Galaktikus ütközések, hatalmas bolygók

A csillagászok egyre több galaktikus folyamatot követnek figyelemmel az univerzum törvényeit kutatva. A napokban egy tudóscsoport soha nem látott csillagközi ütközés szemtanúja volt. Ezzel egyidejűleg egy másik csoport felfedezte az eddig ismert legnagyobb bolygót.

A NASA Spitzer nevű űrteleszkópja egy olyan kozmikus ütközés képeit juttatta el a Földre, amelyhez hasonló a tudósok még soha sem láthattak. A négy Tejút méretű galaxis egyesülése, több milliárdnyi csillag további sorsát formálhatja át. A bonyolult folyamat több fázisban, gyakorlatilag végül egy hatalmas galaxissá egyesül, átrendezve az eddig látott távoli űr képét.

Mindebből természetesen mi semmit sem fogunk látni, mivel a mi fölénk boruló égbolton látható csillagokat a folyamat nem érinti. Az eseményt bejelentő Kenneth Rines asztrofizikus ugyanakkor kijelentette, hogy a csoportja szerint a galaxisok egyesülése szokványosnak mondható a világegyetemben, ahol a folyamatosan változás természetesen emberi időben alig mérhető.


Négy hatalmas galaxis egyesült


Rines szerint az éjszakai égen csillogó Tejút is egy napon egyesül majd az Andromedával, ennek az ideje azonban évmilliárdokban mérhető.

Az univerzum eddigi legnagyobb bolygójára bukkantak

Az univerzum legnagyobb bolygóját fedezte fel tőlünk 1400 fényévnyi távolságra, a Herkules csillagképben egy Naprendszerünkön kívüli bolygókat kutató nemzetközi csillagászcsoport.

A gigászi gázlabda 70 százalékkal nagyobb, mint a Jupiter, ám tömege jóval kisebb. A bolygónak ugyanis olyan kicsi a fajsúlya (0,2 gramm/köbcentiméter), hogy vízben lebegne. Központi csillagától (GSC02620-00648) mindössze 7 millió kilométerre kering, hőmérséklete 1327 Celsius-fok, és minden 3,55 napban megfordul csillaga körül, azaz ott egy év rövidebb, mint nálunk egy földi hét – számolta be a felfedezők az Astrophysical Journal című csillagászati szaklap legutóbbi számában.

A TrES-4 elnevezésű bolygót az amerikai Lowell obszervatórium kutatócsoportja fedezte fel tavaly tavasszal, s a szenzációs hírt később más obszervatóriumok is megerősítették. A Naprendszeren kívüli bolygókutatás a Transatlantic Exoplanet Survey (TrES) távcsőrendszer segítségével folyik. A programban résztvevő három obszervatórium egyike a Lowell.


Az óriási gázbolygó a tudósokat is meglepte


“A TrES-4 egy százalékkal csökkenti napjának fényét, valahányszor elhalad előtte. Teleszkópjainkkal és megfigyelő technikáinkkal mérni tudjuk ezt a csekély visszaesést a csillag fényességében, így következtetünk a planéta létére” – nyilatkozta Georgi Mandushev, a Lowell obszervatórium kutatásvezetője. A tudósokat különösen az ejtette csodálatba, hogy hogyan lehet ekkora méretű egy bolygó.

A tudomány mai állása szerint nagyon nehéz magyarázatot találni ilyen gigantikus méretű gázbolygó létezésére. Mandushev és csoportja szerint elképzelhető, hogy még egy bolygó található ugyanabban a csillagképben: “Nem tudjuk biztosan, hogy mi zajlik arrafelé. Valójában lehetséges, hogy egy másik bolygó is van ott, ami hihetetlen” – fogalmazott a csillagász.

Címkék: tech