Nem büntetik meg a McLarent a kémügy miatt

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött, hogy nem bünteti meg a Forma-1-es McLaren-Mercedes istállót a nemrég kirobbant kémügy, azaz a rivális Ferrari titkos anyagainak jogtalan birtoklása miatt.

A csütörtöki párizsi, ötórás meghallgatás után a FIA 26 tagú testülete úgy ítélte meg, hogy nem nyert bizonyítást, miszerint a német csapat felhasználta az olaszok 780 oldalas dokumentumának adatait, s így jogosulatlan előnyhöz jutott. Ugyanakkor a FIA jelezte, ha a jövőben bármilyen csalásra fény derül, akkor komoly szankció vár a csapatra, akár ki is zárhatják a világbajnokságból.

A FIA elsősorban a Nemzetközi Sport Kódex 151-es cikkelyére hivatkozva indított vizsgálatot a wokingi csapat ellen. A vonatkozó szakasz a motorsporton belüli tisztességtelen információszerzést, illetve általánosságban a verseny érdekeivel ellentétes cselekedeteket tiltja, márpedig a McLaren birtokába jutott anyag mindenre kiterjedő információkat tartalmazott az olasz csapat idei autójáról.

A 780 oldalas dokumentumot – a gyanú szerint – Nigel Stepney, a Ferrari volt technikai igazgatója adta át az azóta menesztett Mike Coughlannek, a wokingiak vezető mérnökének. A párost egy másolószalon munkatársa buktatta le, jelezve, hogy Coughlan felesége Ferrari autókra vonatkozó iratokat másolt le.

A McLaren a botrány kirobbanását követően közölte, hogy a vezető mérnökön kívül más nem tudott a dokumentumokról és kész az összes ezzel kapcsolatos anyagát a FIA, valamint a Ferrari rendelkezésére bocsátani, sőt a szövetség a versenyautóikat is részletesen átvizsgálhatja.

Az angol csapat állítását ugyanakkor cáfolják azok a már kihallgatott tanúk, akik szerint Jonathan Neal, a McLaren menedzsere is tudott a titkos dokumentumról.

Címkék: autó-motor