma, hogyan tovább. Főleg azoknak, akik az utóbbi időben Cesaria Evora egyik koncertjére sem tudak elmenni. Akiknek ez megvolt, nem kérdés, hogy a The Chemical Brotherst választják. Az évek óta várt együttes igazán ugyan a kilencvenes években volt nagy király, de a Harcosok klubja zenéjét is jegyző Dust Brothersből Chemical Brothersé változtatott manchesteri duó a Dig Your Own Hole című albumával szakított nagyot. Legutóbb a 2005-ös Push The Buttonnal arattak sikert. Most mi is élőben láthatjuk őket.

Az after party már az Arany Ászok Színpadra hív Anima Sound Systemmel. Prieger Zsolték ugyanis amellett, hogy mindig elég jó érzékkel nyúlnak az elektronikus hangokhoz, de az élő zenészek mindig komoly szerephez jutnak. A koncert este tizenegykor sem hagyja, hogy kimenjen a lábunkból a bugi.

Némi fröccsalapú hilltopos regenerálódás után lecsengetésnek Lovasi András Kispál és a Borz mellett futó együttesének, a Kiscsillagnak a koncertjét javasoljuk. Ez kellő muníciót ad a hazaútra. Míg a tavalyi koncerten, a lemezmegjelenés előtt még teljesen ismeretlenek voltak a számaik, mostanra már együtt énekelhetjük Lecsóval és Lovasival, hogy „Ha én lennék a szerelmed”.

Ha csütörtökön sem esik az eső estére biztos,hogy mindenki hazavisz egy kis darabot a Szigetből. Aztán kifújhatja a zsebkendőjébe.

Küldjön fotókat, beszámolókat!



Saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket a Szigetről és egyéb fesztiválokról. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.

Címkék: Magazin