A hét filmjei: Ocean’s Thirteen, Moliére

A héten furmányos kalandorok kerülnek a mozikba. A modern kori nagymester, Danny Ocean és csapata újabb csavaros kaszinókopasztásra szövetkezik (Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik), a halhatatlan XVII. századi francia csepűrágóról pedig megtudhatjuk, hogyan lett az, aki: minden idők egyik legkiválóbb vígjátékszerzője (Moliére).

Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik

Ravaszak, sármosak, az elme „cool” bajnokai. A Danny Ocean (George Clooney) és barátja, Rusty Ryan (Brad Pitt) vezette bűnbanda ezúttal sem a pőre erőszaknak hódolva adja ki a jelszót, miszerint pénzt vagy életet, hanem aprólékosan kitervelt módon látnak neki harmadik nagyprojektjüknek. Történik ugyanis, hogy a könyörtelen játékbarlangos, Willy Bank (új húzónév a csapatban: Al Pacino) keresztülgázol Danny öreg cimborája, Reuben (Elliott Gould) számításán (majdnem ő magán is), és hát nyilván ez bosszúért kiált. A fiúk – szövetkezve az első és második részbeli kaszinótulajdonos ellenfelükkel (Andy Garcia) – kettős öv alatti „ütést” visznek be: az anyagi ellehetetlenítés mellett céljuk a Bank-birodalom nimbuszának megtépázása.





Sajnálatos, hogy harmadjára – hiába idézi mentalitásában a film a Robert Redford–Paul Newman párosa fémjelezte klasszikust, A nagy balhét – George Clooney és Steven Soderbergh operatőr-rendező finomra hangolt intellektuális krimije kifulladni látszik. Túl lapos és a revans-előkészületekben elvesző forgatókönyv mellett hiányoznak a jófajta odamondások. És bár a szereplők – a női vonalat ezúttal Ellen Barkin képviseli, mint Bank asszisztense – valószínűleg élvezték a forgatást és egymás társaságát, érezhetően csökkenő motivációval álltak a kamerák elé. Na ja. A pénz nem minden.

Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik (Ocean’s Thirteen)

, színes, feliratos amerikai krimi, 122 perc, 2007, rendező: Steven Soderbergh, szereplők: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Al Pacino, Andy Garcia, Don Cheadle, Bernie Mac, Elliott Gould, Ellen Barkin, Casey Affleck, Scott Caan, Eddie Izzard, Eddie Jemison, Vincent Cassel, Carl Reiner, honlap


Moliére

A pénz valóban nem minden, de a hiánya zavaró. Így van ez ma is, de így volt ez régen is. Erre egyfajta bizonyság a hét másik bemutatója, Laurent Tirard és Grégoire Vigneron alkotótársak (Mensonges et trahisons et plus si affinités…) Moliére című „kvázi” életrajzi filmje. Kvázi, mert a valóság és a fikció keveredik benne, a nagy gall tréfamester, darabíró (született: Jean-Baptiste Poquelin) ismertté válásának periódusát idézve meg. Egy ifjú vándorkomédiás fickót, vagyis Moliére-t (a Lakótársat keresünk és a Halálos szívdobbanás Romain Duris-je) a hitelezői börtönbe juttatják, ahonnan egy tehetős és lelkes amatőr színi író, Jourdain úr (Fabrice Luchini) váltja ki. Azzal a feltétellel, hogy bemutatja a darabját. A „csapda” az, hogy a joviális – és családos – nagypolgárnak mindezzel az a szándéka, hogy beférkőzzön a szép özvegy (Ludivine Sagnier) kegyeibe – és ágyába. Ezért azt találják ki, hogy Moliére-t papi tanítóként elszállásolják Jourdainnél, Tartuffe néven.





Ne csodálkozzon, ha több Moliére-komédia szereplőjére és fordulatára ismer a filmben. Az író-rendező duó alapos jártasságról tesz tanúságot az első számú francia színházi (vígjátéki) szerző életművét illetően, de ez az egyébként imponáló alapanyag-ismeret válik a film élvezhetőségének rovására, olykor bizony nem tudjuk, most akkor ki kicsoda, és mit miért tesz, az összekacsintásokat pedig nem érti a francia nemzeti büszkeségtől nem dagadó határon túli. Mi sem várhatjuk el, hogy, mondjuk, a Fertő tótól nyugatra a felismerés örömétől bólogassanak a Bánk bán Bordalára. Sajnos.

Moliére (Molière), színes, feliratos, francia vígjáték, 120 perc, 2007,

rendező: Laurent Tirard, Grégoire Vigneron, szereplők: Romain Duris, Fabrice Luchini, Laura Morante, Edouard Baer, Ludivine Sagnier, Fanny Valette, Mélanie Dos Santos, honlap

Címkék: Magazin