Van der Sar eldöntötte az angol Szuperkupát

A Manchester United nyerte az angol Szuperkupát, a Community Shieldet. A londoni Wembleyben rendezett döntőben a bajnok a kupagyőztes Chelseat tizenegyesekkel múlta felül.

Az egymást jól ismerő, s így egymástól némileg tartó felek nem estek egymásnak, ám idővel a bajnok United átvette a kezdeményezést. A meccs első helyzete is a manchesteriek előtt adódott: Ronaldo lógott meg a baloldalon, bár Glen Johnsonon nem tudta áthámozni magát, a labda mégis Giggs elé került, a walesi azonban Cech-be lőtt.

A 27. percben a londoniak előtt adódott lehetőség. Az új szerzemény Florent Malouda jobbról tálalt Obi Mikel elé, utóbbi azonban nem érte el a hosszú saroknál az átadást. Több volt benne. Nyolc percel később már vezetett a United. Evra-Cristiano Ronaldo kényszerítő után a francia balról Giggset lepte meg egy remek passzal, a középpályás pedig lezserül a jobb felsőbe emelt (1-0).

A félidő hajrájában a londoniak legaktívabb játékosa, Malouda máris elkezdte árának törlesztését. A francia Ashley Cole-tól kapott labdát, becsapta Rio Ferdinandot, majd ballal legyőzte a kiszolgáltatott Van der Sart (1-1). A gól után Maloudát ápolni kellett.

Térfélcsere után nem sokkal Malouda cserét kért, s a helyére lépő egykori Bayern-csatár Pizarro akár gólt is szerezhetett volna, ám a 70. percben eleresztett lövése elkerülte a United hollandjának kapuját. A másik oldalon is egy új fiú, a portugál Nani kavarta meg az állóvizet, de hiába kínált tálcán lehetőséget Wayne Rooneynak, a támadót lebirkózták a túlerőben lévő kékmezes védők.

Az álmosan csordogáló második félidő után az angol Szuperkupa szabályainak megfelelően büntetők következtek – s a szétlövés Van der Sar diadalával zárult. A holland kapus sorrendben Pizarro, Lampard és Wright-Phillips gyengécske (középre tartó, középmagas) lövését is hárította, míg Ferdinand, Carrick és Rooney nem hibázott.

A találkozót a Chelsea több alapembere kihagyta, közülük a csapatkapitány John Terry egy hónapig nem játszhat, mivel szombaton, edzésen térdsérülést szenvedett.
“Megnyugvással tölt el, hogy nyertünk. Mindegy, hogy milyen sorozatban győzünk, és hogy milyen összeállításban szerepelnek a csapatok, ez a két együttes a legjobb a Premiershipben” – vélekedett a találkozó után Sir Alex Fergusson, a Manchester United vezetőedzője.

“Úgy vélem, nem érdemeltünk vereséget. A játékosaim teljesítményével elégedett vagyok, annak viszont természetesen nem örülök, hogy alulmaradtunk” – mondta José Mourinho, a Chelsea szakvezetője.

Angol Szuperkupa, Community Shield

Manchester United-Chelsea 1-1 (1-1), 11-esekkel 3-0
London, Wembley, 80 731 néző. Vezette: Halsey
Gól: Giggs (36.), illetve Malouda (45.)
11-esek: Pizarro (kihagyta), Lampard (k.), Wright-Phillips (k.), illetve Rio Ferdinand (értékesítette), Carrick (é.), Rooney (é.)
MU: Van der Sar – Evra, Ferdinand, Vidics, Brown – Carrick, O’Shea, Silvestre (Nani, 67.), Ronaldo – Rooney, Giggs (Fletcher, 81.).
Chelsea: Cech – Johnson (Sidwell, 78.), A Cole (Diarra, 67.), Ben Haim, Carvalho – Essien, Mikel, Lampard, J Cole (Sinclair, 82.) – Malouda (Pizarro, 52.), Wright-Phillips.

Címkék: foci