Hibridbusz készülhet Magyarországon

Hidrogénbusz gyártására készül egy magyar cég. A saját gyártású járműbe hidrogén- és elektromotor, valamint speciális tartályokat építenek.

A Quantum Energy Kft, amely hazánkban eddig szélkerekek építésével hívta fel magára a figyelmet, hamarosan összeállítja az első hazai hidrogénbuszt. Az amerikai tulajdonban lévő cég járműve 2008 elejére kerül bemutatható állapotba. Nem tisztán hidrogén üzemről van szó, hanem egy hibrid hajtásról.

A belső égésű, hidrogéngázzal üzemelő Ford V10-es motor egy generátorhoz kapcsolódik, amely az elektromotort működteti, ez hajtja gyakorlatilag a magyar tervezésű és gyártású buszt. A hidrogént sűrített gázként speciális tartályokban viszi magával a jármű a tetején. Azért nem a BMW által alkalmazott folyékony állapotú hidrogéntárolás mellett döntöttek, mert annak rosszabb a hatásfoka.

A cégnél elárulták, hogy Magyarország mellett Európa más részein is szeretnék értékesíteni járműveket. A városi közlekedésre tervezett buszokból elsőként a 13,4 méter hosszú, szóló változat készül el, majd később csuklós is lehetséges. A buszok működtetéséhez a teljes infrastruktúrát szállítja a magyar vállalat, így teljes üzemanyagtöltő hálózat kiépítése a céljuk.

Címkék: autó