Megtalált Munkácsy: talán nem is igazi

Máris kételyek merültek fel a hetekkel ezelőtt talált, Munkácsy Mihálynak tulajdonított festmény körül.

Július elején érkezett a Ferihegyi repülőtérre légipostával egy festmény, mely az okiratok szerint egy Mesterházy nevű művész alkotása. Értékeként 1500 dollár volt feltüntetve, de a vámőrségnek gyanúsnak tűnt a festmény. Ezért kibotntották és megszemlézték – mondta Sipos Jenő, az Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője.

A szemlén megállapították, hogy a festményen Munkácsy aláírás látható. Ezért szakértőt hívtak a helyszínre, aki „nagy valószínűséggel” a Naplemente című alkotásnak vélte.

A festmény eddig jobbára csak legendákból volt ismert – a legnagyobb Munkácsy-gyűjtőnek számító Pákh Imre lapunk érdeklődésére elmondta: neki egy éve felajánlották megvételre az alkotást, de akkor a fekete-fehér kép alapján nem tetszett neki a festmény. A sajtóbemutatón azonban ő is megnézte élőben az alkotást, és elmondása szerint „még az sem biztos, hogy valóban Munkácsy műve”. Mint mondta, sem az aláírás „nem tetszik neki”, sem pedig a kép túlzott sötétsége. Hangsúlyozta azonban, hogy ez csak az ő véleménye, az eredetiséget majd a szakma fogja megállapítani.



Talán eredeti


Ezt egyelőre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Műtárgy Osztálya vizsgálja, ezután pedig a VPOP raktárába kerül a kép, jelenleg ugyanis kulturális javak csempészete miatt folytatnak nyomozást. A vizsgálat egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik, noha mind az amerikai feladó, mind a magyar címzett ismert. Jelenleg azt is vizsgálják, hogy miként kerülhetett a houstoni feladóhoz a kép, illetve hogy korábban milyen körülmények között tárolhatták.

Vizsgálják azt is, hogy a Munkácsy és az Andrássy család közötti jó viszony hogyan hathatott a kép sorsára – az is elképzelhető ugyanis, hogy a művész eredetileg a család számára készítette a művet.

A vizsgálat sorsától függően a kép a Magyar Nemzeti Galériába kerülhet. A Munkácsy-trilógiát is magáénak tudó Pákh szerint a kép – ha igazi – akár 150-200 millió forintot is érhet, neki azonban akkor sem kellene, mert „nem tetszik neki”. Ha azonban a festmény mégsem igazi Munkácsy, akkor piaci értéke mindössze 30-50 millió lehet.

Címkék: Magazin