Az utazásokon is spórolunk

Érezhetőek a gazdasági megszorítások az idei foglalásokban, egyre többen keresik az olcsóbb helyeket. Ennek megfelelően nőtt a kereslet Bulgária és a belföldi utak iránt, ez utóbbiban nyilvánvaló szerepe van az üdülési csekknek, hiszen itthoni tartózkodásunk során gyakran fizetünk ezzel a formával. Népszerűek a lastminute-foglalások is, azonban érdemes figyelni, nehogy lemaradjunk a tervezett útról.

A külföldi desztinációk közül, akárcsak az elmúlt években, idén is a mediterrán országok, tehát Görögország, Horvátország, Spanyolország és Olaszország a legnépszerűbbek, de egyre inkább visszatér a kommunista időszak nagy kedvence, Bulgária is – derül ki azokból az adatokból, melyeket öt utazási iroda küldött a FigyelőNetnek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ugyanoda jár a magyar nyaralni, hiszen azt szinte mindenhol kiemelték, hogy bár ugyanabba az országba utazunk, azon belül gyakran változtatunk helyet. Így amíg Görögországban évekkel ezelőtt egyértelműen Korfu és Rhodos volt a legnépszerűbb, addig mostanra új üdülőhelyeket fedeztünk fel: az idei év slágerei közé Mykonosz, Zakhintosz, Kefalonia tartozik.

Érdekes tendencia, hogy amíg régebben egy hosszú nyaralást tervezett a többség, addig mára inkább több, rövidebb utazást részesítik előnyben. A Vista Utazási Iroda tájékoztatása szerint például egyre népszerűbbek a mindössze három–négy napos városlátogatások, így sokan érdeklődnek a londoni, párizsi, római, vagy éppen barcelonai kikapcsolódás iránt is. A cég szerint ez annak is köszönhető, hogy megnőtt a látni vágyás az emberekben, nem elégszenek meg csak azzal, hogy két héten keresztül a tengerparton heverésznek.

Új célországok

Bulgária felkapottságát minden utazási iroda az alacsony áraknak tulajdonítja, hiszen a bolgár tengerparton még mindig megreggelizhetünk harmadmagunkkal nyolcszáz forintból, vagy éppen háromszázból vehetünk két liter sört. Ezekkel az árakkal nem sok más tengerpart tudja felvenni a versenyt, így nem csoda, hogy minden cég kiemelte a balkáni ország előretörését. A Neckermann Utazási Irodánál megemlítették, hogy Bulgária idei előretörésének leginkább Mallorca látta kárát, mivel véleményük szerint leginkább onnan szippantották el az utazni vágyókat.

Ugyancsak egyre népszerűbbek az afrikai utak, így mind többen utaznak Tunéziába, Marokkóba. Ez utóbbi országot a Budavár Tours a legbarátságosabb arab országnak titulálta, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy adataik szerint nagyon jó értékesítési mutatókkal bír. A Tunéziába utazók közül a Neckermann Utazási Iroda szerint egyre többen veszik igénybe az Iberostar szállodák különleges ajánlatát: Iberostar Dine Around, aminek még nincs pontos magyar megfelelője, de a szállodalánc azon szolgáltatását takarja, hogy a nyaralás ideje alatt nemcsak a szállást nyújtó hotel éttermében, kávézójában van lehetőség vacsorázni vagy kávézni, hanem más, megadott Iberostar szállodákban, illetve a Medinákban is. Így az egy hét alatt akár négy alkalommal is más helyeken fogyaszthatnak a vendégek, megismerve az egyes konyhák specialitásait.

First minute – last minute

Az augusztus a last minute hónapja, így ebben a hónapban mindig jelentősen megnő az utolsó pillanatban foglalók száma – állítja a Budavár Tours. Ebben az időszakban több lesz az internetes foglalás is, hiszen sokan a neten kísérik figyelemmel, hogy melyik nap, milyen ajánlatokkal kecsegtetnek az utazási irodák. Az online értékesítés egyébként egyre népszerűbb, évek óta kimutatható a növekvő tendencia.

A lastminute-ajánlatok először általában egy-két héttel az utazásunk megkezdése előtt jelennek meg, ilyenkor a még viszonylag szerénynek mondható ötszázalékos kedvezménnyel csábítanak, ám néha érdemes várni, mivel az utolsó héten a kedvezmény mértéke felmehet akár tíz-tizenöt százalékra is. Ennek a rendszernek a hátránya, hogy mivel az utolsó pillanatban lesznek lefoglalva a szobák, így a szállodák gyakran telítettek és a legrosszabb lakosztályt kapjuk, esetenként azt a bizonyos konyhára néző szobát…


Sokan a városlátogatás mellett döntenek (Zürich)



A last minute további hátránya, hogy a nyári főszezonban, tehát júliusban és augusztusban már elfogyhat az utolsó jegy is, például tavaly az egyik legnépszerűbb desztinációnak számító Tunéziába július végén már csak augusztus végi helyekre lehetett foglalási igényt benyújtani. Éppen ezért ajánlott, hogy ha lastminute-foglalást akarunk tenni, akkor több helyszínben gondolkozzunk, mivel augusztusban akár egy-két nap késés is úgymond végzetes lehet. Előfordulhat, hogy a reggeli akcióra néhány óra múlva már nincs jegy, vagy éppen nem abban a szállodában, illetve nem abban az időpontban.

Ugyancsak népszerűek az úgynevezett firstminute-foglalások, ilyenkor pont ellentétesen, már az első pillanatban lefoglaljuk a szállást. Általában itt is mintegy tízszázalékos kedvezményt kapunk, ám vitathatatlan előnye, hogy a foglalást már a rendelés pillanatában leküldik a szállodának, így még időben a jó helyekre osztják be az utasokat. A firstminute-utazásoknál jellemzően minimum negyven százalékot kell előre befizetni és a legtöbb esetben az előre meghatározott határidőig be kell fizetni a teljes költséget. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy ha már pontosan tudjuk, hova akarunk utazni, akkor mindenképpen előfoglalást tegyünk, mert különben fennáll a lehetősége, hogy lemaradunk az útról.

Nehéz szezon – népszerűek a belföldi utak

Az utazási irodák szinte mindegyike kiemelte, hogy nehéz szezonra számítottak, ahol meg kell küzdeni a túlkínálattal és a lakosság gazdasági nehézségeivel. Az Európa Utazási Irodák szerint igen jelentősen lehet érezni a gazdasági megszorítások hatásait, így sokan az olcsóbb utazások felé fordultak, vagy belföldi úticélt választottak. Ez utóbbi azonban nem kedvez az utazási irodáknak, hiszen a belföldi utak tervezése során a legtöbben közvetlenül a szállodát keresik meg.

A belföldi turizmus fellendülésében kétségtelenül szerepe van az üdülési csekkek megjelenésének, hiszen a hazai idegenforgalom jelentős részét ezzel fizetik. Ezt erősítette meg lapunknak a balatonfüredi Hotel Füred és az Ibusz Utazási Iroda is – ez utóbbi állítása szerint a belföldi foglalások száma minden várakozást felülmúlt. Akárcsak a külföldi utak esetében, itt is jellemző az utazási idő rövidülése, így átlagosan három-négy napra, tehát egy hosszú hétvégére megyünk el itthon üdülni.

A legnépszerűbb hazai desztináció továbbra is a Balaton, ám az Ibusz szerint egyre többen látogatnak a híres fürdővárosokba, így például Gyula és Hajdúszoboszló népszerűsége is nő. Ennek megfelelően a hazai turizmus leginkább a wellnessszolgáltatásokra épül, a cég tájékoztatása szerint: ha kiadnak egy kedvező ilyen jellegű ajánlatot, akkor azt szinte mindig gyorsan elkapkodják. Érdekesség, hogy a korábbi évekhez képest a kereslet jelentősen eltolódott a magasabb kategóriák irányába, valószínűleg az ebből fakadó ártöbbletet is kompenzálja a kisebb tartózkodási idő.

Címkék: utazás